Tribine

AICA: DIJALOZI Razgovor s Jadrankom Vinterhalter

16.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Pozivamo Vas na razgovor s Jadrankom Vinterhalter
16. siječnja u 19 sati u KIC-u

U trećem u nizu tzv. „javnih“ razgovora u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), predstavljamo Jadranku Vinterhalter s bogatim iskustvom rada u, podjednako, etabliranim muzejskim ustanovama (MSU Beograd, MSU Zagreb) i udrugama u kulturi (suradnja s Galerijom SKC Beograd, SCCA Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost). U razgovoru koji s njome vode Leonida Kovač, Darko Šimičić te Miona Muštra, bit će riječi o kustoskoj praksi u suvremenoj umjetnosti, metodama rada kustosa, obrazovnom radu na medijaciji suvremene umjetnosti (iskustva MSU Beograd, SCCA Zagreb, MSU Zagreb), dokumentaciji suvremene umjetničke produkcije (iskustva SCCA Zagreb, MSU Zagreb), načinima pripreme muzejske građe za preseljenje i otvaranje postava u novoj muzejskoj zgradi (na primjeru MSU Zagreb, 2000. - 2009.) te primjerima vođenja međunarodnih projekata.

više...
Tribine

Tribina: O Simone de Beauvoir, 70 godina nakon Drugog spola

23.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Drugi spol francuske filozofkinje i spisateljice Simone de Beauvoir prvi put je objavljen 1949. Zašto je to bila toliko utjecajna knjiga s kojom je većina poznatih feministkinja ulazila u dijalog – bilo da bi je prigrlile ili kritizirale? De Beauvoir krenula je Drugi spol pisati iz vlastita iskustva – iz svoje ženske situacije iz koje je postavila fundamentalna feministička pitanja, o bivanju i postajanju ženom, o ženskoj egzistenciji i mogućnosti realizacije.

više...
Tribine

KREŠIMIR MIŠAK / TRIBINA / RAZGOVOR S DARKOM VUJNOVIĆEM, AUTOROM KNJIGE "ZBOGOM, CJEPIVA"

05.02.2020. u 19:00 h srijeda

Razgovor s Darkom Vujnovićem, autorom knjige "Zbogom, cjepiva"

Darko Vujnović je tijekom svog profesionalnog rada prikupio saznanja da učinkovito liječenje sadrži barem jednu komponentu detoksifikacije tijela. To ga je dovelo do pitanja zašto se danas toliko nade polaže u cjepiva, kada svaki student već uči da se u cjepivima nalaze razni štetni, pa i kancerogeni spojevi. U ovo vrijeme kad sve veći broj roditelja glasno propitkuje postupak kojim se na deklaracijama priznaje postojanje štetnih nuspojava, a u isto vrijeme javno odbacuje svaka pomisao na štetnost cjepiva, Darko Vujnović krenuo je proučavati sastave cjepiva, povijesne grafikone nestanka nekadašnjih bolesti, zdravstvene usporedbe cijepljene i necijepljene djece. Osim medicinskih aspekata, ta ista tema otvara i pitanje ustavnih sloboda čovjeka kad je riječ o obaveznosti cjepiva...

više...
Tribine

Predstavljanje knjige Josipa Sanka Rabara

17.02.2020. u 18:00 h ponedjeljak

TRIBINA UDRUGE OS
SEZONA VI.

POZIVAMO VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE
JOSIPA SANKA RABARA
RADOSNA UVJERAVANJA
Izdavač: Naklada Bošković

O knjizi govore:

IVAN BEKAVAC BASIĆ
i
AUTOR

Predstavljanje vodi: TUGA TARLE

Znam samo to da je sloboda beskrajna. I da je moja sloboda ljubav!, J.S. Rabar

DOBRODOŠLI!

više...
Tribine

KAKO SU HEŠTO I PUJTO POSTALI BACAWK I CHICKICHEE: O ENGLESKOM PRIJEVODU "ČRNE MATI ZEMLE"

20.02.2020. u 19:00 h četvrtak

Nedavno je u izdanju Amazon Crossinga izašao engleski prijevod romana Črna mati zemla Kristiana Novaka (Dark Mother Earth) u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Iako tematiziraju teške teme, romani Kristiana Novaka doživjeli su brojne nagrade i nova izdanja, postavljeni su na kazališne daske, a uskoro će se Črna mati zemla pretvoriti i u film. Što engleski prijevod znači Kristijanu Novaku koji je po zanimanju lingvist – kako doživljava svoju književnost prenesenu u drugi jezik, a kako kad se pretoči u drugi medij? Koja je uloga jezika u posredovanju teških tema čitateljima, može li se očuđenom i umjetničkom perspektivom utjecati na njihovo mišljenje, mijenjati njihove stavove?

