TATJANA BEZJAK: FRAKTAL

14.07.2021. - 31.07.2021.

Izložba Tatjane Bezjak „Fraktal“ u Galeriji na katu nastavak je ciklusa čiji su prvi elementi nastali 2017. godine. Transformacijom “Fraktala” iz 2018. godine izloženih u Galeriji Vladimir Bužančić, Fraktal je u KIC-ovoj Galeriji na katu recikliran, ali zadržava isti likovni jezik. 
U svojem rastu prilagođava se prostoru u kojemu se sastavni elementi fraktala nadovezuju u dvostrukoj spirali slijedeći svoju organsku putanju. Ista je, ili točnije samoslična je misao, ideja, semantika. Elementi formacije kao njene osnovne gradivne jedinice, zadržavaju samoslični organički oblik i strukturu, ali se povećao raspon njihovih dimenzija. Građa i struktura svakog elementa, linearne su krivulje, spirale i čvorišta.  
Vrtložnu formaciju Fraktala čini mnoštvo fraktalnih elementa. Oblikovani žicom, variraju od onih većih volumenom, do manjih, od onih debljih profila, do onih mikronskih profila žice, od onih zasićenije sapletenih, do praznijih, od onih s jezgrom u unutrašnjosti, do onih bez jezgre, od razvedenijih oblikom, do kompaktnijih i zatvorenijih; svaki je element jedinka, dok zajedno čine jedno tijelo. Fraktal — reinterpretirana kaligrafija prirode unutar zidova galerije, tek je jedna manifestacija, jedno viđenje, jedan aspekt beskonačnog, unutar jednog samo ljudskog okvira.
Slijedom prirode, prirode same, njenih morfologija samosličnosti i beskonačne varijabilnosti nastajanja  — Fraktal je protežna, varijabilna formacija krivulja, spirala i čvorišta. U posve bijelom prostoru galerije gdje nestaju prostorno vremenske granice, Fraktal nas svojim tihim ritmičnim kretanjem dovodi do jasnoće smirene misli. 

Tatjana Bezjak – rođena je u Zagrebu 1971. godine. Pohađala je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 1995. godine diplomira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi  prof. Stanka Jančića. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Objavila je roman “X”. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od 1992. godine. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.
tatjanabezjak.blogspot.com