Tribine

Tribina: O Simone de Beauvoir, 70 godina nakon Drugog spola

23.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Drugi spol francuske filozofkinje i spisateljice Simone de Beauvoir prvi put je objavljen 1949. Zašto je to bila toliko utjecajna knjiga s kojom je većina poznatih feministkinja ulazila u dijalog – bilo da bi je prigrlile ili kritizirale? De Beauvoir krenula je Drugi spol pisati iz vlastita iskustva – iz svoje ženske situacije iz koje je postavila fundamentalna feministička pitanja, o bivanju i postajanju ženom, o ženskoj egzistenciji i mogućnosti realizacije.

više...
Tribine

KREŠIMIR MIŠAK / TRIBINA / RAZGOVOR S DARKOM VUJNOVIĆEM, AUTOROM KNJIGE "ZBOGOM, CJEPIVA"

05.02.2020. u 19:00 h srijeda

Razgovor s Darkom Vujnovićem, autorom knjige "Zbogom, cjepiva"

Darko Vujnović je tijekom svog profesionalnog rada prikupio saznanja da učinkovito liječenje sadrži barem jednu komponentu detoksifikacije tijela. To ga je dovelo do pitanja zašto se danas toliko nade polaže u cjepiva, kada svaki student već uči da se u cjepivima nalaze razni štetni, pa i kancerogeni spojevi. U ovo vrijeme kad sve veći broj roditelja glasno propitkuje postupak kojim se na deklaracijama priznaje postojanje štetnih nuspojava, a u isto vrijeme javno odbacuje svaka pomisao na štetnost cjepiva, Darko Vujnović krenuo je proučavati sastave cjepiva, povijesne grafikone nestanka nekadašnjih bolesti, zdravstvene usporedbe cijepljene i necijepljene djece. Osim medicinskih aspekata, ta ista tema otvara i pitanje ustavnih sloboda čovjeka kad je riječ o obaveznosti cjepiva...

više...
Tribine

KAKO SU HEŠTO I PUJTO POSTALI BACAWK I CHICKICHEE: O ENGLESKOM PRIJEVODU "ČRNE MATI ZEMLE"

20.02.2020. u 19:00 h četvrtak

Nedavno je u izdanju Amazon Crossinga izašao engleski prijevod romana Črna mati zemla Kristiana Novaka (Dark Mother Earth) u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Iako tematiziraju teške teme, romani Kristiana Novaka doživjeli su brojne nagrade i nova izdanja, postavljeni su na kazališne daske, a uskoro će se Črna mati zemla pretvoriti i u film. Što engleski prijevod znači Kristijanu Novaku koji je po zanimanju lingvist – kako doživljava svoju književnost prenesenu u drugi jezik, a kako kad se pretoči u drugi medij? Koja je uloga jezika u posredovanju teških tema čitateljima, može li se očuđenom i umjetničkom perspektivom utjecati na njihovo mišljenje, mijenjati njihove stavove?

Zašto su prijevodi važni za male jezike i kako prevoditi knjigu napisanu dijalektom? Što uopće znači mali jezik? Koji su hrvatski pisci prisutni na engleskom govornom području, i što im ta vidljivost znači?

više...
Tribine

Ciklus tribina Alena Žunića - ZAGREB NAKON POTRESA

30.04.2020. u 18:00 h četvrtak

Predavanje će biti prigoda da se prisjetimo povijesnog Zagreba i njegova urbanog razvoja nakon velikog potresa 1880. kada u najvećem dijelu nastaje Donji grad kakvoga danas poznajemo. Uz to, bit će govora o posljedicama nedavnog potresa od 22. ožujka - o karakteru oštećenja i razlozima stradanja baštine upravo u onim dijelovima grada koji su izgrađeni tijekom planske obnove Zagreba započete poslije potresa prije 140 godina. Također će se ukazati na moguće pristupe i urbanističko-konzervatorske principe za nadolazeću obnovu grada – kako pojedinih građevina, tako i zaštićene urbane cjeline.
O Zagrebu nakon potresa govorit će doc. dr. sc. Alen Žunić, kritičar i teoretičar arhitekture.

Predavanjem „Zagreb nakon potresa“ započinjemo s programom tribina koje ćete moći pratiti online svakoga četvrtka u 18 sati

Meeting ID: 810 4287 8207

više...
Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: VRIJEME I SVIJEST - POGLEDAJTE

07.05.2020. u 10:00 h četvrtak

Naša svijest ima puno dublju interakciju s vremenom (što god ono bilo) nego što se pretpostavlja. Na mnoge načine sustavi našeg tijela 'skeniraju' blisku budućnost, a povijesna istraživanja u rasponu od 'psihičke arheologije' do 'remote viewinga' pokazala su da svijest ponekad može i 'zaobići' vrijeme.

više...
Tribine

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: KAZALIŠTE KAO SUOSJEĆAJNA SUIGRA: RAZGOVOR S MARINOM PETKOVIĆ LIKER

14.05.2020. u 18:00 h četvrtak

Stvarnost je heterogena, kompleksna i teško uhvatljiva umjetničkim djelom. U toj svakodnevici koja se često svodi na buku, nerazumijevanje i isključivanje drugih, umjetnost može biti način razumijevanja i objašnjavanja svijeta, a možda ga može i popraviti. Koji je to diskurs, koja forma koja najbolje može obuhvatiti, opisati stvarnost koja je neizvjesna i fragmentarna – osobito zadnjih dana kad se normalnost mijenja?

Tribinu pratite i sudjelujte preko zoom linka:
https://zoom.us/j/99243725534
i meeting ID-a: 992-4372-5534

više...
Tribine

Robert Torre: IMA LI ŽIVOTA POSLIJE KORONE? Pogledajte drugi dio...

