JACQUOT IZ NANTESA i NEMA AVIONA ZA ZAGREB (hrvatska premijera)

03.02.2016. u 19:00 h srijeda

19:00 sati
JACQUOT IZ NANTESA, r. Agnès Varda, Francuska, 1991., 118'

Uloge: Philippe Maron (Jacquot, prvi), Edouard Joubeaud (Jacquot, drugi), Laurent Monnier (Jacquot, treći), Brigitte De Villepoix (Marilou, majka), Daniel Dublet (Raymond, otac).

Bio jednom jedan dječak odgojen u garaži u kojoj su svi voljeli pjevati. Godine 1939., kao osmogodišnjak, volio je marionete i operete. Nakon toga želio se baviti filmom, ali otac ga je nagovorio da studira strojarstvo. Riječ je o Jacquesu Demyju i njegovim sjećanjima o sretnom djetinjstvu, unatoč ratnim i poslijeratnim događanjima. Godinu dana nakon suprugove smrti, redateljica i scenaristica Agnès Varda realizirala je film o njegovu djetinjstvu, baziran na Demyjevim memoarima. Pratimo slavnoga redatelja kao dječaka fascinirana filmom tridesetih godina prošloga stoljeća. Živeći u sretnoj obitelji, mali Jacques kupuje kameru i snima prvi amaterski film.

 

21:00 sat
NEMA AVIONA ZA ZAGREB, r. Louis van Gasteren, Nizozemska, 2012., 80'

Autobiografski film kultnog nizozemskog sineasta Louisa van Gasterena odraz je njegove želje da zabilježi sve, od svoje okoline do unutarnjeg svijeta. U Nema aviona za Zagreb Van Gasteren manifestira svu moć konstrukcije slika i rekonstrukcije vremena.

Ovaj eksperimentalno-dokumentarni uradak retrospektiva je događaja iz redateljeva života snimljenih u periodu između 1964. i 1969. kada je prvotno namjeravao završiti film, ali se na njih reflektira kao devedesetogodišnjak s odmakom od preko 40 godina. Nema aviona za Zagreb jedinstven je dokument umjetničke scene 1960-ih ne samo u Amsterdamu već i u tada nastajućem globalnom selu; a uključuje susrete s psihologom Timothyjem Learyjem, indijskim mistikom Meherom Babom i medijskim analitičarem Marshallom McLuhanom. Glavna preokupacija filma je autorova potraga za dubljim dimenzijama iskustva (koje pokušava dosegnuti kroz eksperimentiranje s LSD-om) i istinom; kroz raskrinkavanje laži i iluzija, te pomirenje s drugim ljudskim bićima.

Louis van Gasteren jedan je od najproduktivnijih nizozemskih filmaša. Autor je preko 80 dokumentaraca, dva igrana filma, brojnih umjetničkih instalacija i nekoliko publikacija. Uz autobiografski Nema aviona za Zagreb  (2012.) izdvajamo i Now Do You Get it Why I'm Crying? (1969.) koji je igrao važnu ulogu u prepoznavanju trajnih psiholoških posljedica ratne traume, te Hans Life before Death (1983.) empatični portret poslijeratne generacije mladih buntovnika u Amsterdamu 60-ih. 

 

 

JACQUOT IZ NANTESA i NEMA AVIONA ZA ZAGREB (hrvatska premijera)

03.02.2016. u 19:00 h srijeda