Zašto su prijevodi važni za male jezike i kako prevoditi knjigu napisanu dijalektom? Što uopće znači mali jezik? Koji su hrvatski pisci prisutni na engleskom govornom području, i što im ta vidljivost znači?

više...
Tribine

OTKAZANO - SANJARENJE O JEZIKU | REVERIES ABOUT LANGUAGE | RÊVERIES AUTOUR DE LA LANGUE

19.03.2020. u 19:00 h četvrtak

OTKAZANO - Riječ Zvuk Slika | Word Sound Image | Parole Son Image
Imerzivno iskustvo poezije | An immersive poetry experience | Expérience immersive en poésie

Pozivamo vas na multilingualni recital poezije "Sanjarenje o jeziku / Reveries about language / Rêveries autour de la langue" koji će se održati u četvrtak 19. ožujka, u 19 sati, u Kulturno informativnom centru, Zagreb.

"Sanjarenje o jeziku" treći je u nizu imerzivnih multilingualnih recitala poezije zamišljenih u okviru projekta Unbound Jasmine Bolfek Radovani. Sanjarenje se sastoji od niza zvučnih, vizualnih i višejezičnih "šetnji" (ili "flâneries") koje uranjaju publiku u višeosjetilno iskustvo doživljaja poezije na engleskom, hrvatskom i francuskom jeziku. Poeziju na sceni popratit će kodirana elektronska muzika i kompjuterske animacije Alo Allika. Cilj ovih recitala je prikazati na koji način superpozicija izgovorene riječi, slike i zvuka može dovesti do "oslobođenih" ("unbound") ekspresija.

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića - ZAGREB NAKON POTRESA

30.04.2020. u 18:00 h četvrtak

Predavanje će biti prigoda da se prisjetimo povijesnog Zagreba i njegova urbanog razvoja nakon velikog potresa 1880. kada u najvećem dijelu nastaje Donji grad kakvoga danas poznajemo. Uz to, bit će govora o posljedicama nedavnog potresa od 22. ožujka - o karakteru oštećenja i razlozima stradanja baštine upravo u onim dijelovima grada koji su izgrađeni tijekom planske obnove Zagreba započete poslije potresa prije 140 godina. Također će se ukazati na moguće pristupe i urbanističko-konzervatorske principe za nadolazeću obnovu grada – kako pojedinih građevina, tako i zaštićene urbane cjeline.
O Zagrebu nakon potresa govorit će doc. dr. sc. Alen Žunić, kritičar i teoretičar arhitekture.

Predavanjem „Zagreb nakon potresa“ započinjemo s programom tribina koje ćete moći pratiti online svakoga četvrtka u 18 sati

Meeting ID: 810 4287 8207

više...
Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: VRIJEME I SVIJEST - POGLEDAJTE

07.05.2020. u 10:00 h četvrtak

Naša svijest ima puno dublju interakciju s vremenom (što god ono bilo) nego što se pretpostavlja. Na mnoge načine sustavi našeg tijela 'skeniraju' blisku budućnost, a povijesna istraživanja u rasponu od 'psihičke arheologije' do 'remote viewinga' pokazala su da svijest ponekad može i 'zaobići' vrijeme.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: KAZALIŠTE KAO SUOSJEĆAJNA SUIGRA: RAZGOVOR S MARINOM PETKOVIĆ LIKER

14.05.2020. u 18:00 h četvrtak

Stvarnost je heterogena, kompleksna i teško uhvatljiva umjetničkim djelom. U toj svakodnevici koja se često svodi na buku, nerazumijevanje i isključivanje drugih, umjetnost može biti način razumijevanja i objašnjavanja svijeta, a možda ga može i popraviti. Koji je to diskurs, koja forma koja najbolje može obuhvatiti, opisati stvarnost koja je neizvjesna i fragmentarna – osobito zadnjih dana kad se normalnost mijenja?

