Počinje 8. Zagrebi! festival

25.09.2015. - 27.09.2015.

Osmi po redu Zagrebi! festival, koji će se ove godine održati od 25. do 27. rujna u Kulturno informativnom centru (KIC), Zagrebačkom plesnom centru i na raznim gradskim lokacijama uključujući Zdenac života kod HNK, za temu ima dobizam.

Prošle godine festival je tematsku okosnicu našao u temi smrti. Tema 8. Zagrebi! festivala je dobizam ili ageism- odnosno diskriminacija na osnovi dobi, koju čine tri glavne komponente: predrasude prema starijima, poodmakloj dobi i procesu starenja, diskriminacijske prakse te institucionalne prakse i norme koje pridonose perpetuiranju stereotipa o starijim osobama. Fokus je na polaritetu života u starosti.  S jedne strane starost nezaustavljivo za sobom donosi zaborav proživljenog, a s druge strane intenzivno sjećanje i nadogradnju na već doživljeno.

U sklopu festivalskog programa kod Meštrovićeva Zdenca života održat će se performans i snimanje serije grupnih fotografija u režiji francusko-njemačke umjetnice Iris Brosch. Performans je zamišljen je kao živa slika na otvorenom, poput onih koje je Iris Brosch radila u Veneciji i u Rimu. Iris Brosch umjetnica je, fotografkinja i redateljica koja u svojim radovima portretira žene, dajući im snagu i dostojanstvo. Njezin jedinstveni pogled na žensku senzualnost ogleda se u klasičnim radovima s modernim elementima. Tema projekta je dobna diskriminacija kao veliki izvor frustracija koji ženama u zreloj životnoj dobi nameću mediji, industrija ljepote i društvo u cjelini. U sklopu performansa nastupaju ženski modeli u rasponu od mlade do zrele dobi. Styling modela osmislila je akademska slikarica Paulina Jazvić u suradnji sa studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba i na taj se način, tijekom performansa, simbolički prenosi iskustvo zrele dobi u bezbrižnost mladosti. Čitav performans snimat će se i fotografirati, ostajući kao trajni dokument. Snimanje je otvoreno za javnost, a kako se radi o živoj kreaciji moguće je da će publika imati prilike vidjeti i neke nove teme koje će se tijekom snimanja pojaviti. Namjera rada je skrenuti pažnju na neprestanu prisutnost smrti i prolaznost života te na naš, najčešće sumnjičav, stav prema osobama treće životne dobi. Ovaj foto performans održava se u sklopu Bijele noći, manifestacije posvećene suvremenoj umjetnosti, koju organizira Rendez-vous festival.

Teorijski dio Zagrebi! festivala donosi dvije tribine iz ciklusa Čitanje života koji u KIC-u vodi Marija Ott Franolić. Književnica i novinarka Slavenka Drakulić opisat će svoju potragu za književnim naslovima o starosti, i objasniti kako vidi razliku između muškog i ženskog pisanja i starosti; dok će Slavka Pavić, jedna od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20. stoljeća, govoriti o svojem odnosu prema fotografiji, i objasniti mijenja li se on s vremenom. Reflektira li fotografija, kao medij koji zaustavlja vrijeme njezino sazrijevanje i starenje?

U sklopu filmskog dijela festivala u KIC-u će se prikazati igrani film Daleko od nje redateljice Sarah Polley, dirljiva ljubavna priča o borbi s Alzheimerovom bolesti, snimljena prema kratkoj priči nobelovke Alice Munro Medvjed je došao preko planine. Tu je i Fabulous Fashionistas, dokumentarni film nagrađivane britanske redateljice Sue Bourne o šest živahnih 80-godišnjakinja koje strastveno prate modu. Saznajte kako izgledati sjajno, dobro se zabaviti i redefinirati starost. Nakon filma pridružite nam se na razgovoru s hrvatskim fashionisticama - manekenkom Zvončicom Vučković i glumicom Jasnom Malec Utrobičić.

U suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, koreografkinja Liz King, koja u trećoj dobi doživljava novi procvat karijere, održat će u Zagrebačkom plesnom centru plesnu radionicu prilagođenu starijim osobama. Liz King dugi niz godina umjetnička je direktorica iznimno uspješnog Tanztheater Wien te platforme za koreografska istraživanja i prakse suvremenog plesa D.ID dance identity.

 

Portret Fiore Gandolfi, koji je vizual ovogodišnjeg Zagrebija!, snimila je umjetnička i modna fotografkinja Iris Brosch.

Zagrebi! Festival organiziraju udruga Gričevanje i Kulturno informativni centar (KIC).

 www.zagrebi.com

undefined

Počinje 8. Zagrebi! festival

25.09.2015. - 27.09.2015.