Posljednji ples - Concha Vidal

12.06.2015. - 13.06.2015.

Concha Vidal (1973.) predstavnica je generacije koja je multimedijski pristup stvaranju dio svakodnevnice. Slika, ples, fotografija neki su od medija u kojim podjednako uspješno ostavlja kvalitetan trag.

 Na području međunarodne  suradnje ona predstavlja nastavak aktivnosti koje smo započeli s izložbom grafika iz radionice  Joana Miroa.

 

Ova interdisciplinarna vizualna poema govori o ljubavi u nastavcima, emocionalnim poveznicama koje hrane našu egzistenciju, o suživotu, gubitku i žaljenju u životima parova. To je poput pjevanja bluesa o praznini koja nastaje gubitkom nečega što nam je dragocjeno.

Concha Vidal u svom umjetničkom djelovanju primjenjuje interdisciplinarni pristup koji spaja video, tekst i pokret. Pogled Fride Kahlo, Cindy Sherman, Marine Abramović, Sarah Lucas, Conche Vidal… pogled je žena koje su usvojile pogled čije je ishodište u iskustvu. Iskustvo sticano kroz put inicijacije kojom žene upoznaju vlastite raznolikosti, uključujući nejednakost, pripadanje jednoj spolnosti. Zbog pogleda drugih žene postaju svjesnije svoje rodnosti. To je pogled koji žene promatra kao seksualni objekt, kao opasnost, kao misteriju, kao natjecanje, kao instrument, kao snagu, kao ženu… Upravo  se unutar takve inicijacije i bolnog sazrijevanja oblikuje ovaj  pogled žene i način na koji nastaje.

Teslin plato je KIC-ova  scena visoke umjetnosti na kolniku, ispod KIC.

Prostor je otvoren autorima koji su multimedijalnog interesa. Do ada su nastupili Kugla – extreme noise theatre sa hommageom talijanskim futuristima prilikom obilježavanja 100 godišnice 1. Svjetskog rata, Miru Kim korejska performerica i fotografkinja,  u sklopu 1. Zagreb, volim te! festivala, Big Bang, perkusionisti pod vodstvom Igor Lešnika,  u sklopu MBZ.

 

TSP i Concha Vidal organiziraju  radionicu, a  odabrani polaznici će sudjelovati u izvedbi performansa na Teslinom platou.

http://www.danceweekfestival.com/hr/32tsp/623-concha-vidal

Posljednji ples - Concha Vidal

12.06.2015. - 13.06.2015.