ARTERIA festival filma o umjetnicima

29.01.2016. - 03.02.2016.

Arteria je novi filmski festival posvećen filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika. Prvo izdanje Arterije održat će se u KIC-u od 29. siječnja do 3. veljače a moći će se pogledati igrani i dokumentarni filmovi o tako različitim umjetničkim osobnostima kao što su zagonetna fotografkinja-dadilja Vivian Maier, spisateljica i redateljica Marguerite Duras, kompozitor Gustav Mahler, koreografkinja Mathilde Monnier, kiparica Camille Claudel, redatelj Jacques Demy i drugi. 

Namjera festivala je približiti život i stvaranje ljudi koji su obilježili svoje vrijeme tražeći pažnju javnosti, ili su pak stvarali neopterećeni percepcijom svoga rada. Umjetničko stvaranje često je prikazivano kao glamurozna aktivnost povlaštenih pojedinaca koji su u stanju artikulirati i njegovati svoj talent. Arteria nudi uvid i u onu drugu stranu umjetničkog stvaranja koje često počiva na nekom obliku traume ili devijacije od standardnog odnosa pojedinca prema društvu.

Program otvaramo ovaj petak hrvatskom premijerom dokumentarca Duras i film u režiji Dominique Auvray. Ovaj zanimljivi doks oživljava snažnu i složenu vezu koju je Marguerite Duras kao gledateljica, redateljica i autorica istkala s filmom. Nakon projekcije sliijedi tribina iz već uhodanog ciklusa filmsko-književno-povijesnih predavanja Vremeplov na kojoj će nas spisateljica Milana Vuković Runjić i filmolog Daniel Rafaelić uvesti u bogat, ljubavlju i morem natopljen svijet ove spisateljice koja je sebe voljela zvati piscem, jer je prezirala spol kad je riječ o pisanju. Pridružit će im se i naša poznata durasologinja, profesorica francuskog jezika i književnosti Ingrid Šafranek.

U subotu prikazujemo U potrazi za Vivian Maier dokumentarac Johna Maloofa i Charlieja Siskela koji razotkriva misterij donedavno nepoznate, a sjajne ulične fotografkinje, nominiran za nagradu Oscar i BAFTA. Nakon projekcije slijedi razgovor teoretičarke Marije Ott Franolić i fotografkinje Sandre Vitaljić o brojnim pitanjima koja film otvara. Stvoren je patrijarhalni mit o dadilji za koju je začudno da je imala druge interese osim čuvanja djece. Ne postavlja se pitanje je li Vivian Maier možda svjesno odabrala biti dadilja da bi imala novca i vremena za fotografiranje? Film će biti polazišna točka za razgovor o životima umjetnica, strategijama njihova preživljavanja u svijetu koji od njih još uvijek prvenstveno očekuje ispunjavanje majčinske i obiteljske uloge.

Treći festivalski dan posvećen je francuskoj sineastici Claire Denis. Premijerno prikazujemo filmski intervju Claire Denis, lutalica u kojem Denis postaje tumač vlastitih filmova. Potom će nas filmologinja Tanja Vrvilo uvesti u svijet nevidljivog filma Claire Denis te predstaviti njezinu želju za stalnim i opetovanim preispitivanjem misterija geste. Slijedi Prema Mathildi, dokumentarni film o jednoj od najvažnijih francuskih suvremenih koreografkinja Mathilde Monnier, tihi susret dviju žena koje stvaraju u kojem Denis iz najveće moguće blizine snima tijela i njihov jezik.

Ponedjeljak je u znaku ekscentričnog britanskog redatelja Kena Russella i njegovih baroknih biografija slavnih glazbenika - P. I. Čajkovskog, Gustava Mahlera i Franza Liszta. Sve tri filmske posvete velikanima romantizma razmatraju spregu seksualnosti i smrti, destrukcije i kreativnosti te ovisnost percepcije zbilje o umjetničkoj iluziji, uz sklonost ekscesivnim, često grotesknim prizorima seksualnih odnosa, psiholoških neuroza, snova i vizija.

U utorak će nam povjesničarka umjetnosti Darija Alujević otkriti tko su bile prve kiparice u Zagrebu te imamo li mi svoju Camille Claudel. Nakon predavanja prikazujemo kultni film Bruna Nuyttena o proslavljenoj kiparici i Rodinovoj muzi s Isabelle Adjani i Gérardom Depardieum u glavnim ulogama.

Bogat festivalski program zaključujemo u srijedu s dva filma koja problematiziraju umjetničku konstrukciju slika i rekonstrukciju sjećanja. Jacquot iz Nantesa intimna je posveta redateljice Agnès Varde svojem preminulom suprugu Jacquesu Demyju (autoru novovalnog mjuzikla Šerburski kišobrani) bazirana na njegovim memoarima. Slijedi hrvatska premijera Nema aviona za Zagreb, autobiografskog filma jednog od najproduktivnijih nizozemskih filmaša Louisa van Gasterena. Nema aviona za Zagreb jedinstven je dokument umjetničke scene 1960-ih ne samo u Amsterdamu već i u tada nastajućem globalnom selu; a uključuje susrete s psihologom Timothyjem Learyjem, indijskim mistikom Meherom Babom i medijskim analitičarem Marshallom McLuhanom na koje se Van Gasteren reflektira kao devedesetogodišnjak s odmakom od preko 40 godina.

Ulaz na sva događanja je besplatan! Filmovi imaju hrvatske titlove. 

 

Program realizira Kulturno informativni centar (KIC) u suradnji s Dokukinom i Francuskim institutom.

IMPRESUM

Umjetnički direktor: Emil Matešić

Selektori programa: Dina Pokrajac i Emil Matešić 

Producentica: Dina Pokrajac

Dizajn: Vedran Grladinović

Festivalska špica: Ivana Radić

Tehnička podrška: VEKTOR

 

undefined