Subversive Film Festival gostuje u KIC-u

07.05.2019. - 12.05.2019.

12. Subversive Film Festival odvija se od 5. do 12. svibnja na više lokacija u Zagrebu te donosi više od pedeset igranih i dokumentarnih naslova. Jedan dio programa moći ćete vidjeti i u dvorani KIC-a, a izuzetna selekcija donosi prave filmske dragulje prikazivane i nagrađivane na svjetskim festivalima. U KIC-u pogledajte čitavu dokumentarnu konkurenciju Subversive Film Festivala, kao i dio kratkometražne konkurencije, a tu je i popratni program Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici.

U dokumentarnoj konkurenciji izdvajaju se redom novi filmovi Subversive Film Festivalu dobro poznatih sineasta. Stéphane Goël, švicarski redatelj i jedan od osnivača aktivističkog kolektiva Climage u filmu Otočanin uzima udaljeni čileanski otok Isla Robinson Crusoe za svoj novi utopijski projekt u uvjetima masovnog turizma u kojima ovaj otok postaje meta turista koje lokalci nazivaju „plasticas“ jer im na odlasku ostavljaju samo gomilu plastičnog otpada. Za francuskog videoumjetnika i sineasta Jean-Gabriela Périota snimanje filmova prije svega je politički čin, a nakon što je ispisao potentnu kroniku o filmskim aktivnostima frakcija njemačke krajnje ljevice tijekom šezdesetih i sedamdesetih, u filmu Naši porazi ulogu snimatelja sada preuzimaju učenici pariške srednje škole. Autor će ih najprije natjerati da rekonstruiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariški svibanj 68′, da bi ih potom angažirao u diskusiji o istima. Što je kapitalistički režim? Što su sindikati? Što je politika? Upravo su to neka od pitanja koja Périot postavlja učenicima.

Kanadska autorica Astra Taylor, dobro poznata po svojim prijašnjim doksima Zizek! i Examined Life koji se bave slavnim filozofima, na Subversive se vraća punokrvnim političkim dokumentarcem Što je demokracija? u kojem putuje svijetom i priča s iznimnim ženama, od Elini Perdikouri do Wendy Brown i Silvije Federici pokušavajući odgovoriti na pitanje koji je uopće smisao demokracije danas. Turbulentnu povijest Crne Amerike zajedno sa svakodnevnim crnačkim iskustvima u osvit Trumpove pobjede ispisuje jedan je od najpredanijih kroničara američkog Juga, Roberto Minervini u filmu What You Gonna Do When the World Is on Fire?

Sinoć sam te vidio kako se smiješ kambodžanskog redatelja Kavicha Neanga u svom referiranju na užase Crvenih Kmera spaja intimno i političko, nježno brišući distancu između života i snova, povijesti i poezije, a rezultat je suptilna kronika o moralnom i fizičkom uništenju, ali i krahu čitave jedne generacije. Talijanska redateljica Wilma Labate u doksu Zbogom Sajgone donosi malo poznatu priču o ženskom soul bendu iz Toskane čije članice usred burne 1968. odlaze na veliku azijsku turneju sanjajući o slavi samo da bi završile usred vijetnamske klaonice u kojoj su morale svirkom zabavljati američke trupe. Ekološkom tematikom bavi se istraživački dokumentarac militantnog veterana Fernanda E. Solanasa (šifra: trilogija Vrijeme žeravice). Putovanje u zagađene gradove denuncira zločine počinjene nad okolišem uz državni blagoslov od strane poljoprivrednih korporacija, ali i katastrofalne posljedice njihove pohlepe. Friško s pariškog festivala dokumentarnog filma Cinéma du Réel stiže nam Campo, novi sablasni komad Tiaga Hespanhe koji nas vodi u najveću vojnu bazu u Europi smještenu na rubu Lisabona.

U sklopu popratnog programa naziva Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici predstavit će se novi filmovi autora koje dijeli generacijski jaz od 43 godine ali spaja isto autorsko ludilo i otpadništvo. Anarhoidni celuloidni terorist Khavn, vodeća je figura filipinskog filmskog undergrounda, a prikazujemo njegov najnoviji gerilski komad Bamboo DogsSretna lamentacija najnoviji je film Alexandera Klugea, jednog od rijetkih istinskih revolucionara njemačkog filma, u kojem Khavnov anarhoidni kaos susreće Klugeovu markističku rigoroznost.

