Grad i film: Građanka Jane - Borba za grad

09.12.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Građanka Jane - Borba za grad

Citizen Jane - Battle for the City, Matt Tyrnauer, SAD, 2017., 93'

PONEDJELJAK / 09.12.2019 / (19:00) REZERVIRAJ

Program Kulturno informativnog centra Grad i film sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U sklopu programa prikazujemo film Građanka Jane - Borba za grad, dokumentarac o legendarnoj aktivistici i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs.

Jane Jacobsameričko-kanadska aktivistkinja i teoretičarka urbanizma, cijeli je svoj život posvetila žestokoj borbi za poticanje poslijeratnih projektanata da posvete više pažnje ljudskom mjerilu i važnosti lokalne zajednice u promišljanjima grada. Godine 1960. njezina kultna knjiga Smrt i život velikih američkih gradova šokirala je moćne arhitektonske i urbanističke lobije. Jacobs je na inovativan način sagledavala gradove kao društvene cjeline i smatrala je kako sami građani trebaju upravljati razvojem gradova i kvartova u kojima žive. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Građanka Jane prati njezin epski sukob s liberalnim gradskim planerom Robertom Mosesom koji je buldožerom prekrajao nekoć vibrantne kvartove New Yorka, te svjedoči važnom utjecaju Jacobs pri formuliranju rješenja za goruće urbane probleme u suvremenom društvu. Film redatelja Matta Tyrnauera prikazan je na prestižnim svjetskim festivalima u Torontu, New Yorku, Amsterdamu (IDFA) i Hamburgu.

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati članovi projekta Mapiranje Trešnjevke Centra za kulturu Trešnjevka koji je predstavnik Zagreba u globalnom projektu Jane's Walk i lokalni organizator šetnji posvećenih djelovanju Jane Jacobs. Jane’s Walk su besplatne lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Ove godine u globalnom projektu Jane's Walk sudjelovala su 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata, a iz Hrvatske Zagreb, Split i Pula.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.

Zahvaljujemo našem posebnom sponzoru

undefined