1.dan ARTERIE / Nurejev

29.09.2020. u 19:00 h utorak

utorak, 29. rujna, 19 h – OTVORENJE

NUREJEV / NUREYEV

Jacqui Morris, David Morris, SAD, 2019., 109'

Dokumentarac Jacquija i Davida Morrisa, redateljskog dvojca koji je nominiran za nagradu BAFTA iscrtava fascinantan život plesača i koreografa Rudolfa Nurejeva. Od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu hladnog rata do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Film prati njegovo kreativno prijateljstvo s primabalerinom Margot Fonteyn i vrtoglav uspon do statusa globalnog kulturnog fenomena. Pritom kombinira nikad prije viđene plesne snimke (komadi znamenitih koreografa Marthe Graham, Paula Taylora i Murrayja Louisa, kao i starije snimke iz ruskih dana) i intervjue s izvornom glazbom koju je komponirao nagrađivani Alex Baranowski i očaravajućim plesnim vinjetama koje je koreografirao diplomac Kraljevskog baleta Russell Maliphant. Nurejev je istovremeno jedinstveno filmsko i performativno iskustvo, portret jedinstven kao i sam Nurejev - prvi sovjetski izvođač koji se odbio vratiti s međunarodne turneje; prvi koji je postao velika zvijezda na Zapadu; prvi koji je javno priznao da je homoseksualac; i prvi koji je govorio o AIDS-u, od kojeg je umro u 54. godini života.

BIRMINGHAM FILM FESTIVAL / ART FILM FEST / GOLDEN TRAILER AWARDS

Nakon filma slijedi razgovor između pisca i redatelja Vladimira Stojsavljevića i Normele Krešić Vrkljan, plesačice i ravnateljice Škole suvremenog plesa Ane Maletić.

Ulaz na sve projekcije je besplatan uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Pozivamo sve zainteresirane da rezerviraju svoje mjesto na e-mail adresu Kulturno informativnog centra (arteria@kic.hr) ili dođu sat vremena prije početka programa.