CAMILLE CLAUDEL

02.02.2016. u 19:00 h utorak

19:00 sati

Predavanje Darije Alujević: O POLOŽAJU KIPARICA KRAJEM 19. I POČETKOM 20. STOLJEĆA U ZAGREBU

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bavljenje žena umjetnošću vrlo rijetko se moglo smatrati profesionalnim i uglavnom je ostajalo na razini hobija. Razlog tome treba tražiti u činjenici da na većini europskih likovnih akademija ženama nije bio dozvoljen redoviti upis sve do dvadesetih godina 20. stoljeća. Tko su bile prve kiparice u Zagrebu? Kakve su bile mogućnosti umjetničkog školovanja žena? Kakav je bio stav kritičara prema mogućnosti ravnopravnog upisa žena na Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt – današnju Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu? Imamo li mi svoju Camille Claudel? Kako su završile najtalentiranije učenice prve generacije, kiparice Mila Wod i Iva Simonović Despić?


Darija Alujević rođena je u Zagrebu. Diplomirala je 1999. povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. zaposlena je kao stručni suradnik – povjesničar umjetnosti u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, a od 2010. kao viši stručni suradnik. Poslijediplomski doktorski studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala je 2010. godine. Od 2013. predsjednica je savjeta Galerije Milan i Ivo Steiner u Zagrebu.

  

20:00 sati

CAMILLE CLAUDEL, r. Bruno Nuytten, Francuska, 1988., 175'

Uloge: Isabelle Adjani (Camille Claudel), Gérard Depardieu  (Auguste Rodin), Laurent Grévill (Paul Claudel), Madeleine Robinson (La mère de Camille), Alain Cuny (Le père de Camille).

Camille Claudel posvećuje dane i noći svojoj strasti, kiparstvu. Dok je otac i brat Paul izdržavaju, ona sanja da bude primljena u atelje Augustea Rodina. Nakon što je pokazala sav svoj talent i odlučnost da s njim radi, Rodin je uzima kao učenicu. Camille se ubrzo zaljubi u svog učitelja i postaje mu muzom koja će oživjeti njegovu ugaslu maštu. 

 

 

CAMILLE CLAUDEL

02.02.2016. u 19:00 h utorak