CLAIRE DENIS, LUTALICA (hrvatska premijera) i PREMA MATHILDI

31.01.2016. u 19:00 h nedjelja

19:00 sati

CLAIRE DENIS, LUTALICA, r. Sébastien Lifshitz, Francuska, 1995., 48'

Redateljica Claire Denis ovim se radom upušta u tešku vježbu: postaje tumač vlastitih filmova promatrajući ih kao cjelinu. Kroz unakrsne teme, smjernice rada i pitanja koja se stalno javljaju – osobito pitanje tijela na filmu – autorica filma Ne mogu spavati, kadrirana u krupnom planu, velikodušno prihvaća igru te govori i o budućnosti. Dobro odabrani isječci ovoj živoj diskusiji daju dodatni sjaj.

 

20:00 sati

Tanja Vrvilo: INTRUZIJE PREMA CLAIRE DENIS

Izlaganje prije filma Prema Mathildi, umjetničko-filozofske suradnje filmašice Claire Denis, plesačice Mathilde Monnier i filozofa Jean-Luca Nancyja polazi od njihove dijeljene ideje istodobnog prihvaćanja i odbijanja fenomena intruzije - kao plesne geste prodora koji grebe i mijenja prostor, memorije koja ostavlja trag u prostoru te na koži i tijelu izvođača i filma. Egzistencijalni statusi tijela i filma nisu njihove otvorenosti. Teško je ući drukčije nego kao uljez, to je intruzija drugog u mene - Nancyjevim riječima. Kako prodire slika plesa u filmovima Claire Denis? Gdje je interiornost tijela u fizičkoj stvarnosti filma? Gdje počinje ples prije vidljivog kretanja? 

Tanja Vrvilo je glumica i filmologinja. Prevodi i piše tekstove o filmu i kazalištu, kustosica brojnih programa za filmske institucije, izvan-institucionalne kulturne i umjetničke organizacije te međunarodne filmske festivale. Kao koautorica i izvođačica radi s performerom Damirom Bartolom – Indošem. Osnivačica i umjetnička direktorica filmološkog festivala o politikama filmskog kustostva – Filmske mutacije: festival nevidljivog filma. Predaje eksperimentalni film na Film Factory, poslijediplomskim studijama filma koje je osnovao Béla Tarr u Sarajevu.

 

21:00 sat

PREMA MATHILDI, r. Claire Denis, Francuska, 2004., 84'

Dokumentarni film o Mathilde Monnier, jednoj od najvažnijih francuskih suvremenih koreografkinja. Snimljen na Super-8 i Super-16 filmskom formatu, film prati Mathilde od samog početka do završne izvedbe plesnog komada Déroutes iz 2004. godine. Prema Mathildi tihi je susret dviju žena koje stvaraju. Redateljica Claire Denis iz najveće moguće blizine snima tijela i njihov jezik. Koreografkinja Mathilde Monnier putem pokreta i kroz otplesanu formu, istražuje predjele koji se otvaraju prema životu. Njihov je susret svjedočanstvo o snažnoj i intimnoj suradnji, te želji Claire Denis za stalnim i opetovanim preispitivanjem misterija geste. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Cye5EHQL2Xg 

 

CLAIRE DENIS, LUTALICA (hrvatska premijera) i PREMA MATHILDI

31.01.2016. u 19:00 h nedjelja