Izložba fotografija - KURT KAINDL: EUROPA - NEOTKRIVENI KONTINENT / 7. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

10.09.2019. u 19:00 h utorak

U utorak, 10. rujna 2019. u 19 sati, u okviru sedmog Festivala svjetske književnosti, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Kurta Kaindla “Europa – neotkriveni kontinent”.

Već više od dvadeset godina uživam u tome što smijem promatrati fotografa Kurta Kaindla dok radi. Mnogo godina putovali smo zajedno, obilazili rubne krajeve Europe, posjećivali male narode i jezične skupine, regije koje su još slabo pristupačne turistima. Naš zajednički cilj bio je istražiti “nepoznate Europljane” te riječju i fotografijom posvjedočiti njihovu prkosnom nastojanju da održe svoj jezik, regionalni identitet i kulturu. To nam je bio zajednički cilj, no nikada nismo namjeravali ujediniti te dvije različite metode – fotografa i pisca – u zajedničko, cjelovito umjetničko djelo. Naprotiv; zajedno smo putovali, iste su nas stvari očaravale, ali svaki od nas pred sobom je imao vlastiti projekt: ja pripovjedne reportaže, on dokumentarne fotografije. Ipak smo neprestano odavali priznanje jedan drugomu: u mojim knjigama uvijek se nađe nekoliko fotografija Kurta Kaindla, a u njegovim fotomonografijama često su moji predgovori.

Pisac i fotograf mogu prijateljevati i zanimati se za iste stvari, no u radu različito pristupaju svojim djelima. Pritom mogu učiti jedan od drugoga. Promatrajući Kurta Kaindla kako fotografira, isprva sam se često pitao: “Što mu je u ovom prizoru toliko zanimljivo da ga svakako želi ovjekovječiti na slici?” Na taj sam način donekle naučio gledati njegovim očima i uočio sam njegov smisao za skrivene suprotnosti života zbijene u posve uskom prostoru; njegov osjećaj za kompoziciju stvarnosti, koja na slici nije tek jednostavno prikazana, nego je pojačana, tako da postaje vidljivom i meni i drugim promatračima.

Kurt Kaindl uvijek sa sobom nosi fotoaparat, ali nije fotografski lovac koji pokušava zaskočiti ljude i oboriti ih škljocanjem objektiva. Kad god bismo prolazili zabitim selima, pokraj stanovnika koji nepovjerljivo vire iz kuća, on im je uvijek davao do znanja da ima fotoaparat i nikada nije skrivao namjeru da ih fotografira. No najčešće bi to učinio tek nakon što bi dali pristanak nasmiješivši mu se. To poštovanje odlika je Kurta Kaindla kao fotografa i ono se zamjećuje na njegovim portretima.

Karl-Markus Gauß
prevela s njemačkog Patricija Horvat

Program se održava uz potporu Austrijskog kulturnog foruma.

Kurt Kaindl, fotograf, izdavač i kustos, rođen je 1954. u Gmundu. Studirao je
germanistiku i komunikologiju na Sveučilištu u Salzburgu, gdje je i doktorirao 1981.
Iste godine osnovao je slavnu salzburšku galeriju Fotohof, a od 1990. urednik je
edicije Fotohof kod nakladnika Otto-Müller. S Karl-Markusom Gaußom bio je na
većini njegovih putovanja, koja je fotografirao. Fotografije s tih putovanja Europom
izlagao je na samostalnim izložbama diljem svijeta.
Godine 2008. započeo je projekt Putovanje u ničiju zemlju kojim dokumentira razvoj
unutareuropskih regija u zemljama iza nekadašnje željezne zavjese.