KEN RUSSELL I BIOGRAFIJE GLAZBENIKA

01.02.2016. u 19:00 h ponedjeljak

18:00 sati

LJUBITELJI GLAZBE, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1970., 123'

Uloge: Richard Chamberlain (Čajkovski), Glenda Jackson (Antonina Miliukova), Max Adrian (Rubinstein).

Učitelj klavira Petar Iljič Čajkovski bori se protiv vlastite homoseksualnosti udajom za Antoninu Miljukovu, nimfomanku koju ne može seksualno zadovoljiti. Život jednog od najpoznatijih skladatelja romantizma ispričan kroz niz halucinacija, noćnih mora i fantazmagoričnih scena. U Ljubiteljima glazbe, posveti ruskom skladatelju Čajkovskom, Russell definira svoj barokni stil režije predočen gradnjom narativnog ritma po uzoru na glazbene partiture i preferiranjem prizora subjektivnih vizija nad klasičnom naracijom, a s ciljem brisanja granice izmišljaja i dokumentarnih činjenica. Potonjim djelom ujedno uspostavlja i tematske obrasce svojih biografskih filmova o poznatim umjetnicima: razmatranje sprege seksualnosti i smrti, destrukcije i kreativnosti te ovisnost percepcije zbilje o umjetničkoj iluziji, uz sklonost ekscesivnim, često grotesknim prizorima seksualnih odnosa, psiholoških neuroza, snova i vizija.

Film prikazujemo na engleskom jeziku bez hrvatskog titla. 

 

 

 

20:00 sati

MAHLER, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1974., 115´

Uloge: Robert Powell (Gustav Mahler), Georgina Hale (Alma Mahler).

Film ekscentričnog britanskog redatelja Kena Russella (autora rock-opere Tommy) o slavnom austrijskom kompozitoru Gustavu Mahleru sastavljen je od niza sjećanja i utisaka iz skladateljeva života, isprepletenih s njegovom veličanstvenom i izazovnom glazbom. Ljubomora na privlačnu suprugu, ludost njegova kolege studenta, obraćenje sa židovstva na katoličanstvo, tragična smrt kćeri, njegova bolest samo su neki od elemenata odabranih za ovu simboličku vizualizaciju Mahlera i njegove glazbe. Film je 1974. prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio Grand prix za tehničku izvedbu.

Film prikazujemo na engleskom jeziku bez hrvatskog titla. 

 

 

 

 

22:00 sati

LISZTOMANIA, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1975., 103'

Uloge: Roger Daltrey (Franz Liszt), Sara Kestelman (princeza Karolina), Paul Nicholas (Richard Wagner), Ringo Starr (papa), Veronica Quilligan (Cosima Wagner).

Biografija mađarskog skladatelja i pijanističkog virtuoza Franza Liszta u kojoj je glavni protagonist prikazan kao svojevrsna pop zvijezda svojeg doba (termin Lisztomania skovao je njemački pjesnik romantizma Heinrich Heine). Liszta glumi Roger Daltrey iz grupe The Who koji je iste godine utjelovio Tommyja u Russellovoj kultnoj rock operi, a u filmu se pojavljuju i drugi poznati glazbenici, između ostalih Ringo Starr u ulozi pape. Hedonistički život skladatelja stalno praćenog histeričnim obožavateljicama Russell razvija u gotovo karikaturalnom smjeru – ogromni falusi, Wagner kao inkarnacija Hitlera, svemirski brod i sintisajzeri samo su neke od sastavnica filmske mizansecene.  

Film prikazujemo na engleskom jeziku bez hrvatskog titla. 

KEN RUSSELL I BIOGRAFIJE GLAZBENIKA

01.02.2016. u 19:00 h ponedjeljak