AICA: DIJALOZI 3 Nada Beroš

07.02.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Pozivamo Vas na razgovor s Nadom Beroš u ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 19 sati u KIC-u Zagreb
 
U okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Nadu Beroš, kritičarku, urednicu, prevoditeljicu, predavačicu i dugogodišnju kustosicu Galerije, potom Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i koautoricu, s Tihomirom Milovcem, „Zbirki u pokretu“, prvog stalnog postava Muzeja u novoj zgradi (2009.-2019.). Nada Beroš bila je dobitnica Godišnje nagrade HS AICA za 2005. godinu, te je povodom nagrade objavljena njezina knjiga „Kroćenje tame: eseji i razgovori o umjetnosti na prijelomu stoljeća“ (Fraktura, 2011.).
 
S Nadom Beroš razgovarat će Ivana Bago, Marko Golub te Jelena Pašić. Razgovor će se voditi o njenom višegodišnjem djelovanju kao primjeru jedinstvenog spoja kustoske, muzeološke, kritičarske i edukatorske prakse, jednako posvećene istraživanju i prezentaciji suvremene umjetnosti, kao i radu s djecom i mladima, odnosno razvoju buduće umjetničke publike. 
 
Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja doajena hrvatske likovne kritike, te dubokih tragova koje su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa. Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista – a učinit će to i njihovi sugovornici – na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.
 
Voditelji-moderatori su članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje pažnja doajenima struke i daje se prilika mlađim generacijama da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za dokumentiranje ("living memory" arhiv) i refleksiju o njihovom radu. Svi razgovori bit će snimani i montirani u obliku video intervjua te javno objavljeni nakon samih događanja. Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji. Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.
 
Organizacija: Silva Kalčić
Snimatelji/fotografi: Buga Cvjetanović i Luka Pešun
Autor fotografije Nade Beroš: Jovica Drobnjak, 2021.
 
 
AICA: DIJALOZI financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Zahvaljujemo KIC-u Zagreb na ustupanju prostora za razgovore.
 
Predavanje će se održati s obzirom na epidemiološku situaciju i upute nadležnih, te u skladu s njima.

Zahvaljujemo KIC-u Zagreb na suradnji.