MARIE-FRANÇOISE PLISSART : AQUA ARBOR

18.09.2018. - 07.10.2018.

Otvorenje izložbe fotografija i razgovor s umjetnicom

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Aqua arbor belgijske umjetnice Marie-Françoise Plissart, u utorak, 18. 9. 2018. u 20 sati u Galeriji na katu. Prije otvorenja, u 19.30 sati, također u GNK, pridružite nam se u razgovoru s umjetnicom koji će voditi Jelena Pašić i Danijela Stanojević.

Belgijska umjetnica Marie-Françoise Plissart izlaže svoj ciklus crno bijelih fotografija Aqua arbor u kojemu istražuje promjenljivost oblika mora i stabala iz raznih dijelova svijeta. Fascinirana plastičnošću mora i prostorom u kojem je utjelovljen njegov pokret, autorica je obišla obale pet kontinenata u potrazi za vlastitim morskim pejzažima. Bilo da su uzburkana ili mirna, mora Marie-Françoise Plissart pronalaze svoj oblik u velikom kvadratu crno bijelih slika. Ovu neiscrpnu temu nemoguće je obuhvatiti samo jednim pogledom. Na velikim formatima svaka je kompozicija stvorena od više fotografija brižljivo razmještenih oko nepromijenjive središnje crte horizonta. Pristupom koji od samog početka odbacuje iluziju objektivnosti, umjetnica zahvaća dio velikog mnoštva realiteta u okviru jednog pejzaža. Uz horizontalne morske krajobraze, M. F. Plissart izlaže i seriju fotografija stabala u kojima se bavi različitim oblicima njihove pojavnosti povezanih u mrežu narativnog i vizualnog. 

undefinedundefined

 

Izložba je realizirana u suradnji s udrugom a.studio.udruga.za.studiranje.kulture i uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

Marie-Françoise Plissart (1954.) belgijska fotografkinja, video umjetnica i redateljica, u svojem radu istražuje višeslojnost raznih umjetničkih područja. Autorica je niza fotografskih serija, foto romana u koje su utkane fotografske pripovijesti tematski i stilski odmaknute od tradicionalnih fotografskih priča. Od samih početaka stvaralaštva zanimaju je odnosi koji se mogu uspostaviti između slike i teksta. Autorica je mnogih djela, među kojima se ističe tzv. foto roman Droit de regards (Pravo pogleda, 1985.). Redovito surađuje na arhitektonskim projektima, a njezine fotografije grada i urbanih pejzaža doživjele su međunarodni uspjeh. Izlagala je diljem svijeta, a rad Kinshasa, imaginarni grad donio joj je Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2004. godine. Živi i radi u Bruxellesu.