MARKO MEŠTROVIĆ / 8

18.12.2018. - 24.01.2019.

U utorak, 18. 12. 2018. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba Marka Meštrovića 8.

Izložba Marka Meštrovića 8 predstavit će ovog međunarodno priznatog autora animiranih filmova kao umjetnika koji svoj rad promišlja interdiscplinarno, kako unutar pripremnih studija za film tako i zasebno stvarajući u multimedijalnom kontekstu.

Njegov posljednji film Trip (2017.), eksperimentalni dokumentarno-animirani film, polazište je ambijentalnog rada koji stvara za Galeriju na katu zagrebačkog KIC-aRad pod nazivom 8 nastavlja diskurs filma te se služi audio snimkom na kojoj je temeljen i film. Za galeriju je stvoren rad in situ na relaciji film – audio – objekt – video, a sastoji se od osam objekata izvedenih u kredi, videa koji animacijom pokreće te objekte u beskonačni rečenični niz, osam zvučnih ambijenata koji prate pojmovni rječnik instalacije te projekcije filma. Polazište ovog multimedijalnog rada dio je audio snimke koji nije korišten u filmu – kratak tekst o prisustvu I Chinga[i] na jednom, kako osobnom tako i univerzalnom putovanju. Rječnik novog rada – objekta, videa i zvučne instalacije, pojmovno je pismo I Chinga, a uz pomoć njegovih primordijalnih simbola (trigrama) Meštrović stvara ambijent stanja koje može biti polazište isto koliko i sam cilj – on opisuje Put.

Izložba je nastala u suradnji Kulturno informativnog centra i udruge AM centar koja nastoji stručnom obradom autora animiranih filmova doprinijeti promociji hrvatske animacije te interdisciplinarno proširiti istraživanje umjetničkog rada njenih autora.

Kustosica izložbe je Tanja Masnec Šoškić.

Izložba ostaje otvorena do 24. 1. 2019.

undefined undefined

[i] I Ching (prijev. Knjiga promjene) temeljna je knjiga kineske filozofske tradicije čiji se nastanak smješta u mitsko prapovijesno doba. U povijesno doba ona je bila polazište učenja brojnih kineskih mislilaca od Lao Tzea i Confucija, škole Ying-Yanga i Taoizma, pa sve do danas. I Ching je interaktivno djelo, a način na koji čitatelj može komunicirati s knjigom najbolje je predočio C. G. Jung u svom predgovoru slavnom izdanju čiji je autor i prevodilac Richard Wilhelm.

 

 

Marko Meštrović (1972.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na slikarskom odjelu u klasi prof. Đure Sedera. Svoj samostalni rad započinje istraživanjima različitih materijala i formi stvarajući slike, slike-objekte, instalacije i ambijente, no ubrzo dolazi do novog medija – filma, koji ostaje u fokusu njegovog istraživanja sve do danas.

Animacijom se bavi od 2000. godine, a već sa svojim prvim autorskim filmom Ciganjska (2004.) osvaja brojne nagrade među kojima je i Oktavijan za najbolji animirani film. Od tada do danas Meštrović sa svojim filmovima osvaja niz nagrada i priznanja na svim najvažnijim svjetskim festivalima.

Filmografija: Ciganjska (2004.), Silencijum (2006.), Note (2008.), Nespavanje ne ubija (2010.), Zašto slonovi? (2012.), Levitacija (2014.), Trip (2017.)