KINO

Interdisciplinarna filmska škola - KICOŠ MEDIJSKE KULTURE

14.10.2020. - 17.10.2020.

ROKOVI PRODULJENI
DO 15.10. PRIJAVE
17.10. SUBOTA RAZGOVOR

POZIV ZA UPIS KANDIDATA U FILMSKU ŠKOLU

1. Poziv za upis osnovnoškolaca (grupa od petog do osmog razreda)
Pozivamo sve osnovnoškolce od petog do osmog razreda za upis u filmsku školu u okviru Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

2. Poziv za upis učenika srednjih škola, studenata i odraslih (grupa za mlade i starije)
Pozivamo sve zainteresirane učenike srednjih škola, studente i odrasle za upis u filmsku školu u okviru Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Osim standardnog programa (scenarij, režija, kamera, montaža), škola nudi interdisciplinarni pristup, odnosno stvaranje filmova u suradnji s ostalim suvremenim medijima. Osim teorije filma i medijske kulture, veliku pažnju polažemo na praksu i suradnju među polaznicima različitih radionica.

više...
KINO

5. dan ARTERIE / Kusama: Beskonačnost

03.10.2020. u 19:00 h subota

KUSAMA: BESKONAČNOST / KUSAMA: INFINITY
Heather Lenz, SAD, 2018., 86'

Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama koje su s vremenom s površine platna prešle i na druge predmete, kao i na čitave ambijente. Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti.

više...
KINO

4. dan ARTERIE / Oči Orsona Wellesa / Christo – Hodanje po vodi

02.10.2020. u 19:00 h petak

petak, 2. listopada,

19 h
OČI ORSONA WELLESA / EYES OF ORSON WELLES
Mark Cousins, Velika Britanija, 2018., 115'
Redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije Priča o filmu: Odiseja) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja.

21:30 h
CHRISTO – HODANJE PO VODI / WALKING ON WATER
Andrey M. Paounov, Bugarska/Italija/SAD, 2018., 100'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Pratimo nedavno preminulog umjetnika Christa u njegovu mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt The Floating Piers koji je osmislio još 1970. sa svojom suprugom i suradnicom Jeanne-Claude. Ambiciozno umjetničko djelo na talijanskom jezeru Iseo u podnožju Alpa 2018. privuklo je 1,2 milijuna posjetitelja, ali stvari nisu baš išle prema planu.

više...
KINO

3. dan ARTERIE / Uhvatiti Lee Miller

01.10.2020. u 19:00 h četvrtak

četvrtak, 1. listopada, 19 h

UHVATITI LEE MILLER / CAPTURING LEE MILLER
Teresa Griffiths, UK, 2020., 60'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski

Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja - Lee Miller je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac Uhvatiti Lee Miller istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima.

više...
KINO

2. dan ARTERIE / Ovaj film je dar / Pisma Paulu Morrisseyju

30.09.2020. u 19:00 h srijeda

srijeda, 30. rujna,

19:30 h
OVAJ FILM JE DAR / DIESER FILM IST EIN GESCHENK / THIS MOVIE IS A GIFT, Anja Salomonowitz, Austrija, 2019., 72'
Rumunjsko-švicarski umjetnik Daniel Spoerri uz Yvesa Kleina i Jeana Tinguelyja začetnik je umjetničke skupine Novih realista. Od 1960-ih izrađuje takozvane snare-pictures (slike-zamke), asamblaže sastavljene od svakodnevnih predmeta.

21:00 h
PISMA PAULU MORRISSEYJU / LETTERS TO PAUL MORRISSEY
Armand Rovira, Španjolska, 2018., 78'
Pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjena su Paulu Morrisseyju, redatelju kultnih eksperimentalnih filmova Trash, Flesh i Heat, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda. Fascinantan dokumentarni portret/istraživanje u cijelosti je ostvaren metodom re-enactmenta.

više...
KINO

4. ARTERIA – TJEDAN FILMA O UMJETNICIMA

29.09.2020. - 03.10.2020.

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

Gledat ćemo nagrađivane filmske posvete japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom gigantu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotovanju građevina. Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

više...
KINO

1.dan ARTERIE / Nurejev

29.09.2020. u 19:00 h utorak

utorak, 29. rujna, 19 h – OTVORENJE

NUREJEV / NUREYEV
Jacqui Morris, David Morris, SAD, 2019., 109'

Dokumentarac Jacquija i Davida Morrisa, redateljskog dvojca koji je nominiran za nagradu BAFTA iscrtava fascinantan život plesača i koreografa Rudolfa Nurejeva. Od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu hladnog rata do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Film prati njegovo kreativno prijateljstvo s primabalerinom Margot Fonteyn i vrtoglav uspon do statusa globalnog kulturnog fenomena.

više...
KINO

PULA U ZAGREBU 2020.

30.07.2020. - 01.08.2020.

Program PULA U ZAGREBU tradicionalno donosi filmske naslove iz programa nacionalnog filmskog festivala u Puli.
U ovogodišnjem izdanju u programu Pula u Zagrebu publika će imati priliku u Kinu Metropolis MSU pogledati igrane filmove - Glas redatelja Ognjena Sviličića, komediju Ideš? Idem! redatelja Ljube Zdjelarevića te pvi put u Zagrebu hvaljeni i nagrađivani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske.
U Kinu KIC, u sklopu programa PULA U ZAGREBU prikazat će se dokumentarni naslovi Izidor Popijač Žiga Bednjanski redatelja Sergija Michielija, Izlazite li vanka? redateljice Ines Jokoš te Kula smrti redatelja Bernardina Modrića.

Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa PULA U ZAGREBU je slobodan

više...
KINO

7. Revija europskog filma

27.06.2020. - 29.06.2020.

Od 20. lipnja do 1. srpnja 2020., prigodom obilježavanja sedme godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se 7. Revija europskog filma na tri zagrebačke lokacije. Prvi tjedan projekcije se odvijaju na Ljetnoj pozornici Tuškanac s početkom u 21.30., potom od 27. do 29. lipnja u KIC-u i konačno od 30. lipnja do 1. srpnja u Kinu Metropolis MSU. Bit će prikazano 14 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis. Filmovi dolaze iz Velike Britanije, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Belgije i Rumunjske. Žanrovski su to romantične komedije, biografske drame i kriminalističke drame.

više...
KINO

TRI VEČERI FILMA I GLAZBE U KINU POD ZVIJEZDAMA

12.06.2020. - 29.06.2020.

Restauriran filmski klasik 'Ljubav i moda', nezaboravna filmska glazba u izvedbi Zagrebačkih solista i koncert glazbene dive Gabi Novak za građane Zagreba

Ljetna pozornica Tuškanac u tri večeri posvećene filmu i filmskoj glazbi ugošćuje Kino Europa, koje je za građane Zagreba pripremilo pravu kulturnu poslasticu u kojoj će moći uživati sve generacije, kao i istinski poklonici 'magije' koju donose posebna djela glazbene i sedme umjetnosti.

više...
KINO

Dokukino KIC nastavlja s radom!

05.06.2020. u 19:00 h petak

Dokukino KIC nastavlja s radom!
Nakon poduže stanke od ovog vikenda opet se družimo u Dokukinu KIC, a za početak lipanjskog
programa pripremili smo izbor recentnih dokumentarnih hitova.

Za početak lipanjskog programa pripremili smo izbor recentnih dokumentarnih hitova – 'Medena zemlja' (petak, 19 h), 'Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom' (subota, 19 h) i 'Diego Maradona' (nedjelja, 19 h). Vidimo se!

više...