Film XX: Barbara Hammer - projekcije + predavanje Elene Gorfinkel

23.02.2023. - 25.02.2023.

Jedna od najvažnijih avangardnih filmašica druge polovice 20. stoljeća BARBARA HAMMER (1939-2019) tijekom 50 godina stvaranja snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i seksualnost, žensku spiritualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice. U sklopu programa Film XX prvi put u Hrvatskoj prikazujemo izbor njezinih eksperimentalnih filmova i video-radova uz predavanje ELENE GORFINKEL, filmologinje, filmske kritičarke i profesorice na King's Collegeu u Londonu, pod naslovom BARBARA HAMMER: KARNALNE POVIJESTI, NJEŽNE FRIKCIJE. U predavanju Gorfinkel će se osvrnuti i na nedavnu listu najboljih filmova svih vremena koju je objavio časopis Sight&Sound i kontroverze koje je izazvala kroz prizmu svojeg teksta 'Against Lists' (2019.) u kojem propituje važnost filmskih lista i potencijalnu radikalizaciju filmskog kanona.

U subotu 25. 2. u 18:00 sati
Predavanje Elene Gorfinkel – Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije

Predavanje će reflektirati generativne lekcije koje izviru iz bogatog filmskog nasljeđa i dugogodišnje filmske prakse Barbare Hammer iscrtavajući njezine filmske konceptualizacije vremena i erosa, tijela i povijesti. Njezin filmski korpus inzistira na intrinzičnom povezivanju otjelovljenog iskustva i potisnutih života. Unikatna lezbijska i feministička eksperimentatorica Hammer koristi nezasitno oko i haptički pogled kako bi dala obličje raznolikim tjelesnim i inim iskustvima seksualnosti, rodnog identiteta, starenja, bolesti, solidarnosti i kolektiviteta te učinila vidljivim povijesne arhive marginaliziranih života uz fokus na žene, nebinarne osobe, queer umjetnike i umjetnice. „Savijajući“ vrijeme i ukrotivši njegov taktilni i materijalistički potencijal Hammer je preoblikovala filmski medij prema nagnućima svoje neiscrpne mašte i iskričavog karaktera.
Elena Gorfinkel je filmologinja i filmska kritičarka te viša predavačica na King's Collegeu u Londonu. Primarno se bavi nezavisnim, eksperimentalnim i erotskim filmom te ženskom filmskom praksom. Autorica je knjige 'Lewd Looks: American Sexploitation Cinema in the 1960s' (Minnesota, 2017) i suurednica knjiga 'Taking Place: Location & the Moving Image' (Minnesota, 2011) i 'Global Cinema Networks' (Rutgers, 2019). Trenutačno dovršava dvije knjige: jednu o 'Wandi' Barbare Loden i drugu u kojoj u suautorstvu s Johnom Davidom razrađuje pomalo ekscentričnu teoriju filmskih rekvizita. Dobitnica je stipendije Fundacije Andy Warhol za umjetnike i pisce za književni projekt o „filmu iscrpljenosti.“ Filmske kritike i eseje objavljuje u Criterionu, časopisu Sight&Sound, Artforumu i drugim publikacijama.

Filmove i predavanje donosimo u sklopu programa Film XX: Ženski filmski narativi u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Program kustosice Dine Pokrajac sastoji se od filmskih ciklusa reprezentativnih redateljica koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma, a dosadašnjim ciklusima predstavljene su Ulrike Ottinger, Laura Mulvey i Peter Wollen, kolektiv Les Insoumuses (Delphine Seyrig&Carole Roussopoulos), San Francisco Newsreel Collective, Kate Millett i Cecilia Mangini.

---
Zahvala: Estate of Barbara Hammer i Electronic Arts Intermix (EAI), New York
Financijska podrška: Grad Zagreb, HAVC, Društvo hrvatskih filmskih redatelja

RASPORED PROJEKCIJA I PREDAVANJA


Petak 24. 2. - 19:00 h
Kratki filmovi Barbare Hammer (79')
Dyketactics, 4'
Jane Brakhage, 9'
Women I Love, 22'
Maya Deren's Sink, 30'
No No Nooky T.V., 12'
Q&A: Elena Gorfinkel, Dina Pokrajac

Subota 25. 2. - 18:00 h
Predavanje Elene Gorfinkel – Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije
19:00 h
Nitrate Kisses, 67'

Nedjelja 26. 2. - 19:00 h
Sync Touch (10')
Lover/Other (55')
Q&A: Elena Gorfinkel, Dina Pokrajac
---
Svi filmovi imaju hrvatske titlove.