18. TJEDAN HRVATSKIH GLAZBENIKA U BEČU

26.09.2022. - 30.09.2022.

TJEDAN HRVATSKIH GLAZBENIKA U BEČU
Festival - 18. sezona
Bank Austria Salon  Stara Gradska Vijećnica
26. - 30. rujna 2022. 


Tjedan hrvatskih glazbenika u Beču, festival zaslužan za međunarodnu promociju hrvatske klasične koncertne scene, tradicionalno će se održati i 2022. godine te će svojim pomno osmišljenim i atraktivnim programom u izvedbi vrhunskih umjetnika ponovno pronaći put do vjernih i zahtjevnih bečkih slušatelja. Upravo slijedom osluškivanja afiniteta publike, ali i promišljanja kako na najbolji način predstavit ovogodišnju 18. sezonu, odlučili smo naglasak staviti na objedinjavanje tematskih koncerata koji će se ovoga rujna održati tijekom pet uzastopnih večeri u jedinstvenom bečkom prostoru, Bank Austria salonu Stare Gradske Vijećnice. Najavljeni koncept predstavlja isključivo imena s područja klasične glazbe, a spotlight je na afirmiranim i aktualnim glazbenicima najproduktivnije generacije koje očekuje nimalo lak zadatak – nastaviti tamo gdje su poznati hrvatski solisti i ansambli kroz povijest festivala već ostavili traga. 
U 2022. godini Tjedan hrvatskih glazbenika u Beču također donosi i neke zanimljive međunarodne suradnje pa će i samo otvaranje festivala započeti jednom od njih. Riječ je o koncertu mlade i sjajne litavske pijanistice s trenutačnom bečkom adresom, Kamile Zaveckaite, koja će nastupiti s jednim od najistaknutijih hrvatskih ambasadora kulture, nadaleko poznatim Zagrebačkim kvartetom. Najavljujemo i povratak iznimno talentiranog i višestruko nagrađivanog pijanista Lovra Marušića, koji će se ovoga puta predstaviti samostalnim recitalom, te nastup kvarteta saksofona Papandopulo s uvijek interesantnom i originalnom pijanisticom Mijom Elezović. Na koncertnom podiju Stare Gradske Vijećnice posljednje dvije večeri nastupit će cijenjeni gitaristički virtuoz Krešimir Bedek te jedan od najboljih koncertnih i komornih pijanista Petar Klasan, koji za ovu prigodu priprema pravu vokalno-instrumentalnu poslasticu u suradnji s američkom sopranisticom Arabellom Fenyves. 
  
Sigurni smo da će i ove jeseni Tjedan hrvatskih glazbenika u Beču svojim izuzetno kvalitetnim programom obogatiti kulturnu scenu umjetničke metropole, još jednom oduševiti njezinu potkovanu koncertnu publiku, u najboljem svjetlu predstaviti hrvatske glazbenike te s ponosom pokazati što Zagreb i Hrvatska nude.

26. rujna
Zagrebački kvartet & Kamile Zaveckaite, klavir
  
27. rujna 
Lovre Marušić, klavir

28. rujna
Papandopulo kvartet & Mia Elezović, klavir 

29. rujna
Krešimir Bedek, gitara

30. rujna 
Arabella Fenyves, sopran & Petar Klasan, klavir


Koncerti počinju u 19:30 sati.