PREMIJERNO PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA "RAVNOPRAVNOST"

06.02.2018. - 06.02.2018.

Premijera dokumentarnog filma

RAVNOPRAVNOST

Dokumentarni film „Ravnopravnost“ nastao je u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”  JUST/2014/RGEN/ AG/GEND/7796,  financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolove RH, a partneri na projektu su HNK Split, Spona Code, Udruga Riječi prave predstave. Projekt ima ukupnu vrijednost od 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.

Redateljica i scenaristica filma je Danijela Stanojević. Glavni snimatelj i montažer je Noah Pintarić, a snimateljica Ana Opalić.

 Ovdje pogledajte 9 minutnu verziju filma „Ravnopravnost“ koji u integralnoj verziji traje 30 minuta.

Namjena filma je prikazati rad institucije Pravobraniteljice i partnera projekta na osvještavanju djece i mladih o ravnopravnosti.

„Stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji – isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. U suvremenom svijetu, ovakva je podjela rodnih uloga neodrživa jer predstavlja veliko opterećenje za one žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini. „ (Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova)

 Ulaz na projekciju je slobodan.