Tribine

Koncertno čitanje EUROPA JUČER - EUROPA DANAS Izbor iz tekstova Miroslava Krleže

18.05.2018. u 19:00 h petak

Petak, 18. 5. 2018. u 19 sati

Koncertno čitanje

EUROPA JUČER - EUROPA DANAS
Izbor iz tekstova Miroslava Krleže

Priredio: Zdenko Jelčić
Koncertno izvode: Domagoj Janković i Nikša Marinović

Kako shvatiti Krležu? Nikako. Njega, jednostavno, treba neprestano govoriti kako bi Hrvati shvatili tko su i što su i što im je činiti. Prekjučer K und K monarhija, jučer Kraljevina Jugoslavija, jučer navečer SFR Jugoslavija, danas slobodna Hrvatska u EU i NATO.
Europa danas, Europa oduvijek... potišteni, potlačeni, poniženi Hrvati...

U suradnji s Teatrom Erato.

Ulaz slobodan.

više...
Tribine

KONCERTNO ČITANJE DRAME / THOMAS BERNHARD: THEATERMACHER

16.11.2018. u 19:00 h petak

U obnovljenoj dvorani Kulturno informativnog centra, u petak, 16. 11. 2018. s početkom u 19 sati, održat će se koncertno čitanje drame Thomasa Bernharda Theatermacher.

U krčmi „Pri veselom krascu u Prdečevu Selu nedaleko Zagreba, stari, bogomdani glumac Jelčić, kojeg je Bog poslao da stvori novo, bolje kazalište, priča, potpuno siguran u svoju genijalnost, o tome kako je nemoguće u vukojebini poput Hrvatske stvarati umjetnost.

Po Thomasu Bernhardu adaptirao Zdenko Jelčić.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nina Raspudića MIGRANTI PRED VRATIMA: TEST HUMANOSTI ILI ISPIT GLUPOSTI?

19.11.2018. u 19:00 h ponedjeljak

Prva tribina u obnovljenoj dvorani KIC - a bavi se migrantskim pitanjem. Kakvo je stanje na hrvatskim granicama? Koliko migranata želi ući u Hrvatsku? Tko su, odakle dolaze i kamo idu? Što se događa u Bihaću i okolici? Što je Marakeški sporazum i treba li ga Hrvatska potpisati? Kakva su stajališta važnih političkih aktera u zemlji, Europi i svijetu po tom pitanju? Koja je u svemu tome uloga medija? O tim i drugim temama vezanim uz "migrantsko pitanje" moderator tribine Nino Raspudić razgovarat će gostima tribine.

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Tisje Kljaković Braić

20.11.2018. u 19:00 h utorak

Pridružite nam se na druženju s autoricom i predstavljanju knjige “ONI” splitske slikarice Tisje Kljaković Braić. O karikaturama objedinjenima u knjizi, Tisjinom radu i ogromnoj popularnosti njezinih crteža na društvenim mreža govorit će, uz autoricu, Frano Dulibić, Siniša Pavić i Seid Serdarević.
Knjiga “ONI” objedinjuje svakodnevne crtice iz života jednoga bračnoga para. "Oni" su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a dirljivi istovremeno, njih dvoje je bilo koje dvoje. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom Tisja Kljaković Braić doseže savršenstvo, ogoljuje sebe, a onda i svakoga od nas pogađajući bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja/gledatelja, nepretenciozno pričajući jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića.

više...
Tribine

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom DRVO ŽIVOTA U SVEMIRU

22.11.2018. u 19:00 h četvrtak

Drvo života jest pojam koji se u mnogim drevnim tradicijama koristio kao simbol povezivanja Zemlje s nebom te je predstavljao kartu božanskih kvaliteta, božansku protkanost svega fizičkog i nebeskog. Mitološka slika svetog stabla poznata je i prisutna u mitologiji svih indoeuropskih naroda, a ponekad je u istu svrhu korišten pojam axis mundi, os svijeta. Što ako je u ideji Drva života bilo puno više doslovnog sadržaja nego puke simbolike? U zadnjih desetak godina najsuvremenijim uređajima za prikupljanje podataka iz svemira otkrivena je struktura koja po mnogim osobinama nalikuje upravo drevnoj ideji Drva života....

