ŠUMSKA DISKUSIJA / #BEUYS100

24.05.2021. u 18:00 h ponedjeljak

SADiti JE BITNO je umjetnička instalacija Lucije Žuti koja je od 19. do 24. 5. postavljena na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u okviru programa proslave 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, jednog od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća. Ova instalacija nastala je u produkciji udruge Domino, a u sklopu projekta Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa koji su zajednički osmislili Goethe-institut Kroatien i Subversive Festival.

Instalacija se referira na Beuysovu akciju sadnje 7000 hrastova na documenti u Kasselu. Za akciju 7000 hrastova – Gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave (Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung) 1982. na documenti 7 Beuys je uz pomoć volontera posadio na različitim mjestima u Kasselu 7000 stabala zajedno s pratećim bazaltnim kamenom nazivajući to socijalnom skulpturom. Projekt 7000 hrastova koji se s vremenom razvio u nezaobilazan dio javnog prostora grada Kassela, bio je umjetnička i ekološka intervencija s ciljem poboljšanja urbanog životnog prostora, ali i velika promjena u poimanju umjetnosti.
 
Kako bi se potaknula šira diskusija i pružala svima mogućnost da izraze svoje stajalište, projekt će biti zaključen uz okrugli stol na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije. Okrugli stol održat će se u ponedjeljak 24. svibnja u 18 sati u Dokukinu KIC koje je također jedan od partnera projekta i gdje smo nedavno prikazali nagrađivani dokumentarac Beuys uz razgovor s redateljem Andresom Veielom.
 
Treba li nam više šuma? Treba li nam više drveća u gradovima? Kako pomiriti ekološke i ekonomske interese? Postoje li propusti u gospodarenju šumama, koji su osnovni problemi i kako bi se gospodarenje šumama moglo unaprijediti? Koju ulogu u gospodarenju igraju Hrvatske šume, a koju privatni šumoposjednici? Mogu li građanske akcije mijenjati ustaljene prakse i ukazivati na propuste? Koja je uloga umjetnika u tome?
 
Stol će moderirati iskusni televizijski voditelj Mladen Iličković (EKO zona /HRT), a sudjeluju direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama Krešimir Žagar, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić, predstavnik Akademije šumarskih znanosti Igor Anić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko BogovićNikola Požgaj za Požgaj grupu (donatori trupaca za instalaciju SADiti je BITNO), predsjednica Udruge ViDrA i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić, umjetnik i predavač na ALU Alen Novoselec, te Vladimir Dimić, aktivist koji sadi drveće.
 
Ulaz je besplatan ali molimo da unaprijed rezervirate svoja mjesta na
info@dokukino.net