Foto performans Iris Brosch na temu dobizma

25.09.2015. - 26.09.2015.

Petak i subota / 25. i 26. 9. 2015. / od 17 do 23 sata / Zdenac života ispred zgrade HNK i druge gradske lokacije

U sklopu 8. Zagrebi! festivala pored Meštrovićeva Zdenca života u blizini Hrvatskog narodnog kazališta održat će se performans i snimanje serije grupnih fotografija u režiji francusko-njemačke umjetnice Iris Brosch.

Performans je zamišljen je kao živa slika na otvorenom, poput onih koje je Iris Brosch radila u Veneciji i u Rimu. Iris Brosch umjetnica je, fotografkinja i redateljica koja u svojim radovima portretira žene, dajući im snagu i dostojanstvo. Njezin jedinstveni pogled na žensku senzualnost ogleda se u klasičnim radovima s modernim elementima. Tema projekta je dobna diskriminacija kao veliki izvor frustracija koji ženama u zreloj životnoj dobi nameću mediji, industrija ljepote i društvo u cjelini. U sklopu performansa nastupaju ženski modeli u rasponu od mlade do zrele dobi. Styling modela osmislila je akademska slikarica Paulina Jazvić u suradnji sa studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba i na taj se način, tijekom performansa, simbolički prenosi iskustvo zrele dobi u bezbrižnost mladosti. Čitav performans snimat će se i fotografirati, ostajući zabilježen kao trajni dokument. Snimanje je otvoreno za javnost, a kako se radi o živoj kreaciji moguće je da će publika imati prilike vidjeti i neke nove teme koje će se tijekom snimanja pojaviti. Namjera umjetničkog rada je skrenuti pažnju na neprestanu prisutnost smrti i prolaznost života te na naš, najčešće sumnjičav, stav prema osobama treće životne dobi.

Ovaj foto performans održava se u sklopu Bijele noći, manifestacije posvećene suvremenoj umjetnosti, koju organizira Rendez-vous festival.

Snimanje će se održavati i na drugim gradskim lokacijama a publika je posebice pozvana uključiti se u događanje ispred Zdenca života tijekom Bijele noći (26. rujna) u terminima 17:45h, 19:10h, 21:05h u kojima smo pripremili i nekoliko iznenađenja:

17:45h – 18:15h Zdenac života: Iris Brosch vs. Opera HNK (I): Dobizam
 
19:10h – 19:30h Zdenac života: Iris Brosch vs. Opera HNK (II): Dobizam
 
21:05h – 21:30h Zdenac života: Iris Brosch vs. Opera HNK (III): Dobizam

 

 

Iris Brosch (1964.) modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova i video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miuccie Prade i Leonarda da Vincija. Autorica je modnih fotografija i reklamnih filmova za najprestižnije svjetske brandove kao što su Chanel, Escada, Mini Cooper, Miu-Miu i drugi, te reklamnih kampanja za Hugo Boss, Pantene, Tommy Hilfiger, Escada, Maybelline, Virgin Records, Campari i Renault, a u studenom 2014. njezini su radovi predstavljeni na 1. salonu modne fotografije u Parizu u Cité internationale des arts. Njezine modne fotografije i portrete objavili su talijanski Vogue i Uomo Vogue, britanska i njemačka izdanja Marie Claire, francuski Elle, zatim FHM i Harper's Bazaar. Na svojim fotografijama Iris Brosch prikazuje ženstvenost svojih modela na izrazito snažan način. Žene su heroine, a fokus je na umnom i emocionalnom aspektu. U svojim je radovima nadahnuta majstorima talijanske renesanse poput Sandra Botticellija, prerafaelita, pa i modernog slikarstva. Od 2005. godine, nekoliko je puta predstavila svoje radove na Venecijanskom bijenalu. Iste godine u Veneciji je nastupila s multimedijalnim performansom Divinita, gdje je sa tzv. tableaux vivants (žive slike), tragala za fuzijom raznih umjetničkih disciplina: fotografije, mode, glazbe, plesa, želeći postići žensko totalno umjetničko djelo. U lipnju 2011., također na Venecijanskom bijenalu, predstavljen je njezin performans Rekvijem za žene, kao podsjetnik na žene koje su stoljećima žrtve nasilja, progona i represije. Sa svojim fotografijama sudjelovala je na mnogim međunarodnim izložbama. Osim Venecije, koja je Irisino trajno nadahnuće, performans sa živim slikama posvetila je i Rimu na Roma Contemporary Art Fair, 2010. godine. Iste godine, njezine su fotografije predstavljene u Beču, na skupnoj izložbi All About Colours, a mediji su tu izložbu nazvali retrospektivom sedam najvećih fotografa današnjice.

 

Foto performans Iris Brosch na temu dobizma

25.09.2015. - 26.09.2015.