Tribine

REPUBLIKA HRVATSKA NAKON 25. GODINA

15.01.2016. u 18:00 h petak

REPUBLIKA HRVATSKA NAKON 25. GODINA

TEMA:

INVENTURA I RESETIRANJE

REFERENT: SULEJMAN TABAKOVIĆ

UVODNIČAR: NAJA ŠEBALJ


u suradnji s:

UDRUGOM HRVATSKA MREŽA DOMOLJUBA, i UDRUGAMA: POKRET ZAJEDNO , KOREKTIV, EUROAZIJSKO HRVATSKI FORUM

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: Zaštitimo žene žrtve nasilja

19.01.2016. u 19:00 h utorak

Kako bolje zaštititi žene koje trpe obiteljsko nasilje?

Nedostaje nam skloništa za žrtve nasilja, nemamo programe rehabilitacije za nasilnike. Kad obiteljsko nasilje završi ubojstvom, obično se utvrdi da je nasilnik već evidentiran i možda kažnjavan.

Važno je govoriti o psihologiji žrtve, pokušati utvrditi zašto žene ostaju s nasilnicima. Valja utvrditi i tko je za ubojstva odgovoran i što se moglo učiniti da do njih ne dođe.

više...
Tribine

IGOR TABAK - CIKLUS TRIBINA PO PRAVILU SLUŽBE: HRVATSKA U VRTLOGU IZBJEGLIČKE KRIZE?

28.01.2016. u 19:00 h četvrtak

Iako su pažnju hrvatske javnosti posljednjih mjeseci plijenila događanja unutarnjopolitičke naravi, ona su tek rubno utjecala na migrantsku krizu koja putem Balkanske rute, kroz Hrvatsku, zapljuskuje zapad Europe. Zima je pomalo smanjila broj ljudi koji prolaze ovim pravcem, dajući Europskoj uniji kratki predah za sustavno rješavanje ove masivne krize. Kakve će odluke biti donesene, i kako će se postupanje EU odraziti na Hrvatsku, pojasnit će vojno-sigurnosni analitičar Igor Tabak!

više...
Tribine

KURIKULARNA REFORMA - A ŠTO JE TO??

02.02.2016. u 18:00 h utorak

KURIKULARNA REFORMA A ŠTO JE TO??

REFERENTI: MIROSLAV DOREŠIĆ
UVODNIČAR: NAJA ŠEBALJ
VJERAN STILINOVIĆ

„HRVATSKA MREŽA DOMOLJUBA“

POKRET ZAJEDNO, KOREKTIV, EUROAZIJSKO HRVATSKI FORUM, NE GOVORU MRŽNJE – ISTINOM PROTIV LAŽI, POKRET OTPORA, KULIN BAN, BASTION VUKOVAR, UDRUGA ZA ZAŠTITU PRAVA OŠTEČENIH DIONIČARA, AKCIJA NEZAPOSLENIH HRVATSKE, HRVATSKA BRATSKA ZAJEDNICA U AMERICI - ODSJEK HRVATSKA ZAGREB

više...
Tribine

Krešimir Mišak - Preko ruba znanosti - Tehnologije Viktora Schaubergera

16.02.2016. u 19:00 h utorak

Austrijanac Viktor Schauberger, nazvan „čarobnjakom vode“, bio je šumar i revni promatrač prirode što ga je učinilo otkrivačem onoga što je nazvao tehnologija impozije, koju je razvio na temelju vrtloga tekućina i kretanja u prirodi. Schauberger je svoje tehnološke patente i zamisli uvijek vezao uz oblike spirale i jajeta.

više...
Tribine

SocioLogiranje - Transnacionalni socijalni prostori i migrantske veze preko granica Hrvatske

23.02.2016. u 18:00 h utorak

Istraživanja o migrantskim aktivnostima i transnacionalnim vezama, u Hrvatskoj su izuzetno rijetka, usprkos činjenici da te migrantske aktivnosti pripadaju novom i vrlo raširenom fenomenu. Prikazuje se način života velikog broja stanovnika Hrvatske s migracijskim porijeklom o čemu javnost do sada, osim novinarskih uvida, nije imala dovoljno relevantnih i provjerenih informacija.

