Internalizacija i izvedba / plesna radionica koreografkinje Liz King

26.09.2015. - 27.09.2015.

Kroz svoje radionice Liz King uvijek propitkuje autentičnost i izvor samog pokreta. Bilo da radi s profesionalcima ili onima koji naprosto vole plesati, kretati se, ona primjenjuje metodu, koju je stvorila kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja, kao alat kojim možemo prodrijeti u sam izvor kretnje.  Sa starenjem i kako nas društvo oblikuje, gubimo ono što smo kao mladi, od najranijeg djetinjstva usvojili prirodno, kao nešto iskonsko. Tehnike i alate koje Liz King koristi, preusmjeruju taj unutarnji fokus te se kasnije ostvaruje prosudba trenutnog, prostornog okruženja. Kroz proces praćenja ovog razvoja, ova se tehnika dalje može primijeniti na koreografske izričaje, prostor te odnos vlastitog tijela prema drugom tijelu.

Nakon što je diplomirala na Royal Ballet School u Londonu, Liz King je svoju plesačku karijeru nastavila u Stuttgart Balletu tada pod vodstvom koreografa Johna Cranka, a potom se vraća u London gdje nastavlja studirati pokret za glumce. Nakon što je neko vrijeme plesala u Valonskom Kraljevskom Baletu u Belgiji, 1978. godine odlazi u Beč, gdje 1982. pokreće vlastitu kompaniju Tanztheater Wien, a koja vrlo brzo stiče međunarodna priznanja  kroz cjelovečernja ostvarenja poput  Wien Wien du bist allein, Der Schrei des Kardinals i Winterreise a koja su prezentirana na europskim pozornicama, između ostalih: Centre Pompidou, Europalia Bruxelles i Berlinale. 1982. postaje i umjetnička direktorica i koreografkinja Heidelberg Baleta, te stvara sedam cjelovečernjih djela za ovu kompaniju (uključujući Westwest koja je doživjela uspješne turneje po Norveškoj i Italiji). Nakon povratka u Beč, i dalje radi s TanzTheatrom koreografirajući djela koja su prezentirana u Njemačkoj, Jeruzalemu i  Sarajevu. Između 1999.-2003. bila je voditeljica plesnog programa i koreografkinja pri Volksoper Wien te je ovu kompaniju prestrukturirala iz baletne u onu suvremenog plesnog izričaja. U tom je periodu kreirala i predstavu Schwanensee Remixed s Cathrine Guerin koju je tijekom četiri godine izvođenja vidjelo 50.000 ljudi. 2005. Liz King zajedno sa svojim partnerom Manfredom Biskupom osniva D.ID dance identity, te u okviru ove organizacije razvija međunarodne suradnje uz vrlo aktivni angažman i rad s lokalnom zajednicom. Ona je i danas umjetnička direktorica te ujedno i mentorica za umjetnike koji sudjeluju u rezidencijalnom programu. D.ID surađuje s prostorom OHO; Offenes Haus Oberwart, gdje se svakog svibnja održava i godišnji festival kojim rukovodi: Burgenländische Tanztage.

 

Radionica će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10/I (dvorišna zgrada) u subotu, 26. rujna od 15 do 19h i nedjelju, 27. rujna od 9.30 do 12.00h.

 

undefined

8. ZAGREBI! festival

DOBIZAM

 

U suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples

 

Prijave na radionicu:

info@plesnicentar.info

Internalizacija i izvedba / plesna radionica koreografkinje Liz King

26.09.2015. - 27.09.2015.