Zagreb, volim te! / 2. festival tijela u gradu

19.09.2015. u 13:00 h subota

Zagreb, volim te! zamišljen je kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad (s naglaskom na performans) istražuju vezu između tijela i javnog prostora. Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u povijesnoj jezgri Zagreba, tema je festivala, izražavajući na taj način dualnost između prirode i kulture. Kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i otvorenost prema liberalnijem i kreativnošću prožetim javnim prostorom. Zagreb, volim te! postaje, u našem okruženju, ikonički izraz bunta u svrhu ukazivanja na negativan tretman individue od strane sustava.

Program festivala počinje u 13 sati na Cvjetnom trgu performansom Venera i ogledalo španjolske umjetnice Marije AA. Performans kao svoju polazišnu točku uzima ikoničko djelo svijeta umjetnosti,   Velázquezovu Veneru iz Rokebyja, u kojoj naga žena promatra gledatelja kroz ogledalo. Performans jukstaponira božicu, idealnu ženu sa stvarnom ženom u liku umjetnice, 47-godišnje bjelkinje berberskog podrijetla. Pritom se ženino tijelo promišlja kao aktivni subjekt namjesto pukog, pasivnog objekta; a intiman/privatni čin (gledanje samog sebe u ogledalu) izmještanjem u javni prostor postaje kolektivan.

U 15 sati Lan Hungh, tajvanski umjetnik s berlinskom adresom, izvest će performans u trajanju, pod nazivom Diogen, na Teslinom platou. Hungh evocira duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama. Ovaj site-specific performans gradit će se u interakciji s publikom. Prvu inačicu performansa Hungh je izveo tijekom Body and Freedom Festivala u kolovozu, 2015. u Bielu, Švicarska.

U 21:15 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) održat će se razgovor s umjetnicima Marijom AA i Lanom Hunghom, uz kratki uvod Emila Matešića.

 

Producent festivala je Kulturno informativni centar (KIC).

Festival je ostvaren uz financijsku podršku GUOKŠ Grada Zagreba.

Poštovani,
 
Zbog iznenadnog i neočekivanog pogoršanja zdravlja, umjetnica Maria AA nije u mogućnosti izvesti najavljeni performans Venera i ogledalo. PerformansVenera i ogledalo prebačen je za naredno izdanje Zagreb, volim te! u lipnju, 2016.
 
Performans Diogen Lana Hungha prebacuje se na termin u 13 sati. (lokacija: Teslin plato, ugao Preradovićeve i Tesline ulice).
 
Hvala na razumijevanju i nadamo se skorom oporavku Marije AA.
 
Lijep pozdrav,
 
Organizatori Zagreb, volim te! 

Zagreb, volim te! / 2. festival tijela u gradu

19.09.2015. u 13:00 h subota