Tribinu pratite i sudjelujte preko zoom linka:
https://zoom.us/j/99243725534
i meeting ID-a: 992-4372-5534

više...
Tribine

Robert Torre: IMA LI ŽIVOTA POSLIJE KORONE? Pogledajte drugi dio...

19.05.2020. - 21.05.2020.

U utorak 19. 5. i četvrtak 21. 5. 2020. na mrežnim stranicama i facebooku KIC-a, moći ćete pratiti dvodijelno predavanje Roberta Torrea pod nazivom Ima li života poslije korone?.
Naravno da ima života i poslije korone, kaže doktor Torre, jer životu i korona služi da bi išao dalje. Svijet će uskoro ponovno postati normalan, ali bez povratka na staro. Odnosno, na koji način više ništa neće biti isto. Što prije to shvatimo, prijelaz na novo će nam biti manje bolan. Utoliko se ovdje dekonstruira mašinerija suvremenih ideologija zdravlja, dugovječnosti i sreće, koja dugoročno samo uvećava našu nesreću, patnju i frustraciju.
I upravo zato, pogledajte oba nastavka ovoga predavanja na kojemu će vam Robert Torre govoriti o gorućim temama i pitanjima zbog kojih mnogi od nas ovih dana više ne spavaju tako dobro kao prije.

više...
Tribine

POGLEDAJTE KONCERTNO ČITANJE DRAME / THOMAS BERNHARD: THEATERMACHER

28.05.2020. - 28.06.2020.

Pozivamo vas da pogledate koncertno čitanje drame Thomasa Bernharda “Theatermacher”

Poveznica je aktivna!

Dramu je, po Bernhardovom tekstu, za ovu izvedbu adaptirao Zdenko Jelčić, koji ujedno tumači i glavnu ulogu.
U krčmi „Pri veselom krascu” u Prdečevu Selu nedaleko Zagreba, stari, bogomdani glumac Jelčić, kojega je Bog poslao da stvori novo, bolje kazalište, priča, potpuno siguran u svoju genijalnost, o tome kako je nemoguće u vukojebini poput Hrvatske stvarati umjetnost.

U suradnji s Teatrom Erato

više...
Tribine

Ciklus zoom tribina Alena Žunića: New York City - inovativnost suvremenih urbanih prostora

04.06.2020. u 18:00 h četvrtak

Arhitekt Alen Žunić ovim će online predavanjem pokušati prikazati arhitektonski najkompleksniji grad 21. stoljeća i to kroz nekoliko razina – krajobraznoj, planerskoj, dizajnerskoj i arhitektonskoj uvijek s popratnim planiranim ili izvedenim projektima kao case study-ima (od povijesnih antologijskih zgrada i urbanističkih planova do recentnih urbanih gesti poput High Linesa ili točkastih skulpturalnih atrakcija Vessela i Sheda).

Pokazat će se i komentirati New York City na širem gradskom mjerilu sa svojim fascinantnim gridom, velikim i manjim insertima javnih parkova i pejzažne arhitekture, kao i inovativna rješenja urbanog dizajna dijelova grada te pojedinačna arhitektura koja ima potencijal aktivacije ne samo vlastite strukture, nego i šireg okolnog konteksta.

Cilj predavanja je vidjeti i kako Zagreb može učiti od svjetskog epicentra arhitektonskih i urbanističkih dostignuća, više u vizionarskom pristupu i odnosu prema gradu, manje s obzirom na mjerilo intervencija.

više...
Tribine

Zagreb živi kulturu - tjedni pregled kulturne ponude

14.06.2020. - 21.06.2020.

Kultura nam se vratila u grad, a dio programa zaživjet će i na našim ulicama, trgovima i u parkovima.