više...
Tribine

Iz ciklusa tribina Marije Ott Franolić - MORE I KNJIŽEVNOST

24.02.2016. u 19:00 h srijeda

More je iskonsko mjesto suprotnosti: preživljavanja i nestanka, rada i odmora, ljepote i straha. Trajna je inspiracija umjetnostima, posebno književnosti, od Homerove "Odiseje" do današnjih dana. Poprište je važnih povijesnih događaja: ratova, osvajanja, znanstvenih otkrića, stvaralaštva i puta u slobodu.

više...
Tribine

HRVATSKA I SRBIJA - HELIKOPTERI, RAKETE ILI NEŠTO SASVIM DRUGO

25.02.2016. u 19:00 h četvrtak

Nakon mjeseci prekograničnih političkih prijepora u predizborno doba, pokušat ćemo sagledati stvarnu činjeničnu osnovu modernizacije zrakoplovnih snaga koju si priželjkuju i Hrvatska i Srbija. O ovoj zanimljivoj temi će govoriti:

Petar Vojinović, zrakoplovni novinar, osnivač i urednik portala Tango Six iz Beograda

Amadeo Watkins, stručnjak za upravljanje u sistemima obrane i sigurnosti, s londonskog Kings College-a

Igor Tabak, osnivač i analitičar portala Obirs.org iz Zagreba

više...
Tribine

3. predavanje u ciklusu Bakterije i mi - Bakterije u plavetnilu

15.07.2016. u 20:00 h petak

Treće predavanje u ciklusu "Bakterije i mi" pod naslovom "Bakterije u plavetnilu" održat će se u

Petak, 15. srpnja u 20 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), prostor Galerije Forum -Teslina 16.

Dr. sc. Sandi Orlića s Instituta Ruđer Bošković će nam približiti svoje iskustvo istraživačkog puta oko svijeta u 46 dana.

više...
Tribine

Zašto su tinejdžeri prepušteni ulici i može li se to promjeniti?

08.11.2016. u 19:00 h utorak

Srednjoškolcima je sve do navršene 18. godine onemogućen ulaz u brojne prostore gdje se uživo svira rock ili elektronička glazba. Ako pak mogu ući, “programi” počinju tek iza ponoći, što je za veliki broj mladih prekasno. Budući da je moderna glazbena scena isključivo prepuštena privatnim poduzetnicima, svaka nova mlada generacija već dva desetljeća ne uspijeva imati direktan kontakt, proživjeti direktno iskustvo živih nastupa rock izvođača ili doživljaj elektroničke scene bilo kojeg žanra. I ta praznina koju naši tinejdžeri proživljavaju kroz svoje najintenzivnije formativno doba ostavlja trajne tragove u osiromašenoj kreativnoj sceni kao i sve slabije zainteresiranoj publici za suvremenu, ne samo glazbenu scenu.

više...
Tribine

50 GODINA BITEF - a

10.11.2016. u 19:00 h četvrtak

Je li osnivanje BITEF-a 1967. godine, kao istraživanja novih kazališnih tendencija, bio pokušaj političke alternative ondašnjem vremenu?

BEOGRADSKI INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL - BITEF osnovali su stručnjaci. Već u svojih prvih pet godina pokazao je sve nove tendencije na svjetskoj sceni, od ritualnog kazališta do novog formalizma u kontekstu hladnog rata. Najznačnije je da je u početku poslužio izvođenju umjetnika
iz Rusije iza željezne zavjese u prostoru kulture zapadnog europskog kruga, pa i šire.

više...
Tribine

Javno čitanje – koncertno izvođenje drame Thomas Bernhard: Tvorac kazališta

11.11.2016. u 19:00 h petak

Bruscon, austrijski glumac talijanskog podrijetla, na turneji po austrijskoj provinciji dolazi u Utzbach izvesti svoju veliku komediju Kotač povijesti. Njegovu glumačku družinu čine njegova boležljiva supruga, te njihova netalentirana kći i antitalentirani i ozlijeđeni sin. Putujuća kazališna družina sastavljena od državnog glumca, odlikovanog glumca, velikog glumca - u provinciji izvodi svoj hommage povijesti.

