9. Zagrebi! festival / Mizoginija - jučer danas sutra

18.12.2017. - 20.12.2017.

Deveti po redu Zagrebi! festival koji će se održati od 18. – 20. 12. 2017. u Kulturno informativnom centru bavit će se temom mizoginije.

Festival će kroz različite forme pokušati osvijetliti fenomen mržnje prema ženama, dekonstruirati dijelove medijskih prikaza u kojima je mizoginija sastavni dio, te ponuditi izvođački sadržaj koji može popularizirati samu temu. Ne treba zaboraviti da se u Hrvatskoj posljednje spaljivanje žena na lomači, tzv. spaljivanje vještica u ozloglašenom inkvizicijskom dobu, dogodilo sredinom 18. stoljeća. Progoni i spaljivanja prestali su tek zakonskim odredbama carice Marije Terezije. 

Kroz trodnevna događanja, festival će otvoriti niz podtema koje govore o prisutnosti mizoginije danas kao i o njezinim prikrivenim oblicima u svakodnevnom životu. 

U ponedjeljak 18. prosinca, festival se otvara tribinom Seksizam i mizoginija u medijima. O tome kako mediji pišu o ženama i kakve to posljedice može imati na njihove živote razgovarat će Jelena Tešija, urednica na portalu Libela i članica feminističkog kolektiva fAKTIV, te dugogodišnja feministička aktivistkinja Sanja Sarnavka. Tribinu vodi kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

U suradnji sa Centrom za ženske studije, u utorak, 19. prosinca, održat će se projekcija filma Lizzie Borden Rođene u plamenu (Born in Flames). U ovom filmskom dragulju iz 1983. koji se ovom prilikom u Hrvatskoj prikazuje premijerno, kroz distopijski narativ propituju se rasizam, klasno pitanje, heteronormativnost, seksizam, mizoginija i (ne)mogućnost revolucije. Nakon projekcije o filmu će razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser.

Za kraj festivala, u srijedu 20. prosinca , u KIC-u će se održati koncertno čitanje drame Vladimira StojsavljevićaJoš nismo vještice“. Tekst drame inspiriran je knjigom Jasne Babić o posljednjem slučaju suđenja vješticama. Kroz razgovor dviju osuđenica koje glume Ana Vučak i Nađa Josimović, prikazan je položaj žena u 18. stoljeću, netom prije ukidanja procesa protiv vještica u Hrvatskoj.

 

Na sva događanja ulaz je slobodan.

Ponedjeljak, 18. 12. 2017. u 19 sati

TRIBINA SEKSIZAM I MIZOGINIJA U MEDIJIMA

O tome kako mediji pišu o ženama i kakve to posljedice može imati na njihove živote razgovarat će Jelena Tešija, urednica na portalu Libela i članica feminističkog kolektiva fAKTIV, te dugogodišnja feministička aktivistkinja Sanja Sarnavka. Tribinu vodi kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

__________

Utorak, 19. 12. 2017. u 19 sati

ROĐENE U PLAMENU

(Born in Flames)

1983., 80 min, SAD

Scenarij i režija: Lizzie Borden

Uloge: Honey, Adele Bertei, Jean Satterfield, Florynce Kennedy, Kathryn Bigelow, Eric Bogossian i dr.

Centar za ženske studije i Zagrebi! festival pozivaju vas na projekciju filma Lizzie Borden Rođene u plamenu (Born in Flames), u utorak, 19.12. 2017. u 19 sati u KIC-u.

Nakon projekcije o filmu će razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_yUYIbUSgFs

__________

Srijeda, 20. 12. 2017. u 20 sati

Koncertno čitanje drame

JOŠ NISMO VJEŠTICE

Autor: Vladimir Stojsavljević

Glume: Ana Vučak i Nađa Josimović

Tekst drame inspiriran je knjigom Jasne Babić o posljednjem slučaju suđenja vješticama. Kroz razgovor dviju osuđenica koje glume Ana Vučak i Nađa Josimović, prikazan je položaj žena u 18. stoljeću, netom prije ukidanja procesa protiv vještica u Hrvatskoj.