FILMSKI KURIKULUM/ KAMO VODI AUTOPUT? IVE ŠKRABALA I H-8… NIKOLE TANHOFERA

14.12.2022. u 18:00 h srijeda

Filmski kurikulum u srijedu 14. prosinca, ovaj put iznimno u 18 h umjesto standardnog termina u 19 h, posvećen je filmovima vezanim za autocestu između Zagreba i Beograda, znanu u Jugoslaviji kao autoput „Bratstvo i jedinstvo“. Program započinje snažnim dokumentarcem  Kamo vodi autoput? (1969) uglednog redatelja i povjesničara hrvatskog filma Ive Škrabala, čiji su prikaz smrtonosne zapuštenosti autoputa „Bratstvo i jedinstvo“ mnogi smatrali aluzijom na propast jugoslavenske privrede te ideje bratstva i jedinstva. Glavni film programa je digitalno restaurirani klasik H-8… (1958) Nikole Tanhofera, sjajan film vrsne galerije likova i virtuoznog razvoja napetosti u skučenom prostoru autobusa koji jezdi po autoputu prema najavljenom trenutku prometnog udesa. U nedavnoj anketi među filmskim kritičarima H-8…  je proglašen najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena, a prošle godine uvršten je u program restauriranih klasičnih filmova Venice Classics na slavnom venecijanskom filmskom festivalu Mostra.

Uvodnu riječ održat će Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima.

Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

 

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije prilagođenih nastavi povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

Filmovi:

KAMO VODI AUTOPUT? (dokumentarni, 1969, c/b, 11 min)

režija i scenarij: Ivo Škrabalo

fotografija: Vladimir Rostohar

Opisuje se autoput „Bratstvo i jedinstvo“ između Zagreba i Beograda, koji je zbog svoje zapuštenosti bio jedna od najsmrtonosnijih autocesta u Europi.

 

H-8… (igrani, 1958, c/b, 106 min)

režija: Nikola Tanhofer

scenarij: Zvonimir Berković, Tomislav Butorac

fotografija: Slavko Zalar

uloge: Ðurđa Ivezić, Boris Buzančić, Antun Vrdoljak, Vanja Drach, Antun Nalis, Mia Oremović, Pero Kvrgić, Marija Kohn, Fabijan Šovagović

Film opisuje događanja u autobusu i kamionu prije njihovog međusobnog sudara, činjenično utemeljenog na istinitom slučaju. Napetost proizlazi iz neznanja gledatelja koji će od izmaštanih likova putnika poginuti u nesreći.