41. VEČERI NA GRIČU

01.07.2022. - 29.07.2022.

“Idite noću na Grič i kao iz misterijskog fonografa čut ćete pouku toga grada, te zemlje, tog naroda…”
                                                                                                                                                         A. G. Matoš

Večeri na Griču, jedan od najstarijih zagrebačkih ljetnih glazbenih festivala, i ove će godine tijekom srpnja tradicionalno okupiti brojne ljubitelje glazbe u jednoj od najljepših i najatraktivnijih lokacija Gornjega grada, atriju Galerije Klovićevi dvori. Festival koji se 2022. godine održava 41. put najavljuje velika domaća i strana imena, prvenstveno klasične, ali također jazz i etno glazbene scene čime dodatno potvrđuje svoju poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi. Tijekom devet koncertnih večeri očekuju nas vrhunske izvedbe, ponajprije zagrebačkih glazbenika - što je od samog osnutka festivala njegov zaštitni znak, ali i brojnih drugih domaćih i inozemnih umjetnika, pri čemu će neki od njih ovom prilikom ostvariti zanimljive međunarodne glazbene suradnje.

Pod zvjezdanim nebom Griča moći ćemo uživati u spoju hrvatske i bugarske glazbene tradicije na originalan način u izvedbi dua Hojsak & Novosel i svjetski priznatog kavalista Teodossiija Spassova, u nastupu Zagrebačkih solista koji su neizostavni gosti ovog festivala od njegove inauguracije 1982. godine te u izvedbi najboljih i najsvestranijih hrvatskih saksofonista mlađe generacije koji čine Papandopulo kvartet. Valja istaknuti zajednički donatorski koncert zagrebačkih zborova “Cantores sancti Marci”, ”Vladimir Prelog” te “Ivan Goran Kovačić” za obnovu crkve sv. Katarine, bisera zagrebačke barokne arhitekture, stradale u potresu 2020. godine, kao i pijanistički recital karizmatičnog makedonskog virtuoza svjetskoga glasa Simona Trpčeskog. Ovom prilikom Simon Trpčeski svirat će na koncertnom klaviru Fazioli, što će ujedno biti premijera glazbala ove talijanske tvrtke u Zagrebu.
Slijedi koncert Zagrebačkog kvarteta u suradnji s dvojicom briljantnih solista – klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem, uvijek atraktivan nastup Hrvatskoga gitarskog kvarteta te gostovanje mađarskog ansambla Bacchus Consort koji će se zagrebačkoj publici predstaviti skladbama europske i američke provenijencije iz perioda od 16. do 18. stoljeća. Završetak ovogodišnjih Večeri obilježit će povratak čuvenog violinista Robyja Lakatosa koji u svojim nadahnutim inetrpretacijama isprepliće romsku i mađarsku glazbenu tradiciju.

Nesumnjivo je da će 41. Večeri na Griču svojim iznimnim i raznolikim glazbenim repertoarom obojiti posljednjih godina pomalo uspavanu atmosferu Gornjega grada te ga ponovno učiniti živim mjestom umjetnosti i kulture koje ovoga ljeta svakako vrijedi posjetiti.
   
Ovogodišnji program Večeri na Griču proširen je izložbom donatora festivala Franka Serge Lehmanna, konceptualnog umjetnika koja će biti otvorena u nedjelju, 17. srpnja u Galeriji KIC-a i dostupna za javnosti do kraja mjeseca. 

FRANK SERGE LEHMANN 

Frank Serge Lehmann međunarodni je konceptualni umjetnik sa značajnim izlaganjima u muzejima, galerijama i javnim prostorima. Njegov rad zabilježen je u katalozima, knjigama i filmovima. Školovao se kod profesora Haralda Kraemera. Rođen 1961. u Bernu; živi i radi u Bottmingenu; od 2001. slobodni vizualni umjetnik na području instalacije, fotografije i grafičke reprodukcije. Umjetnički afiniteti Franka Sergea Lehmanna usredotočeni su na oblike komunikacije i pripovijedanje, dok se njegov rad na trenutnom projektu sastoji od mnoštva autonomnih interdisciplinarnih radova temeljenih na instalaciji koja kombinira naprednu digitalnu s mehaničkom tehnologijom, vernakularnu sociologiju, film, zvuk i statistiku koje zajedno tvore umjetnički odgovor.

Petak, 1. srpnja
FILIP NOVOSEL, tambura/brač
TIHOMIR HOJSAK, kontrabas
THEODOSII SPASSOV, kaval
Bulgaria meets Croatia - večer tradicionalne, klasične i jazz glazbe
KUPI ULAZNICE   
   
Subota, 2. srpnja
ZAGREBAČKI SOLISTI
Sreten Krstić, umjetnički voditelj
Schubert, Rossini, Weiner, Paganini 
KUPI ULAZNICE  
   
Ponedjeljak, 4. srpnja 
PAPANDOPULO KVARTET
Tudor, Bobić, Uhlik, Ivičević, Obradović
KUPI ULAZNICE     
     
Petak, 8. srpnja 
CANTORES SANCTI MARCI
AZ VLADIMIR PRELOG
AZ IVAN GORAN KOVAČIĆ
Dirigenti:
Jurica Petar Petrač
Iva Juras
Ivan Šćepanović
Donatorski koncert za obnovu crkve sv. Katarine
KUPI ULAZNICE  
    
Ponedjeljak, 11. srpnja 
SIMON TRPČESKI, klavir
Grieg, Mozart, Beethoven, Prokofjev
KUPI ULAZNICE   
    
Četvrtak, 14. srpnja
ZAGREBAČKI KVARTET
MILAN MILOŠEVIĆ, klarinet
ŽARKO PERIŠIĆ, fagot
Dowland, Brahms, Samandari, Mozart, Dvořák
KUPI ULAZNICE  
   
Nedjelja, 17. srpnja
HRVATSKI GITARSKI KVARTET 
Boccherini, Vivaldi, Piazzolla, Miletić, Tudor, Prokofjev, Juranić 
KUPI ULAZNICE  
   
Ponedjeljak, 18. srpnja
BACCHUS CONSORT
Put oko svijeta: glazba Europe i Amerike između 16. i 18. stoljeća‍
KUPI ULAZNICE   
   
Petak, 29. srpnja
ROBY LAKATOS ANSAMBL 
Jedinstvena sinergija klasične glazbe, jazza i narodne tradicije mađarskih Roma 
KUPI ULAZNICE