DEJAN KRŠIĆ / SVIJET OKO NAS

21.11.2018. - 13.12.2018.

Izdvojiti motive koji u sebi sadrže složene i zahvalne teme u zgusnutoj ponudi koju suvremeno življenje neprestano nudi kroz društveno ili političko djelovanje, izgleda kao Sizifov posao. Taman kada smo nešto pronašli, pojavljuje se drugo, još besmislenije, a opet s nekim dubokim smislom kojim ga je slučaj ili namjerna ruka posložila. Kršićevo nadahnuće je upravo u toj neograničenoj ponudi koju nam stvarnost nudi i koja se neprestano obnavlja pri svakom prolazu našim slonovskim urbanim stazama.
Pronaći u tom mnoštvu beskorisnog korisne motive, one koji sadrže zeitgeist, svojevrsna je odlika posebnih urbanih svećenika koji svojom crkvom ili hramom drže upravo grad, ulice, izloge, ljude u njima, tj. sve ono što u svojim prolascima susreću i dokumentiraju, osobno ili kroz obradu tuđeg rada u nekom svojevrsnom vizualnom ready made-u.
Imaginarni zidovi Dejanovog hrama građeni su od slika u izlozima, na zidovima, na svim površinama koje mogu nositi neki prikaz koji predstavlja suvremenu, onu aktualnu, vremenu prilagođenu inačicu crkvenih fresaka. Unutar tih zidova u tihoj šetnji, iskusno oko fascinirano onim što slučaj ili namjera može posložiti, Dejan sakuplja motive koji u formi jednokadra postaju poglavlja njegovih propovijedi, svojevrsna urbana mudrost sa zidova spontanog porijekla. 

Emil Matešić

Dejan Kršić rođen je 1961. u Sarajevu. Diplomirao je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Radi kao grafički dizajner, publicist, prevoditelj i multimedijalni umjetnik. Devedesetih godina prošlog stoljeća jedan je od pokretača, grafički urednik, a kasnije i glavni urednik dvotjednika/magazina Arkzin, te izdavačkog projekta Biblioteke Bastard. 
Radovi su mu često minimalistički, krajnje jednostavni u formi, no snažnog i prepoznatljivog jezika i značenja. Fasciniran popularnom kulturom jednako koliko i društvenim angažmanom umjetnika kao imperativom, profilirao se u medijskog djelatnika koji umjetnost vidi kao jedan od alata društvene promjene za koju se vrijedi boriti. Uvijek, pa i sada.
Od 2008. zaposlen je na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija na UMAS Split.

DEJAN KRŠIĆ / SVIJET OKO NAS

21.11.2018. - 13.12.2018.