Dragan Živadinov - Umjetnik s orbitalnim poslanjem /razgovor

18.07.2020. - 31.08.2020.

Imati poslanje ili misiju zavodljiva je stvar, nekako vas određuje naspram vas samih i naspram svijeta, a s druge strane može predstavljati i svojevrsno opterećenje i zatvaranje samoga različitosti života, posebice u umjetničkom stvaranju. Ili ne mora, možete biti inovativni i unutar poslanja i  neprestano istraživati nove dimenzije koncepta koji ste odabrali kao sadržaj oko kojega pletete svoju estetsko životnu priču.

Dragan Živadinov umjetnik je s misijom koja se neprestano nanovo pronalazi i stvara,'reinventira', a koja je ujedno i njegov životni i umjetnički koncept na kojem radi s Dunjom Zupančič i Mihom Turšičem.

Njegova misija nije jednostavna, nije jeftina, nije ni trenutni hir ili zanos s rokom trajanja. Njegova misija već traje 23 godine i trajat će sve dok ne završi u ekvatorijalnoj orbiti Zemlje.

Dragan je imao izložbu u Galeriji na katu 2017. godine, održalo se tada i predavanje te prezentacija knjige vezana za njegov specifični tehnološko filozofski pristup umjetnosti koju je nazvao postgravitacijskom, a koja svoje nadahnuće nalazi u radu Hermana Potočnika Noordunga.

Od Neue Slowenische Kunsta, pa do postgravitacijske umjetnosti Dragan je prešao dug i logičan put. NSK, taj estetsko kulturalni fenomen bio je slovenski kulturni i estetski odgovor na početak dekadencije Jugoslavije i raspad mita o jedinstvu zemlje mekog totalitarizma. Laibach, tada po godinama mlad, ali kreativno zreo i politički oštar glazbeni koncept, Irwin kao sirov tradicijom nadahnut i povijesnim avangardama opijen likovni koncept i Dragan s Gledališčem sestara Scipiona Nasice po prvi su puta u stvarnom vremenu, ondje i tada, skrenuli pažnju europske javnosti na kulturnu i umjetničku scenu jasnih konceptualnih i estetskih kriterija koja se pojavila par godina nakon smrti vječnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Izniman kazališni redatelj, karizmatičan, educiran, pravi avangardista duhom i tijelom, Dragan je ili voljen ili preziran, no njegov rad u Hrvatskoj uvijek je budio znatiželju i vraćao kazališnu mistiku u 'domaći' prostor.

U ovom razgovoru zanimalo nas je što je to postgravitacijska umjetnost, kuda ide projekt Noordung, kako vidi svoju umjetničku prošlost i sadašnjost i još mnogo toga, a želite li saznati što Dragan misli o političarima, koji mu je najomiljeniji glazbeni sastav i što u njegovom životu znači Dunja Zupančič, samo ste par klikova daleko od toga.