Kako biste se što lakše odlučili kamo da odete po svoju “dozu kulture”, donosimo vam sažeti tjedni pregled iz bogate kulturne ponude u našem gradu.

više...
Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: DRVO ŽIVOTA U SVEMIRU /snimljeno predavanje

18.06.2020. u 18:00 h četvrtak

Drvo života, pojam koji se u mnogim tradicijama koristio kao simbol povezivanja Zemlje s nebom, predstavljao je kartu božanskih kvaliteta, protkanost svega fizičkog i nebeskog. Slika svetog stabla prisutna je u mitologiji svih indoeuropskih naroda. U zadnjih desetak godina otkrivena je struktura koja po mnogim osobinama nalikuje upravo drevnoj ideji Drva života...

više...
Tribine

Online premijera snimke koncertnog čitanja drame Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK

26.06.2020. - 30.07.2020.

Online premijera snimke koncertnog čitanja drame

Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK
Rađeno po drami Thomasa Bernharda “Minetti”

Stari glumac Minetti, nakon trideset godina izbivanja sa scene, čeka, u predvorju hotela u Ostendeu, direktora teatra, koji mu je ponudio da još jednom odigra kralja Leara. Silvestarska je večer. Svi luduju, a on čeka.

“Minetti” je jedna od posljednjih velikih drama austrijskog dramatičara Thomasa Bernharda, koju je preveo i za izvođenje adaptirao u monodramu Zdenko Jelčić.

Link potražite ovdje od 19 sati ili na Facebook stranicama facebook/kiczgb.com
U suradnji s Teatrom Erato.

više...
Tribine

Robert Torre PSIHIJATRIJA I ANTIPSIHIJATRIJA Online predavanje

09.07.2020. - 03.09.2020.

Pogledajte predavanje Roberta Torrea „Psihijatrija i antipsihijatrija“.

Antipsihijatrijski pokret nije, kako se to voli prikazivati, vankontekstualni ispad šezdesetosmaške salonske ljevice, već izdanak i logična krajnja konzekvenca nastojanja poslijeratne socijalne psihijatrije da definitivno okonča azilsku fazu psihijatrije, a samu psihijatriju gurne ka psihijatriji u zajednici.
Što je ostalo od lika i djela negdašnjih karizmatskih prvaka antipsihijatrije? Što je ostalo od terapijskog horizonta ljudskosti koji su bespogovorno provodili u ondašnjim terapijskim hipi-komunama? Zašto ih se i danas hotimice ignorira i gazi? Zar im ni ovo, kao ni ono doba nije doraslo, pa nam usprkos faktičke smrti i dalje dolaze iz budućnosti?
Kontekst desetljeća koja su prošla mijenja i obezvrjeđuje značenja svega što je bilo, ali anarholiberalno počelo antipsihijatrije da sloboda, dostojanstvo i samoodređenje svakog čovjeka (pa i onog ludog), uvijek ima stajati ispred zdravlja i konformističke adaptiranosti, i dalje ostaje vremenu nadređen i neokrznut izazov.

više...
Tribine

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini

14.07.2020. - 21.09.2020.

Kulturno informativni centar u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba dodjeljivat će potpore autoricama i autorima za:

• književno-umjetnički rad
Potpora će se dodjeljivati autoricama i autorima za književno-umjetnička djela u okviru projekta Zagrebačka muza u sklopu kojega će naglasak biti na stvaranju književnih umjetničkih djela koja će popularizirati Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčane – fiktivne ili zbiljske.
Pozivamo sve književnice i književnike koji će biti nadahnuti temom zagrebačkog potresa da napišu roman.

više...
Tribine

POEZIJA TO GO Druženje s pjesnicima

08.09.2020. u 19:30 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima održat će se u utorak 08. rujna 2020. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go i You Tube kanalu Sonje Zubović.

Na tom trinaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Tamara Bakran, Tomislav Domović, Zvjezdana Jembrih, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin i Sonja Zubović.

U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi gitaristi Lovro Počepan i Leon Marijan.

više...
Tribine

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

13.10.2020. u 19:30 h utorak

Ovom prilikom, 13.10.2020., na četrnaestom druženju s pjesnicima nastupit će pjesnici: Enerika Bijač, Ana Brnardić, Nikola Kristić Robert Mlinarec, Ninoslav Žagar i Sonja Zubović.
Autori će interpretirati stihove iz najnovijih zbirki, a pjesnikinji Eneriki Bijač uz obilježavanje osamdesete obljetnice života posebno ćemo „nazdraviti“ čestitkom za „Zelenu suzu Svemira“ nakon ruskog i u prijevodu na poljski jezik.