19.05.2020. - 21.05.2020.

U utorak 19. 5. i četvrtak 21. 5. 2020. na mrežnim stranicama i facebooku KIC-a, moći ćete pratiti dvodijelno predavanje Roberta Torrea pod nazivom Ima li života poslije korone?.
Naravno da ima života i poslije korone, kaže doktor Torre, jer životu i korona služi da bi išao dalje. Svijet će uskoro ponovno postati normalan, ali bez povratka na staro. Odnosno, na koji način više ništa neće biti isto. Što prije to shvatimo, prijelaz na novo će nam biti manje bolan. Utoliko se ovdje dekonstruira mašinerija suvremenih ideologija zdravlja, dugovječnosti i sreće, koja dugoročno samo uvećava našu nesreću, patnju i frustraciju.
I upravo zato, pogledajte oba nastavka ovoga predavanja na kojemu će vam Robert Torre govoriti o gorućim temama i pitanjima zbog kojih mnogi od nas ovih dana više ne spavaju tako dobro kao prije.

više...
Tribine

Ciklus zoom tribina Alena Žunića: New York City - inovativnost suvremenih urbanih prostora

04.06.2020. u 18:00 h četvrtak

Arhitekt Alen Žunić ovim će online predavanjem pokušati prikazati arhitektonski najkompleksniji grad 21. stoljeća i to kroz nekoliko razina – krajobraznoj, planerskoj, dizajnerskoj i arhitektonskoj uvijek s popratnim planiranim ili izvedenim projektima kao case study-ima (od povijesnih antologijskih zgrada i urbanističkih planova do recentnih urbanih gesti poput High Linesa ili točkastih skulpturalnih atrakcija Vessela i Sheda).

Pokazat će se i komentirati New York City na širem gradskom mjerilu sa svojim fascinantnim gridom, velikim i manjim insertima javnih parkova i pejzažne arhitekture, kao i inovativna rješenja urbanog dizajna dijelova grada te pojedinačna arhitektura koja ima potencijal aktivacije ne samo vlastite strukture, nego i šireg okolnog konteksta.

Cilj predavanja je vidjeti i kako Zagreb može učiti od svjetskog epicentra arhitektonskih i urbanističkih dostignuća, više u vizionarskom pristupu i odnosu prema gradu, manje s obzirom na mjerilo intervencija.

više...
Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: DRVO ŽIVOTA U SVEMIRU /snimljeno predavanje

18.06.2020. u 18:00 h četvrtak

Drvo života, pojam koji se u mnogim tradicijama koristio kao simbol povezivanja Zemlje s nebom, predstavljao je kartu božanskih kvaliteta, protkanost svega fizičkog i nebeskog. Slika svetog stabla prisutna je u mitologiji svih indoeuropskih naroda. U zadnjih desetak godina otkrivena je struktura koja po mnogim osobinama nalikuje upravo drevnoj ideji Drva života...

više...
Tribine

Robert Torre PSIHIJATRIJA I ANTIPSIHIJATRIJA Online predavanje

09.07.2020. - 03.09.2020.

Pogledajte predavanje Roberta Torrea „Psihijatrija i antipsihijatrija“.

Antipsihijatrijski pokret nije, kako se to voli prikazivati, vankontekstualni ispad šezdesetosmaške salonske ljevice, već izdanak i logična krajnja konzekvenca nastojanja poslijeratne socijalne psihijatrije da definitivno okonča azilsku fazu psihijatrije, a samu psihijatriju gurne ka psihijatriji u zajednici.
Što je ostalo od lika i djela negdašnjih karizmatskih prvaka antipsihijatrije? Što je ostalo od terapijskog horizonta ljudskosti koji su bespogovorno provodili u ondašnjim terapijskim hipi-komunama? Zašto ih se i danas hotimice ignorira i gazi? Zar im ni ovo, kao ni ono doba nije doraslo, pa nam usprkos faktičke smrti i dalje dolaze iz budućnosti?
Kontekst desetljeća koja su prošla mijenja i obezvrjeđuje značenja svega što je bilo, ali anarholiberalno počelo antipsihijatrije da sloboda, dostojanstvo i samoodređenje svakog čovjeka (pa i onog ludog), uvijek ima stajati ispred zdravlja i konformističke adaptiranosti, i dalje ostaje vremenu nadređen i neokrznut izazov.

više...
Tribine

Panel povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa

01.12.2020. u 20:40 h utorak

Život Alberta Camusa (1913-1960), alžirskog Francuza i francuskog Alžirca, bio je kratak, energičan i kreativan. Status modernog klasika taj je novinar, borac, pisac, filozof i buntovnik definitivno stekao dodjelom Nobelove nagrade 1957. Camusov opus nikada i nije prestao biti predmet čitateljskog interesa, pa i šezdeset godina nakon njegove smrti i dalje izaziva mnoštvo novih čitanja i diskusija. Na panelu u sklopu Subversive Festivala sudionici će razgovarati o Camusovom književnom i filozofskom djelu – ponajprije o njegovim proznim ostvarenjima, romanima Stranac, Kuga i Pad, zbirci pripovijedaka Progonstvo i kraljevstvo, te autobiografskom, posthumno objavljenom romanu Prvi čovjek, dramskim komadima Kaligula, Pravednici i Opsadno stanje, ali i o filozofskim esejima jer Camus kao filozof nije danas ništa manje čitan i interpretiran nego kao prozni pisac (ukoliko je u njegovu slučaju takva podjela uopće moguća). Mit o Sizifu i, osobito, Pobunjeni čovjek i danas su tekstovi koji se iznova rado interpretiraju.

više...