Krešimir Katušić / SUODNOSI

18.06.2019. - 17.07.2019.

U utorak, 18. 6. 2019. u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba skulptura Krešimira Katušića „Suodnosi“.

Skulpture manje forme po nazivom „Sjeme“ kipara Krešimira Katušića dolaze u polarizirajuće vrijeme kada naše društvo, u još uvijek mladoj demokraciji, pokušava riješiti vječnu zagonetku o početku života. Fetusoidni oblici kojima je ispunjen prostor Galerije na katu tako postaju svojevrsno utjelovljenje pitanja koje uvijek uzburka duhove, a oluja koju stvori najčešće ne prestaje nego na refule pogađa svakog od nas.

Snaga male forme kroz skulpturalnost i njezina moć koja često proizlazi iz utjelovljene forme u posebnom društvenom trenutku, prisutni su milenijima u umjetničkom izražavanju. Od Venere iz Willendorfa i Brancusijevog Poljupca, mala forma prizivala je monumentalnost doživljaja u značenju koje je ekstrahirala iz trenutka u kojem se pojavljuje. Katušićeva forma okrenuta je u nutrinu, sebi, ne prijeti nikome, ne proziva nikoga, nema ni pravu ni krivu stanu, jednako je komunikativna iz svih pogleda i ne dominira ni nad kim, nego mirno leži na podu prekrivena pigmentom poput prašine koju svako društvo nastoji očistiti ili pustiti vremenu da se nataloži na prijelomna pitanja. (Iz predgovora, Emil Matešić)

Krešimir Katušić rođen je 1979. godine u Zagrebu. Stručnu edukaciju za koterapeuta iz scensko-ekspresivne psihoterapije, psihodrame završava 2005. Godine. Zvanje mag. kiparstva stekao je 2011. godine pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Mire Vuce. Rad mu je prožet izrazitom humanističkom notom i poštovanjem prema ljudskom biću. Čestim društveno angažiranim projektima nastoji, ne samo kao umjetnik, ostaviti traga u sredini u kojoj živi i radi, a za jedan takav projekt dobio je Rektorovu nagradu.

Svoje kiparske i teorijske radove predstavlja na filozofskim simpozijima i likovnim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HDLU-a Zagreb i HZSU-a. Ima devet kiparskih radova postavljenih na javnim površinama i prostorima u Hrvatskoj i jedan u Austriji. Svoje radove izlagao je na trinaest samostalnih izložbi te sudjelovao na više skupnih. Doktorand je na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. art. Petra Barišića i izv. prof. dr. sc. Žarka Paića.