KINO

FILMSKI KURIKULUM/ BAJKE ZA ODRASLE ANTE BABAJE

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećujemo stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. U ponedjeljak, 25. ožujka u 19 h u Kulturno-informativnom centru KIC prikazat ćemo kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959) i dugometražnu ekranizaciju bajke H.C. Andersena Carevo novo ruho (1961). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

više...
KINO

Pitching Scenarističkog laboratorija

16.03.2024. u 11:00 h subota

Pitching će se održati u subotu, 16. ožujka u 11:00 sati u dvorani KIC-a.
Kinoklub Zagreb poziva vas na javni pitching projekata za kratke igrane filmove, razvijanih na radionici Scenaristički laboratorij. Projektima i njihovim autorima time se želi pružiti vidljivosti ali i potencijalno osigurati suradnju i razvoj na profesionalnoj razini s ciljem realizacije filma.
Svoje scenarije za kratke igrane filmove predstavit će polaznici radionice: Sara Grgurić, Matej Matijević, Roko Sikavica i Zoran Stojkovski. Nakon prezentacije projekata, slijedi razgovor s publikom i druženje. Pridružite nam se i podržite polaznike radionice, pomozite im svojim komentarima i savjetima, a uz to možda i pronađite svoj idući projekt!
Projekti su razvijani pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić (scenaristički dio) i producenta Mateja Merlića (pitching).

više...
KINO

TUŠKANAC U GOSTIMA / POLAKO NIKUDA

14.02.2024. u 20:00 h srijeda

POLAKO NIKUDA
eksperimentalno-igrani, romantični, Hrvatska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)
REŽIJA: Damir Čučić
SADRŽAJ:
Film prikazuje glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izmjenjen. Oleg je student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama, a Marta je knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, a njihove avanture prikazane su epizodama vucaranja po kvartu, seksa, obećavanja, pijančevanja i smrti.

više...
KINO

FILMSKI KURIKULUM/ TRI LJUBAVNE PRIČE I TRI MUŠKARCA MELITE ŽGANJER UZ GOSTOVANJE REDATELJICE SNJEŽANE TRIBUSON

15.01.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Na prvom Filmskom kurikulumu u 2024. godini, u ponedjeljak, 15. siječnja u 19
h, imat ćemo čast ugostiti Snježanu Tribuson, redateljicu koja je 1990-ih
probijala led muške dominacije u hrvatskom igranom filmu. Kao predigru vidjet
ćemo njen kratki film u stilu lažnog dokumentarca Tri ljubavne priče (2006), u
kojem se kroz fingirano dokumentarne izjave protagonistkinja razvijaju tri priče
o nasilju muškaraca nad svojim partnericama, oplemenjene crnim humorom.
Hrvatski filmski kritičari dodijelili su filmu nagradu Oktavijan za najbolji kratki
igrani film godine. Nakon toga slijedi priča o uspješnijoj potrazi za kvalitetnim
partnerom, hitoidna romantična komedija Tri muškarca Melite Žganjer (1998) u
kojoj se, slično filmu s prošlog Filmskog kurikuluma U raljama života (Rajko
Grlić, 1984), spajaju kičasti romantizirani pogledi na ljubav s realitetom
ljubavnih odnosa. I ovaj film osvojio je nagradu Oktavijan, ali i niz nagrada na
Pulskom filmskom festivalu.

više...