NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA / Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

14.04.2022. - 02.05.2022.

Skupna izložba „Nepodnošljiva lakoća računa“ Iris Poljan, Željke Gradski i Lucije Marin, projekt je u kojem se autorice bave računima raznih kupovina kao dokazima postojanja. Svi radovi ujedno su i dnevničkog karaktera, pa tako radovi Željke Gradski nastaju kodiranjem u novčane jedinice i datume i pokazuju cijenu kojom plaćamo neke oblike egzistencije, ali i ono što se ne može kupiti, poput obiteljskog okruženja, osjećaja pripadnosti, ljubavi. Iris Poljan račune pretvara u podlogu za vezenje, dok ih Lucija Marin godinama sakuplja kao svjedočanstvo potrošačkog društva stvarajući od njih dnevnički zapis.

Sve tri umjetnice, generacijski različite, osnovno diplomirale su na Likovnoj akademiji u Zagrebu da bi potom nastavile rad u različitim medijima.

Željka Gradski rođena je u Zagrebu, 1975. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odsjeku u klasi prof. M. Vuce. Aktivna je na likovnoj sceni od 1997. godine i otada je izlagala na 28 samostalnih i 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radove ostvaruje u raznim medijima, oslanjajući se na intuiciju i teme koje proizlaze iz bliskog, često i obiteljskog, okruženja. Živi i radi kao samostalna umjetnica u Zagrebu i Jurandvoru na Krku.

Lucija Marin rođena je 1995. u Zagrebu, gdje je 2014. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2020. godine. Glavne tematske preokupacije u radu su joj ready - made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina koje prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te odnose između kulture, tradicije i zagađenja prirode. Do sada je imala pet samostalnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Iris Poljan rođena je 1989. u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (smjer grafički dizajn) 2008. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek. Diplomirala je slikarstvo 2014. godine u klasi profesora Ante Rašića. U radovima kombinira nađene predmete na kojima intervenira, najčešće kroz neku neuobičajenu formu crtačkog pristupa. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba „Nepodnošljiva lakoća računa“ ostaje otvorena do 2. svibnja.

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA RAČUNA / Iris Poljan, Željka Gradski, Lucija Marin

14.04.2022. - 02.05.2022.