više...
Tribine

ALEKSANDAR DRAGOMANOVIĆ – ARHITEKT MODERNOG ZAGREBA Predavač: dr. sc. Alen Žunić

29.11.2018. u 18:00 h četvrtak

Zagrebački arhitekt prof. Aleksandar Dragomanović jedan je od ključnih autora poslijeratne hrvatske moderne čiji nedovoljno afirmirani opus broji više od 100 djela nastalih u rasponu 1948. – 1995.
Predavanje će po prvi puta pokazati neke od njegovih inovativnih, ali neostvarenih projekata, skica i idejnih rješenja za Zagreb, a poseban naglasak na tribini će se usmjeriti ka njegovim paradigmatskim zagrebačkim realizacijama – poput negdašnje 'Modne kuće' u Praškoj ulici nastale na mjestu prethodno srušene sinagoge, robne kuće 'NaMa'

više...
Tribine

KONCERTNO ČITANJE / Christine Brückner: ISPOVIJED GOSPOĐE GOETHE

30.11.2018. u 19:00 h petak

KONCERTNO ČITANJE

Christine Brückner
ISPOVIJED GOSPOĐE GOETHE

Prijevod i adaptacija: Dijana Jelčić

Glume: Perica Martinović i Zdenko Jelčić

Govori mnogih muškaraca iz povijesti su poznati. Zar žene nisu imale što za reći? U knjizi Christine Brückner progovaraju žene koje pamtimo iz literature, dramskih tekstova i mitologije. One govore o svojim dvoumljenjima, strahovima, tugama, ljutnjama, sreći. Jedna od njih je i Christiane Vulpius, supruga Johanna Wolfganga von Goethea.

Ulaz slobodan

U suradnji s Teatrom Erato

više...
Tribine

Fosilni kapital Andreasa Malma.

04.12.2018. u 19:00 h utorak

U suradnji s Institutom za političku ekologiju,

u utorak 4. prosinca 2018. u 19 sati

predstavit ćemo knjigu

Fosilni kapital
Andreasa Malma.

Uz autora, koji će u razgovoru sudjelovati putem Skypea, o knjizi će govoriti Marija Brajdić Vuković, Mladen Domazet, Mirela Holy i Mislav Žitko, a razgovor će moderirati Iva Karabaić.

Švedski ekolog i publicist Andreas Malm donosi inovativan, detaljno potkrijepljen povijesni pregled udruživanja fosilnoga industrijskog pogona i kapitalističke ekonomije, najprije u Velikoj Britaniji, a konačno i u cijelom svijetu. Danas kada sedam milijardi ljudi stoji na rubu katastrofalnih planetarnih klimatskih promjena, ne možemo naprasno ugasiti pogonsku infrastrukturu koja omogućuje hranu, grijanje, obrazovanje ili zdravlje.

više...
Tribine

Krešimir Mišak: TRANSHUMANIZAM

06.12.2018. u 19:00 h četvrtak

Transhumanistička ideologija je uz svijeta SF-romana, s razvojem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, ušla u svakodnevicu, kao produžetak razvoja tehnologije. U doba kad već svjedočimo spajanju tehnologije i čovjeka i uvođenju mnogih sustava umjetne inteligencija za upravljane raznim segmentima ljudskog života i društva, transhumanizam je postao često spominjani pojam. Tehno-optimisti u njemu vide mogućnost poboljšanja ljudskih sposobnosti i nadilaženje ljudskih ograničenja. No, suvremen tehnologije toliko mijenjaju svet da s p ojavljuju i bojazni hoće li u takvom svijetu uopće biti mjesta za čovjeka kakav je do sada bio...

više...
Tribine

Predstavljanje Djela Miljenka Jergovića

12.12.2018. u 19:00 h srijeda

Pridružite nam se na predstavljanju I. kola Djela Miljenka Jergovića. U velikoj dvorani zagrebačkog Kulturno informativnog centra uz Miljenka Jergovića o knjigama će govoriti Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović i Seid Serdarević.

I. kolo Djela obuhvaća nova izdanja tri knjige koje su obilježile autorove književne početke i od čijih je posljednjih izdanja u Hrvatskoj prošlo više od desetljeća – “Sarajevski Marlboro”, “Dvori od oraha” i “Hauzmajstor Šulc”. “Imenik lijepih vještina” četvrta je, nova knjiga odabranih eseja, kronika i članaka.
Knjige I. kola Djela Miljenka Jergovića uredio je Ivan Lovrenović.