više...
Tribine

Ja nisam gej mama, ja sam mama Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj

29.11.2016. u 19:00 h utorak

Iz ciklusa SocioLogiranje

Voditelj razgovora je Goran Batina, sociolog i urednik

U hrvatskom društvu su u posljednjih nekoliko godina sve češće društvene rasprave vezane uz prava LGB osoba, osobito uz njihov obiteljski život. U tim raspravama sudionici često iznose neosnovane pretpostavke ili osobne vrijednosti i stavove, dok znanstveno utemeljene činjenice, osobito u hrvatskom javnom prostoru, uočljivo nedostaju.

Sudjeluju:
Jasenka Pregrad, psiholog, gestalt psihoterapeut, supervizor
prof. dr. sc. Željka Kamenov, recenzentica
Daniel Martinović, Predstavnik udruge Dugine obitelji
Autorice:
dr. sc. Antonija Maričić
dr. sc. Marina Štambuk
dr. sc. Maja Tadić Vujčić
Sandra Tolić, mag. psych.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: Emocionalni odgoj dječaka

06.12.2016. u 18:00 h utorak

Tribina o emocionalnom odgoju dječaka. Dječaci jos uvijek odrastaju u kulturi natjecateljstva i često okrutnosti u kojoj rano nauče ne pokazivati emocije kako bi bili pravi muškarci, a to je štetno i na njih može ostaviti dugoročne posljedice. Što mi kao roditelji, odgojitelji, nastavnici, psiholozi, pedagozi - mozemo učiniti da ih osnažimo i potaknemo na pokazivanje emocija? Kako pomoći mladim ljudima da u životu ostvare čvrste emocionalne veze, da se ne boje vlastitih emocija i da znaju lako prepoznati tuđe?

Gost tribine je edukator Mislav Mihael Mandir. Govorit će o svom iskustvu osnazivanja dječaka i radu udruge Status M

više...
Tribine

Ciklus tribina: LETVOM NA KAZALIŠTE Moderni balet ili suvremeni ples?

14.12.2016. u 19:00 h srijeda

Bijeli balet, odnosno, klasični, bio je povlastica dvora i plemića sve do polovice 20. stoljeća. Istočni blok preuzeo je klasični balet kao svoju umjetnost, pa bi se prilikom susreta ondašnjih političara obično upriličila premijera Labuđeg jezera ili nečeg sličnog. Tu navadu je iskoristio Costa Gavras u svom slavnom filmu “Z” iz 1969. godine. Upravo u šezdestim godinama prošlog stoljeća počeo se priznavati i razvijati moderni balet koji je klasičnu tehniku koristio za suvremene priče i teme. Ali, termin moderni balet nije bio dostatan da opiše stvaranje pojedinačnih umjetnika koji su se u to vrijeme bavili plesom. Te inovacije počeo je okupljati Tjedan suvremenog plesa nakon što nas je Muzički biennale na svojim prvim smotrama upoznao s velikanima modernog baleta poput Mauricea Béjarta.

više...
Tribine

ŽENE U ISLAMU: Otklanjanje vela predrasuda

15.12.2016. u 18:00 h četvrtak

Kakvo je islamsko poimanje ženskih prava, braka i razvoda?
Čemul služi hidžab?
Jesu li muslimani poligami, a žene potlačene?

Ahmadija muslimanski džamat često organizira događaje s ciljem educiranja hrvatskih građana o islamskim učenjima, kulturi i tradiciji. Dana 15.12.2016. u 18 sati u dvorani KIC-a održat će se program s istim ciljem. Tema će biti otklanjanje predrasuda unutar javnog mnijenja o tome kako su žene u islamu ugnjetavane te kako nemaju ista prava i slobode kao muškarci. G. Karlo Brunović, magistar filozofije i religiologije, prezentirat će stvarno stanje ženskih prava u islamu. Njegovo je detaljno istraživanje u potpunosti utemeljeno na izvornim tumačenjima kur'anskih učenja. Bit će to zanimljiva prezentacija, uz prostor za pitanja publike.

