Povodom premijere predstave Glembajevi u KIC-u

25.10.2019. - 29.10.2019.

 

 Povodom premijere predstave 'Glembajevi' u KIC-u

 

KIC, Kulturno informativni centar od svoga osnutka 1965. mjesto je  u kojem se isprepliću i međusobno nadopunjuju razne forme umjetničkog izražavanja i mnogi kulturni proizvodi. Kroz desetljeća i kroz dvije države, onu Jugoslavensku i sadašnju Hrvatsku,  ustanova je nastojala prezentirati javnosti progresivnu i angažiranu kulturu te je svojom logistikom i stručnim kadrovima uvijek bila dostupna i prisutna u tkivu grada.

Posljednjih godina, a uslijed evolucije i fuzioniranja mnogih forma umjetničkog izražavanja koje trebaju i prikladne prostore KIC je jedna od rijetkih ustanova u Zagrebu koja je krenula u reorganizaciju i preoblikovanje svojih logističkih i stručnih kapaciteta kako bi upratila dinamičnu i vibrantnu kulturnu scenu Zagreba.

 Otvaranjem Galerije na katu i njezino brzo pozicioniranje na likovnoj sceni kao prostora aktivnog istraživanja i društveno angažiranih projekata u vizualnim medijima  Grad Zagreb je dobio jednu tehnički kvalitetno opremljenu i stručno vođenu galeriju u strogom centru .

 Dvorana na katu, koja je preuređenjem opremljena za izvođenje svih oblika scenskih djela i visoko kvalitetne filmske projekcije, kroz suradnju s Eurokazom ulazi na velika vrata u kazališni svijet metropole.  Predstave Glembajevi u režiji Branka Brezovca (produkcija Eurokaz uz suradnju s KIC-om) koja je tijekom 14 dana zauzela kapacitete Dvorane potvrdila i pokazala stručnom osoblju ustanove kako i koliko je moguće duboko ući u produkciju složenijeg scenskog djela, ima iza sebe i jednu simbolično značenje.

Sama dvorana je od 1931. do 1939. godine i bila salon jedne bogate i utjecajne zagrebačke obitelji koja je dala sagraditi zgradu u kojoj se KIC nalazi, a u svome vlasništvu obitelj Deutch imala je i tvornicu slatkiša koja je danas poznata  KRAŠ. Danas upravo ta obnovljena dvorana koja nudi multifunkcionalni prostor opremljen tihom ventilacijom, zvučnom izolacijom, rasvjetom, surround zvukom i mogućnostima prilagodbe raznim idejama scenskog prikaza, zatvara svoj krug i iz nekadašnjeg stvarnog salona postaje salon obitelji Glembaj u režiji pionira autorskog kazališta Branka Brezovca.

 KIC je ponosan što upravo time odaje jedan hommage kako izvornim graditeljima i stanarima zgrade koja već 55 godina služi kulturi, tako i jednom od ključnih djela hrvatskog dramskog pisma, Glembajevima Miroslava Krleže. Na koncu, svima nama uključenim u kulturni život grada čast je surađivati  s Eurokazom i Gordanom Vnuk kao začetnicom jednog utjecajnog festivala koji se transformiran u produkcijsku kuću hrabro prilagodio vremenu i trenutku u kojem djeluje, te  Brankom Brezovcem, beskompromisnim začetnikom i dosljednim praktikantom inovativnog i autorskog kazališta u našim krajevima.

..i na kraju, KIC vam svima želi da večeras  slomite nogu.

 

Emil Matešić

voditelj posebnih projekta i razvoja programa ustanove