Premijera predstave "$V€ J€ U NOVCU"

07.09.2019. u 21:00 h subota

Bacači Sjenki Vas pozivaju na premijeru "$V€ J€ U NOVCU" U KIC-u u subotu 07. rujna u 21h
(zbog ograničenog broja mjesta - 70  - savjetujemo ranu prijavu)

"$ve› j€ u novcu" Bacača Sjenki premijerno u Zagrebu prije "Južne turneje"

Nakon radioničkih izvedbi u CSS stalnom teatru inovacija u Udinama i u višoj ekonomskoj školi u Trstu projekt - radionica "$ve› j€ u novcu" premijerno će biti izvedena u Zagrebu u Kulturno informativnom centru u 21h u subotu 07. rujna. Bacači Sjenki time započinju novu sezonu 2019-2020 te kreću na južnu turneju projekta premijernim izvedbama u Dubrovniku (Art radionica Lazareti, 09. rujna), Podgorici (Festival Fiat, 11. rujna) i Skopju (Festival MOT, 18. rujna). 

$VE J€ U NOVCU/QU€££O CH€ CONTA $ONO I SO£DI/A££ THAT COUNTS I$ MON€¥/V$€ J€ V D€NARJU

Homo sine pecunia est imago mortis (u prijevodu: Čovjek bez novca je slika smrti ) uči nas stara latinska poslovica, a na temelju te mudrosti, davne 1993. godine, osnovana je u Zagrebu i poznata ranoškrtanska sekta Sljedba štovatelja banaka koja je tijekom 90-tih pohodila mnoge hrvatske banke propovjedajući svoju vjeru.

Dvije tisuće i nešto godina nakon te poslovice te dva i pol desetljeća po osnivanju spomenute sekte nismo se baš generalno puno maknuli od tih osnovnih ideja o novcu. Još uvijek nam je on i najmiliji i najstrašniji. Ljudi u kulturi, pogotovo kazalištu, žrtve su neadekvatnog obrazovanja u tom području. Upravo zato za sve njih napravili smo kazališnu predstavu-predavanje-radionicu “$v€ j€ u novcu” 

Uz pomoć talijanske kazališne trupe Mamarogi, Stalnog slovenskog gledališča u Trstu, staračkog doma ITIS u Trstu, centra za inovativno kazalište CSS iz Udina, Etičke banke Italije, Rottari udruženja, centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON te književnog kluba Booksa iz Zagreba iz te brojnih hrvatskih, slovenačkih i talijanskih stručnjaka iz područja ekonomije i prava, mi Bacači Sjenki osmislili su ovaj kratki kurs za "osobno obogaćivanje" umjetnika i njihove publike. Na pitanje "zašto i publike?" Bacači odgovaraju: "Zato što u našem slučaju ona je jednako odgovorna za ishod kao i stvaraoci izvedbi."

Projekt “$v€ j€ u novcu” se bavi odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cijelokupnoj društvenoj razmjeni. Koncept projekta vezan je uz najavljenu bankarsko-finacijsku “revoluciju” na svjetskom tržištu, te u stvarnom vremenu prati paralelne odabrane financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice.


Projekt-radionicu-predavanje “$v€ j€ u novcu” režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu i Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini.
Svjetlo, video i zvuk: Saša Bogojević
Organizacija i izvršna produkcija: Zvonimir Bešlić, Roberta Collaccino
Administracija projekta i obračun: Nela Katić Novačić

U fazi pripreme projekta "Sve je u novcu" sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, glumica Maria Grazia Plos, fizičar, povjesničar ekonomije te dramski pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi, performer i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici.

Premijera: u Zagrebu, 07. septembra, 2019.

Ulaz na premijeru 07. rujna 2019. te izvedbu u 21h je besplatan za sve, a zainteresirani se mogu javiti na: t.+385 1 4640262 (9-16h), +385981658186 (9-15h), te na adresu: bacaci.sjenki@gmail.com - do popune raspoloživih mjesta - 70

Projekt sufinanciraju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Regija Friuli Venezia Giulia te Grad Zagreb.

 

Bacači sjenki (Zagreb, Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 4 kontinenta, u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila je više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. U svojim projektima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Oni također temeljito istražuju prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, čime dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete koji su po prvi put su uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.

Kulturna udruga Mamarogi osnovana je u Trstu 2015. godine i od početka stvara sinergijske projekte s drugim sličnim umjetničkim subjektima, kako nacionalnim tako i međunarodnim. Razvija projekte s jakim socijalnim komponentama poput „Socijalne Komedije” (Social Comedy, 2016.) u suradnji s ICS-om, talijanskim konzorcijem za solidarnost – Ured za izbjeglice, a čiji je dramski tekst dobio drugu nagradu na natječaju Fortunedautore 2016. Vraćajući kazalištu njegovu nezamjenjivu društveno kulturnu funkciju, bavi se različitim položajem žena u društvu s projektom „Effe Come” (Effe kao), a krenuvši od teme holokausta progovara o raznim diskriminacijama u predstavi za djecu „Auschwitz. Priča o vjetru” (”Auschwitz. Una Storia di Vento). Udruga je također vodi intenzivne stvaralačke i kazališne radionice za različite dobne korisnike i posebno za ugrožene i marginalizirane skupine. U 2017 godini napravili su projekt koji se bavi cyber bullingom kroz kazališno-filmsku radionicu za srednje škole, što je rezultiralo i kratkim igranim filmom „Posljednje direktno javljanje” (“L’ultima diretta”).

Premijera predstave "$V€ J€ U NOVCU"

07.09.2019. u 21:00 h subota