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića DVA ARHITEKTA – RAZGOVOR S TOMISLAVOM ĆURKOVIĆEM I ZORANOM ZIDARIĆEM

13.12.2018. u 19:00 h četvrtak

Već gotovo tri desetljeća arhitektonski ured Dva arhitekta predstavlja jedan od najrelevantnijih hrvatskih biroa za projekte u domeni individualnog stanovanja. Dok je u Hrvatskoj 80% dozvola za gradnju namijenjeno obiteljskim kućama često upitne kvalitete, Dva arhitekta su uspjeli 'odskočiti' svojim prepoznatljivim arhitektonskim rukopisom, visokom razinom inovativnosti i kreativnosti.

Kroz razgovor s voditeljem tribine Alenom Žunićem i pitanjima iz publike stvara se dijalog kojim napokon i javnost izvan uže struke zainteresirana za kulturu izgrađenog prostora ima priliku pobliže upoznati neka od istaknutih imena naše arhitektonske scene.

više...
Tribine

KAZALIŠTE JARE CIMRMANA

14.12.2018. u 19:00 h petak

Poštovane dame i gospodo, večeras smo se okupili na jednom drugačijem koncertnom čitanju. Biti će ovo više predavanje o životu i radu - životu u kazalištu i radu u kazalištu, velikog Češkog autora Jare Cimrmana. Neupitan je njegov doprinos češkom i europskom kazalištu, dramskom pismu, sustavima komunikacija, telegrafa te stenografiji. Početkom 19.stoljeća Jara Cimrman nije bio skoro uopće poznat na našim prostorima poprilično zbog činjenice da se rodio tek pred kraj 19.stoljeća. Cimrmanova tri puta udavana sestrična Irma Ticha, prije Roslerova, prije toga Kuličova, rođena Jebava, koja ga je godinama gnjavila da je uvede u kazalište, nema nikakve veze s večerašnjim predavanjem. Povrh toga, više im se nisu putevi susretali, jer ju je Cimrman iznajmio šogoru kao živu lutku za izlog njegove prodavaonice rabljene robe.

Ulaz slobodan

U suradnji s Teatrom Erato

više...
Tribine

Ciklus tribina Nina Raspudića: Je li humor iselio iz Hrvatske, i, ako nije, kako preživljava?

17.12.2018. u 19:00 h ponedjeljak

O (ne)izvjesnoj egzistenciji humora u Hrvata razgovaramo s dva stara i
perspektivna i dva mlada, ali iskusna gosta. Kako se radio humor
nekada na radiju i televiziji, a kako stoji danas? Je li totalitarizam
bolje okružje za politički humor od demokracije? Mogu li se karikatura
i klasična animacija nositi s novim medijima? Koliko Nezavisni
intelektualci duguju Željku Pervanu i mogu li mu to platiti novim
izdanjem eroGAG-a?

više...
Tribine

Javna tribina "O INDIVIDUALNOJ I GRUPNOJ MRŽNJI -iskustva rata i mira

19.12.2018. u 19:00 h srijeda

Kakve nam dokaze o postojanju individualne i grupne mržnje u zajednicama najsnažnije pogođenim ratom pružaju empirijska, psihološka i sociološka istraživanja? Na primjerima, u prvom redu iskustva Vukovara, pokazat će se je li emocija mržnje empirijska činjenica nakon rata i strašnih ratnih stradanja. Kako mehanizmi bolnog sjećanja i preventivnog konflikta mobiliziraju ljude na mrzilačko djelovanje?

više...
Tribine

Predstavljanje knjige “Maksimir i Mirogoj“ Sinana Gudževića

20.12.2018. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak 20. prosinca 2018. u 19 sati

predstavit ćemo knjigu

Maksimir i Mirogoj
Sinana Gudževića.

Uz autora o knjizi će govoriti Đurđica Čilić, Neven Jovanović, Dražen Krušelj i Seid Serdarević.Polazeći od dviju metafora usko vezanih uz zagrebački urbani prostor - Maksimira i Mirogoja - Sinan Gudžević podiže lokalna zbivanja, situacije i teme na univerzalnu razinu.
U prvom svesku Zvijezde nad Brazilom autor tematizira područje sporta odnosno nogometa u svjetskom kontekstu povezujući događaje i likove iz prošlosti s aktualnim zbivanjima.
Demon po imenu Sutra drugi je svezak koji kroz metaforu Mirogoja priziva trajnu ulogu kulture i književnosti, kao sjećanja i spomena na imena nekih davnih i divnih ljudi, ali i davnih i divnih daljina i predjela, pjesama i pjesnika, dragih prijatelja i bliskih nepoznanika, kojima autor ispisuje alternativnu povijest našega zajedničkog svijeta.

više...