Odabrani projekti na javnom pozivu 'Iznenadna sila koja mijenja sve'

22.09.2022. u 10:00 h četvrtak

Na javnom pozivu za izlaganje/prezentaciju rada ili projekta u  Kulturno informativnom centru ( Galerija Forum, Galerija na katu, Teslin plato, kino dvorana) za 2023. koji je objavio Kulturno informativni centar u trajanju od  01.07.2022.  - 20.07.2022. pristiglo je 30 radova u raznim formama i sadržajima.

Odaziv je bio iz čitave regije što je poziv učinilo međunarodnim, a umjetnički savjet ustanove u sastavu Andrea Grgić, Emil Matešić i Hrvoje Hribar odabrao je radove koji su se svojim konceptom i sadržajem uklopili u pozivu navedenim smjernicama. Prednost je dana inovativnom, istraživačkim projektima koji su jasno artikulirali svoju namjeru te su kroz vizualizaciju ili opis jasno prenijeli ideju od koje polaze i kuda žele doći.

Odabrani radovi bit će realizirani u dogovoru s autorima u  prostorima kojima upravlja ustanova kao i javnim prostorima koji se nalaze u blizini ustanove. Neki od odabranih projekata pokrivaju širok spektar umjetničkih formi od participativnog edukativnog istraživanja s namjerom otvaranje šire diskusije o granicama političkog i umjetničkog djelovanja, pa do istraživanja na području urbanog 'soundscapea' i razgovora o tome.

Tu su i radovi koji traže zatvoreni izlagački prostor te su okrenuti propitivanju tradicije i njezine uloge u suvremenom okruženju u kojem se uslijed razvoja društvene svijesti i zaštite slabijih nanovo propituju neki običaji.

Na koncu, tu su i radovi koji iako u različitim medijima, propituju koliko je autentičan naš doživljaj stvarnosti, te koliko je želja za onim što se nije dogodilo, a možda se i moglo dogoditi ili vidjeti zapravo jednakovrijedna stvarnost za sebe.

e.m.

 

Odabrani autori su:

Sonja Leboš - 

Ana Janjatović Zorica

Tomica Šćavina i Jelenko Hodak

Josip Kresović

Nenad Nedeljkov

Helena Klakočar

Matija Smuk

Nika Vrbica