ALEKSANDAR MILOSAVLJEVIĆ: ODMETNUTO ZABORAVU

02.10.2019. u 20:00 h srijeda

Otvorenje izložbe fotografija

 

Aleksandar Milosavljević

ODMETNUTO ZABORAVU

 

U srijedu, 2. 10. 2019. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba fotografija beogradskog umjetnika Aleksandra Milosavljevića.

 

Kultura i forma samoslika (selfi /sebić) dugo je prisutna u likovnoj umjetnosti, a njezina je geneza kroz slikarstvo ili fotografiju stara gotovo koliko i sam medij. U posljednjem desetljeću zanimanje za izradu fotografija koje sadrže isključivo jedan jedini motiv, 'mene', i popratnu dekoraciju, postala je više medicinsko - dijagnostička negoli fotografska pojava. U radovima beogradskog fotografa Aleksandra Milosavljevića samoslikanje je prisutno od početka bavljenja fotografijom, od kasnih '70-ih 20. st., ne kao neka slučajna aktivnost nego kao konceptualna radnja koja je postala opus za sebe. Milosavljević je u svome konceptu sebe kao svjedoka i aktivnog sudionika temeljito sebičan. No ovaj put umjetnički egocentrizam stvara zanimljiv opus koji radi dosljednosti vjerojatno spada u rijetke autorske cikluse koji se protežu gotovo duže od 40 godina. Njegovi samoslici ne samo da su portret jednog vremena, odrastanja, urbane dekadencije nego su i svjedočanstvo načina života i svjetonazora, koji je jednostavno nestao kao što su nestale i političke i državne strukture koje su ga omogućile. 

 

(Emil Matešić, iz predgovora)

 

Aleksandar Milosavljević rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1979. kada ulazi u poduzetničke vode na području reklamne fotografije, te paralelno fotografira i biva aktivnim sudionikom beogradskog novog vala u urbanoj kulturi. Radi u raznim formama, od krajnje poetske do namjenske fotografije pokušavajući tako pomaknuti i osvježiti pristup autorskome izražavanju. Tijekom karijere surađuje s mnogim scenskim umjetnicima, a krajem '80-ih s 'Kačinski trupom' (osnivač Željko Zorica iz Zagreba) ostvaruje zanimljiv opus autorske dokumentaristike jedne društveno-političke epohe na izdisaju. Posljednjih desetljeća intenzivno surađuje s Ister teatrom. Jedan je od rijetkih fotografa koji je istovremeno i svjedok te aktivni protagonist mnogih događaja koji su obilježili jedno vrijeme u kojem je Beograd disao kao osebujna svjetska metropola. Na izložbi u Galeriji na katu po prvi puta izlaže ciklus samoslika koji je nastajao punih 40 godina. Član je ULUS-a, Udruženja likovnih umjetnika Srbije, te odbora za proširene medije ULUS-a. Jedan je od osnivača  'Fondacije za zaštitu ptica grabljivica', društveno angažirane udruge građana koja je spasila od izumiranja staništa bjeloglavog supa u Srbiji, čije promotivne materijale osmišljava posljednjih 20-tak godina.  

ALEKSANDAR MILOSAVLJEVIĆ: ODMETNUTO ZABORAVU

02.10.2019. u 20:00 h srijeda