Svi filmovi su titlani na engleski jezik, osim Što je demokracija? i What You Gonna Do When the World’s on Fire? koji imaju hrvatske titlove. Ulaz je slobodan!

Više informacija o cjelokupnom programu festivala na https://subversivefestival.com/

RASPORED PROJEKCIJA

 

UTORAK, 7. svibnja

19.00

Blagoslovljena zemlja, r. Pham Ngoc Lan, Vijetnam, 2019., 19’ 
Majka i sin lutaju među grobovima u potrazi za počivalištem preminulog muža i oca.


Zbogom Sajgoner. Wilma Labate, Italija, 2018., 80’ 
Film o članicama soul benda Le Stars iz industrijske „crvene Toskane“, koje su tri mjeseca morale zabavljati američke trupe usred vijetnamske klaonice.


21.00
It Has to Be Lived Once and Dreamed Twicer. Rainer Kohlberger, Njemačka/Austrija, 2019., 28’ 
Distopijsko eksperimentalno djelo u kojem glas elektroničke glazbenice Annike Henderson evocira novu vrstu koja se pojavljuje nakon istrebljenja čovječanstva.


Sretna lamentacija, r. Alexander Kluge feat. Khavn de la Cruz, Njemačka, 2018., 93’
Khavnov anarhoidni kaos susreće Klugeovu marksističku rigoroznost!

 

SRIJEDA, 8. svibnja 
19.00 
Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal, r. Eugène Green, Portugal/Francuska/Belgija, 2018., 27’ 
Tijekom 1920-ih na zahtjev jednog od svojih poslodavaca Fernando Pessoa osmišljava reklamni slogan za gazirani napitak Coca-Louca koji izaziva paniku kod vladajućeg autoritarnog režima.


Sinoć sam te vidio kako se smiješr. Kavich Neang, Kambodža / Francuska, 2019., 78' 
Suptilna kronika o moralnom i fizičkom uništenju, ali i krahu čitave jedne generacije.


21.00
Bamboo Dogsr. Khavn de la Cruz, Filipini, 2018., 81’ 
Mračan i klaustrofobičan triler inspiriran masakrom gangsterskog klana Kuratong Baleleng, osnovanog od strane bivših pripadnika filipinske vojske.

ČETVRTAK, 9. svibnja 
21.00
Sinovi smo tvog stijenjar. Ivan Salatić, 2018., Crna Gora, 34’ + razgovor s redateljem 
Starac progonjen sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijanskog vojnika, u nadi da će potvrditi svoju teoriju okreće se seljanima koji se sjećaju tih vremena.

 

PETAK, 10. svibnja

19.00
Campor. Tiago Hespanha, Portugal, 2019., 100’ 
Sablasni komad koji nas vodi u najveću vojnu bazu u Europi smještenu na rubu Lisabona.


21.00
Otočaninr. Stéphane Goël, Švicarska, 2018., 92’ 
Udaljeni čileanski otok Isla Robinson Crusoe postaje meta turista koje lokalci nazivaju „plasticas“, jer im na odlasku ostavljaju samo gomilu plastičnog otpada.


Gulyabanir. Gürcan Keltek, Nizozemska/Turska, 2018., 35’ 
Eksplozivni kolaž slika, tekstura i zvukova pripovijeda o monstruoznoj povijesti Turske i represivnoj politici države u post-republikanskom periodu.

 

SUBOTA, 11. svibnja

19.00 
What You Gonna Do When the World’s on Fire?r. Roberto Minervini, Italija / SAD / Francuska, 2018., 123’ 
Turbulentna povijest Crne Amerike u osvit Trumpove pobjede.

 

21.00 
Putovanje u zagađene gradover. Fernando E. Solanas, Argentina, 2018., 97’ 
Istraživački dokumentarac denuncira zločine počinjene nad okolišem uz državni blagoslov od strane poljoprivrednih korporacija.

 

NEDJELJA, 12. svibnja

19.00 
Što je demokracija?, r. Astra Taylor, Kanada, 2018., 107’ 
Autorica putuje svijetom i priča s iznimnim ženama, pokušavajući odgovoriti na pitanje koji je uopće smisao demokracije danas.


21.00
Naši porazir. Jean-Gabriel Périot, Francuska, 2019., 94’ 
Učenici pariške srednje škole rekonstruiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariški svibanj 68′, da bi ih potom redatelj angažirao u diskusiji o istima.