SJEĆANJE NA EDU MURTIĆA

20.01.2015. - 15.02.2015.

U utorak, 20. siječnja 2015. u 19 sati u KIC Foto galeriji (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba Sjećanje na Edu Murtića (4. svibnja 1921. - 2. siječnja 2005.) umjetničkog fotografa Branimira Bakovića.

Izložba rezultata foto sesije obavljene 27. ožujka 1973.  u Murtićevu atelijeru u Martićevoj ulici dio je programa kojim KIC obilježava 45. obljetnicu utemeljenja Galerije Forum, a pada i na desetu obljetnicu Murtićeve smrti. Murtić je jedan od najvećih hrvatskih slikara, bio je istaknuti intelektualac i slavna osoba, jedan od utemeljitelja i ključnih poluga u djelovanju Galerije Forum, a sve te i brojne druge njegove zasluge za hrvatsku umjetnost i kulturu treba obilježavati da se otmu zaboravu.

Baković - nagrađivani umjetnički fotograf vlastita fotografskog mišljenja - u svom je pristupu u ovoj studiozno odrađenoj foto sesiji, koja obuhvaća dvadesetak uspjelih sekvenci, vješto uhvatio jedinstveni djelić vremena – iz sekvence u sekvencu uspio je ovjekovječiti Murtića u cjelovitoj slikarskoj akciji: od sama početka - biranja boja i tonova – preko kratka predaha tijekom kojega je s fotografom popio kavu, pa do trenutka kad umjetnikovo lice odaje lagani umor i emocionalnu ispražnjenost i kad u malom umivaoniku pažljivo pere kistove. Od zaborava je Baković zauvijek otrgnuo Murtićevu karakterističnu praksu slikanja na osnovi pomno razrađena ciklusa skica ostvarenih gvašem na papiru, što mu je omogućavalo da simultano slika na nekoliko platana.

Iako su mišljene i ostvarene kao dokumentarna portretistika, ove fotografije nisu samo povijesni dokument, nego i ostvarenja uspjele fotografske psihološke penetracije, dokaz umijeća da se iz portretiranog izvuče što više dokaza njegove jedinstvene osobnosti. Jasna koncepcija fotografske misli, dokumentaristička preciznost, zanimljive i atraktivne sekvence, znalački upotrijebljen medij crno-bijele fotografije, bogata tonska ljestvica na kojoj gradi izražajnost, neke su od odlika ove Bakovićeve sesije. Potvrđuju ga kao vrsna fotografa, autoru sjajna oka senzibilizirana za lov na psihološke odrednice portretiranog, majstora istančana ukusa, zavidne vizualne kulture i likovne percepcije.  (iz predgovora Ivice Župana)

Izložba je otvorena do 15. veljače 2015.

SJEĆANJE NA EDU MURTIĆA

20.01.2015. - 15.02.2015.