Ukoliko želite saznati više o tim i sličnim pitanjima pozivamo Vas na predavanje.

Predavač Karlo Brunović, mag. phil. et relig.

više...
Tribine

Poslije odgovora / Pravo pitanje: Zašto je evolucija istinita? Znanost u društvu

15.12.2016. u 19:00 h četvrtak

Zašto se sve stvari u živome svijetu odvijaju baš evolucijskim procesima, a ne na neki drugi
način? To je pitanje koje zanima ponajprije teologe. Na primjer, zastupnici teističkog
evolucionizma odgovaraju na to pitanje tvrdnjom da je Bog odabrao evoluciju kao
mehanizam stvaranja različitih vrsta živih bića. Zastupnici inteligentnog dizajna tome će
pridodati kako evolucija, iako jest temeljni mehanizam stvaranja različitih vrsta živih bića,
ipak ne može objasniti neke pojave u živome svijetu. Da bi se objasnila pojava ljudske vrste,
na primjer, potreban je povremeni upliv Boga koji u nekim ključnim momentima usmjerava
evolucijski mehanizam u željenom smjeru, konkretno u smjeru pojave čovjeka kao misaonog i
moralnog bića. Zagovornici kreacionizma pak odgovaraju da evolucija uopće nije mehanizam
stvaranja različitih vrsta živih bića, jer one nastaju činom stvaranja koji je opisan u Knjizi
postanka – ako već ne sve vrste, onda bar ljudska vrsta.

Događanje će se održati u Antikavrijatu Jesenski i Turk Preradovićeva 5, (polukat KIC-a)

Ulaz je besplatan

više...
Tribine

DRAMSKE RADIONICE – SREDNJOŠKOLCI UKLJUČITE SE U ZANIMLJIVU DRAMSKU SKUPINU I JAVNA NATJECANJA BAŠČOVJEK!

20.12.2016. - 31.01.2017.

Sve je KAO U ŽIVOTU; imate izazove, improvizirate, stječete samopouzdanje! SLOBODNO SE IZRAŽAVATE, glumite kako mislite da je ispravno i tako iznalazite priču, a vrednuju se ETIČKE vrijednosti. Dobivate PRIZNANJA! Ako imate svoj rock bend javite se, i možete nastupati u sklopu natjecanja.

ISPRAVNI ODNOSI S DRUGIMA /ETIČKA SNALAŽLJIVOST/ -VODE USPJEHU U ŽIVOTU!

Dramske radionice održavaju se subotom prije podne, ili eventualno po dogovoru.

PRIJAVITE SE!!!

Prijave i informacije na tel. 098-565-840, 091-591-7877; ili na e-mail: bascovjek.dramska@gmail.com. Organizacija Baščovjek

više...
Tribine

Noć Jalda

21.12.2016. u 19:00 h srijeda

Noć Jalda (perzijski: Šab-e jalda) drevna je iranska svetkovina kojom se obilježava najduža i najtamnija noć u godini koja pada na prvi dan zime, 20. ili 21. prosinca. Naziv ove svetkovine potječe iz sirijačkog jezika u kojem Yaldā znači „rođenje“. Prema starim zaratustrijskim vjerovanjima, najduža noć u godini završava pobjedom svjetlosti nad mrakom i konačnim rođenjem Sunca. Njome nastupa zimski period u kojem dani postaju duži, a noći sve kraće. U Iranu se Jalda već stoljećima obilježava na poseban način, u krugu prijatelja i čitanjem stihova.

više...
Tribine

Javno čitanje drame: Što je njemu Hekuba ili što je on Hekubi, da tako za njom plače

22.12.2016. u 19:00 h četvrtak

Zdenko Jelčić – kratak pogled unazad

Gledajući glumca kako plače za trojanskom kraljicom, u predstavi, na dvoru u Helsingoru, Hamlet, koji ne može plakati ni za svojim ocem, pita se: "Što je njemu Hekuba ili što je on Hekubi, da tako za njom plače", a mladi provincijalac, glumac, na svom diplomskom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1971. mu odgovara: "Svatko ima svoju Hekubu koja mu nije ništa".

više...