IZLOŽBA FOTOGRAFIJA / MARKO ERCEGOVIĆ: IZA IGARA

17.09.2019. u 20:00 h utorak

U utorak, 17. rujna 2019. u 20 sati, povodom proslave jubilarnog sedamdesetog izdanja Dubrovačkih ljetnih igara, u KIC-ovoj Galeriji na katu, Preradovićeva 5, otvara se izložba Marka Ercegovića „Iza igara“. Izložba „Iza igara“ posvećena „nevidljivom“ procesu nastajanja 70. Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je u Dubrovniku 17. kolovoza, a nakon točno mjesec dana, predstavlja se i zagrebačkoj publici.

Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti. „Ideja je bila napraviti fotografije povodom 70. obljetnice tako da u dokumentiranju procesa nastanka, pored uobičajenih backstage fotografija pažnja ravnopravno bude posvećena i radnicama i radnicima Ljetnih igara. To je zajednica ljudi kojoj je posvećena ova izložba. Zajednica koja, usprkos preplavljujućoj monokulturi turizma, čuva znanje o tome kako se rade pozornice i grade gledališta, kroje kostimi ili kroji drvena konstrukcija, organizira i producira dolazak i probe cijele jedne filharmonije ili desetak teatarskih družina i koja istovremeno čuva trogeneracijsko umijeće kako u teškoj ljetnoj gužvi uspješno progurati kamion željezne konstrukcije preko Straduna. Takva znanja omogućuju ovakvu obljetnicu“, zapisao je o izložbi Marko Ercegović.

 

Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2019.

 

Marko Ercegović rođen je 1975. u Dubrovniku. Diplomirao je na odsjeku snimanja na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom. Fotograf u Zagrebačkom Kazalištu Mladih, od 2015-2018g. i u HNK Zagreb te Kazalištu Bulić, Ulysses i  Ribnjak, gdje je do sad snimao više od 50 premijernih naslova. Živi i radi u Zagrebu. Do danas izlagao na 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi.