ŠPIJUN U KUĆI UMJETNOSTI - FRANK S. LEHMANN

17.07.2022. - 31.07.2022.

U nedjelju 17. 7. 2022. u 18 sati u Galeriji na katu otvara se izložba Špijun u kući umjetnosti Franka Sergea Lehmanna.

Liječnik, gastroenterolog po obrazovanju i struci, a umjetnik po unutarnjoj i „genetskoj“ vokaciji, Frank S. Lehmann spada u onaj krug ljudi koji rade unutar umjetničkog protokola (koncipiranje, proizvodnja, izlaganje) te paralelno ne odustaju, nego dapače, ostvaruju iznimne rezultate u svojoj matičnoj struci i području, medicini.

Često koristeći riječi „umjetnost“ u raznim odnosima, te smještanje izjava ili video snimaka u  posebno odabrane stare aparate, mehanizme ili kutije, Lehmann gradi autorski prostor kao hommage klasicima konceptualne umjetnosti. Oslanjajući se na estetiku nađenih i odbačenih predmeta i tradiciju „konceptuale“ koja se divila serijskoj proizvodnji, kao i onoj koja je asketski koristila samo jezik i riječi, on ostavlja svoj autorski trag u neprekinutoj liniji i vitalnosti koju konceptualna umjetnost danas ima. U svojim radovima koristi jezik i riječi koje kazuju jednostavne tvrdnje koje svoju naivnost ili kontradiktornost vuku još iz ranih faza konceptualne umjetnosti kada je sama riječ tražila svoj put u likovnu umjetnost kao samostalni artefakt.

Frank S. Lehmann donator je ovogodišnjih Večeri na Griču, a njegova izložba dio je popratnog programa te manifestacije i ostaje otvorena do 31. 7. 2022.

 

Biografija:

Frank Serge Lehmann rođen je 1961. u Bernu, Švicarska. Odrastao je uz majku, Eriku Lehmann, umjetnicu koja se u potpunosti posvetila umjetničkom rad u kasnijim godinama života. Diplomirao je medicinu i ostvario karijeru u području gastroenterologije. Neformalno umjetničko obrazovanje stekao je kroz intenzivan rad s majkom i cikluse razgovora s Haraldom Krämerom, povjesničarem umjetnosti i kustosom, istaknuti stručnjakom za medijsku komunikaciju likovne umjetnosti i inovativne postave muzejskih zbirki.

U svome radu koristi se raznim formama i načinima prezentacije ideja, od konceptualnog pristupa umjetnosti do fotografije i video umjetnosti i vješto ih inkorporira u islužene mašine i automate koje pasionirano sakuplja.

Bogato iskustvo liječnika i strast za stvaranjem u području suvremene umjetnosti čine ga zanimljivom i jedinstvenom pojavom među visoko obrazovanim stručnjacima ljudima koji razvijaju dvostruke karijere tražeći sličnosti u radnim i stvaralačkim procesima u često jako različitim svjetovima.

Profesor je gastroenterologije na Sveučilištu u Baselu, živi i radi u Bottmingenu.