FILM XX: Avangardni filmski eseji Laure Mulvey & Petera Wollena

18.12.2020. - 21.12.2020.

Novo izdanje programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Inovativni i razigrani filozofski filmovi Pentezileja: Kraljica Amazonki (1974.) i Riddles of the Sphinx (1977.) oboje kao polazište uzimaju figure prijeteće ženstvenosti iz grčke mitologije koje egzistiraju na margini, izvan ili prije patrijarhalnog poretka, dok kratki dokumentarci Amy!(1979.) i Frida Kahlo & Tina Modotti(1983.) istražuju stvarne povijesne ličnosti i njihovu medijsku reprezentaciju. U pitanju su avangardni filmski eseji koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Selektorica filmova je Dina Pokrajac.

Tijekom 1970-ih film proživljava svojevrsnu renesansu prije osvita neoliberalizma i okreće se prema političkom i eksperimentalnom. Razlozi za ovu koncentraciju kritičke i kreativne aktivnosti višestruki su. Pod utjecajem Pokreta za ženska prava i modernističke estetike Godardovih filmova Laura Mulvey i Peter Wollen stvaraju politički motivirane filmske eseje koji žele razoriti prevladavajuće moduse reprezentacije i konzumacije umjetnosti. Laura Mulvey će se u online predavanju pod naslovom Horizonti mogućnosti osvrnuti na kontekst u kojem nastaju njihovi zajednički uradci te na svoj esej-manifest Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.

U subotu, 19. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se Riddles of the Sphinx (Sfingine zagonetke) britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te jedan od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U švenk kadrovima koji u 360 stupnjeva zaokružuju različita okruženja, od kućanstva do radnog mjesta pratimo protagonistkinju Louise koja balansira između porodičnog i profesionalnog života. Mulvey i Wollen pokušavaju uspostaviti novi odnos između gledatelja i ženskog subjekta prezentirajući višestruke ženske glasove i svjetonazore. Filmski dijalog koji se gradi iz polifonih glasova Louise, njezinih prijateljica i suradnica, dovodi do ambivalentnog ali poticajnog višeznačja. Riječima Mulvey „žena nije slika, već predmet istrage, sadržaj koji ne može biti preispitan kroz estetske smjernice koje je uspostavio konvencionalni narativni film.“

U istom bloku gledat će se kratkometražni pseudo-dokumentarac Amy! o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije. Film se sastoji od niza razigranih eksperimentalnih vinjeta, a glazbena podloga uključuje punk ikonu Poly Styrene i njezin bend X-Ray Spex.

U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se Pentezileja: Kraljica Amazonki. Prva filmska suradnja Mulvey i Wollena istražuje ikonografiju ratnice i

vodi nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? Film prezentira muške i ženske verzije mita ali paradoksalno pokazuje kako je moguće postići dijalog između novih i starih slika te kako sam filmski proces dodaje nove mitološke slojeve.

U istom bloku gledat će se kratkometražni dokumentarac Frida Kahlo & Tina Modotti koji supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti. Iako je Modotti rodom iz Italije, obje žene napravile su umjetničku karijeru u Kahlinom rodnom Meksiku i to neposredno nakon Meksičke revolucije. Audiovizualni kolaž sa slavnim umjetnicama dijeli i problematizira njihovu zajedničku preokupaciju – reprezentaciju žena i njihovu ulogu u društvu.

….

Zoom predavanje Laure Mulvey održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Poveznica na predavanje:
https://zoom.us/j/7658973357...
Meeting ID: 765 897 3357
Passcode: xx

Ulaz na projekcije u subotu, 19. prosinca i nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.

Filmovi se prikazuju na engleskom jeziku s engleskim titlovima.

….

Program Film XX: Ženski filmski narativi u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) sastoji se od filmskih ciklusa koji su fokusirani na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

FILM XX: Avangardni filmski eseji Laure Mulvey & Petera Wollena

18.12.2020. - 21.12.2020.