Posebna gošća među pjesnicima je Mira Lončar Dušek, dr. med. koja će s nama podijeliti jedinstveno poetsko iskustvo koje nadživljuje i otkriva tajnu povezanosti čovjeka i poezije.
Glazbena gošća je Hana Blažević Vrbić, koja će uz pratnju Branimira Lozo na gitari otpjevati autorske skladbe Kreše Blaževića i legendarnih Animatora.
Ostale zanimljivosti publici će biti otkrivene uživo uz stihove „Ostat ću mlad, ovaj trenutak sad, neka bude vječnost…“

više...
Tribine

AICA: DIJALOZI - razgovor s Antunom Maračićem

20.10.2020. u 19:00 h utorak

Pozivamo Vas na razgovor s Antunom Maračićem u utorak, 20. listopada u 19 sati u KIC-u

Nakon razgovora s Tonkom Maroevićem u lipnju, u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Antuna Maračića, autora mnogih tekstova o umjetnosti, više knjiga i monografija te televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima. Kao autor kustos osmislio je i postavio veliki broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti, a kao multimedijski umjetnik priredio je pedesetak samostalnih izložbi, izveo više akcija i performansa te sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U razgovoru koji s njim vode Iva Rada Janković, Boris Greiner te Karla Pudar, bit će riječi o njegovom radu kustosa i umjetnika, o iskustvu vođenja galerija, o pisanju tekstova o umjetnosti, recenzija, kritika, predgovora, polemika... Naime, u svim segmentima tog bogatog i mnogostrukog djelovanja koje traje više od četiri desetljeća, kao i u prostorima u kojima radi i/ili živi, Antun Maračić ostavlja snažan trag, boreći se protiv letargije mainstreama i usmjeravajući pozornost javnosti na živu prisutnost suvremene umjetnosti.

više...
Tribine

Panel povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa

01.12.2020. u 20:40 h utorak

Život Alberta Camusa (1913-1960), alžirskog Francuza i francuskog Alžirca, bio je kratak, energičan i kreativan. Status modernog klasika taj je novinar, borac, pisac, filozof i buntovnik definitivno stekao dodjelom Nobelove nagrade 1957. Camusov opus nikada i nije prestao biti predmet čitateljskog interesa, pa i šezdeset godina nakon njegove smrti i dalje izaziva mnoštvo novih čitanja i diskusija. Na panelu u sklopu Subversive Festivala sudionici će razgovarati o Camusovom književnom i filozofskom djelu – ponajprije o njegovim proznim ostvarenjima, romanima Stranac, Kuga i Pad, zbirci pripovijedaka Progonstvo i kraljevstvo, te autobiografskom, posthumno objavljenom romanu Prvi čovjek, dramskim komadima Kaligula, Pravednici i Opsadno stanje, ali i o filozofskim esejima jer Camus kao filozof nije danas ništa manje čitan i interpretiran nego kao prozni pisac (ukoliko je u njegovu slučaju takva podjela uopće moguća). Mit o Sizifu i, osobito, Pobunjeni čovjek i danas su tekstovi koji se iznova rado interpretiraju.

više...
Tribine

REVERIES ABOUT LANGUAGE | RÊVERIES AUTOUR DE LA LANGUE | SANJARENJE O JEZIKU

11.12.2020. u 19:30 h petak

ONLINE DOGAĐANJE

Pridružite nam se u čitanju poezije pjesnikinje Jasmine Bolfek-Radovani na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku iz njene zbirke "Reveries about Language". Snimljeno u Londonu i Zagrebu, čitanje će se emitirati online putem interneta, nakon čega će glumice Delphine Salkin i Isabelle Dumont, s pjesnikinjom, pročitati još par pjesama iz njezinog novijeg opusa. Događaj završava tribinom koju će voditi David Caddy, urednik međunarodnog neovisnog književnog časopisa “Tears in the Fence” iz Velike Britanije.

više...