Izložba Hane Tintor “Sve te senzacije u mom trbuhu”

01.10.2020. - 18.10.2020.

Dokumentarno polazište tranzicije iz muškog u ženski spol/rod Matie Anne Pleše u svojoj intimnosti, emotivnosti i slojevitosti isprepleo je stvaralački rad na ovom filmu intenzivnim odnosima, dugim razgovorima i promišljanjima. Radovi na ovoj izložbi kroz Hanine crteže upriličiju jedan mali dio tog procesa.

Priče o konkretnim iskustvima odrastanja te vlastitog shvaćanja, tuđeg prihvaćanja, traženja, razočaranja, Hana Tintor kroz svoje ilustracije objedinjuje i u novu umjetničku priču. Razloženi u tri kategorije radovi i razotkrivaju složeni proces nastanka jednog kratkometražnog animiranog filma: od razrade pojedinih scena ili lika, preko radova iz filma do onih koji svoje mjesto u film nisu pronašli. No, uz direktne poveznice na film dio radova većih formata nastali su kao zasebna cjelina inspirirana razgovorima koje je autorica vodila s protagonisticom filma. Upravo u njima, bez ograničenja forme koju film donosi, izlazi punina autorskog rukopisa po kojima je Hana Tintor prepoznatljiva. Ovakav intentzitet inspiracije i bogatstvo interpretacije pronalaze sugestivno mjesto u mediju animiranog filma, gdje unatoč intimnom ulasku u razradu motiva, izlazi iz procesa introspekcije u animiranu sliku kojom jasno poentiraju smisao dokumentirane priče.

Kroz odnos izjave, slike i pokreta stvara se prostor koji narativnom metodom, scenarističkim elementima i ekspresivnošću prodire (izvan medija) u sferu društveno kulturalnog kontekstualiziranja rodnog i spolnog identiteta o kojem će protagonistica filma Matia Anna Pleše govoriti i u sklopu popratnog programa.

 

undefined

PROGRAM

  • Otvorenje izložbe u četvrtak 1. listopada u 13:00 Galerija na katu (KIC)
  • Projekcija filma Sve te senzacije u mom trbuhu u subotu 3. listopada, u 13:30 Kino SC
  • Razgovor Matia Anna Pleše i Saša Iris Pavan u subotu 17. listopada, u 11:00 KIC dvorana