PULA U ZAGREBU 2020.

30.07.2020. - 01.08.2020.

Program PULA U ZAGREBU tradicionalno donosi filmske naslove iz programa nacionalnog filmskog festivala u Puli.

U Kinu KIC, u sklopu programa PULA U ZAGREBU prikazat će se dokumentarni naslovi Izidor Popijač Žiga Bednjanski redatelja Sergija Michielija, Izlazite li vanka? redateljice Ines Jokoš te Kula smrti redatelja Bernardina Modrića.


Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa PULA U ZAGREBU je slobodan

 

ČETVRTAK, 30. srpnja 2020.

21:00 IZIDOR POPIJAČ ŽIGA BEDNJANSKI,
44’, dokumentarni, Hrvatska, r. Sergije Michieli.

Izidor Popijač Žiga Bednjanski, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, osebujan je, samouki zagorski umjetnik koji se bavi skulpturom i reljefom u dva izvorna materijala - glini i crnom hrastu. Naime, prvi je pronalazač i prvi profesionalni zaštitnik fosilnog prahrasta (quercus fosillica), kojeg vadi iz korita rijeke Bednje te izrađuje objekte.


PETAK, 31. srpnja 2020.

21:00 IZLAZITE LI VANKA?,
29’, dokumentarni, Hrvatska, r. Ines Jokoš.

Slučajni susret u starosti spojio je neobičnu žiteljicu staračkog doma Jelu i boema pijanista Milu, nakon kojeg je svakodnevnica dobila novi smisao, a razmišljanje o budućnosti postalo imperativ. Jela i Mile - poznatiji kao Mile Chopin, nesvakidašnji su par koji je počeo svoju ljubavnu priču u hektičnom tempu turističke meke Dubrovnika. Oni dijele život – i dobre i loše dane i plove protiv struje. Da su se ranije sreli možda bi i mladost bila njihova, no i ovi stari dani slađi su kad se dijele.


SUBOTA, 1. kolovoza 2020.

21:00 KULA SMRTI,
40’, dokumentarni, Hrvatska, r. Bernardin Modrić.


Jedan od najvećih i medijski najignoriranijih zločina u Domovinskom ratu dogodio se 13.listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula nedaleko Gospića. Kulminacija je to bila višemjesečnog maltretiranja širokokulskih Hrvata od strane njihovih susjeda srpske nacionalnosti. Broj žrtva u Širokoj Kuli zaustavljen je na brojci 33, a u okolnim je selima tada pobijeno još sedam Hrvata. Posmrtni ostaci deset osoba još nisu pronađeni. Za zločine nad Hrvatima još do danas nitko nije odgovarao.