KIC i Galerija na katu nagrađuju lopova!

17.02.2018. u 20:00 h subota

Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj imamo istinsku i visoko motiviranu zaljubljenicu u suvremenu umjetnost.

U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim  značenjima.

Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatu ljubiteljicu fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je ne primijetiti kako se radi o istinskoj štovateljici umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratila na njegovo mjesto na zidu.

Kako je ustanova pokrivena kamerama dajemo na uvid javnosti snimke  mjesta zločina i same kradljivice kao i fotografiju otuđenog rada.

Iako smo svjesni da se radi o protupravnome djelu, duboko smo dirnuti njezinim motivima posebice danas kada smo svjedoci svakodnevnog i intenzivnog obezvređivanje suvremene umjetnosti, posebice važnosti fotografije u hrvatskoj kulturi.

Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu nudi joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK.

Napominjemo da svaki daljnji progon ovisi samo o tome da li ustanova  tj. ravnatelj želi iskoristi zakonski hodogram  prilikom krađe imovine,  ili će se sama kradljivica javiti i zatražiti  amnestiju. Amnestijom koju dobiva od odgovorne osobe u ustanovi, tj. odustajanja oštećene stranke, u ovo slučaju KIC-a, od daljnjeg postupka, događaj se proglašava ništetnim i nema temelja za daljnji progon i postupke.

Potonji postupak joj omogućuje pokazati javnosti svoj ukus u formi  kustosiranja nad ponuđenom izložbom ili projektom. Da li ovaj događaj može biti prilika novoj kustoskoj osobnosti u hrvatskoj kulturi i samim time potvrditi onu Warholovu o '15 minuta slave', za sada je teško reći, no jedna je istina, umjetnost vas može odvesti s onu stranu zakona.

 

 Emil Matešić, ravnatelj

 

undefined