AICA: DIJALOZI 4 Leonida Kovač

11.04.2022. u 19:00 h ponedjeljak

Pozivamo Vas na razgovor s Leonidom Kovač u ponedjeljak, 11. travnja 2022. u 19 sati u KIC-u, Zagreb.

U sklopu programa AICA: DIJALOZI 4 Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Leonidu Kovač, teoretičarku umjetnosti, kustosicu, redovitu profesoricu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, suradnicu Centra za ženske studije te autoricu različitih izložbi i knjiga, kako iz područja teorije, tako i monografski orijentiranih. S Leonidom Kovač razgovarat će Josipa Bubaš, Janka Vukmir  te Tena Starčević. Razgovor će se voditi o različitim segmentima djelovanja Leonide Kovač – kustoskoj praksi, teorijskom angažmanu, radu u obrazovnom sustavu, te statusu likovne kritike danas. „Transgeneracijski prijenos znanja“ bit će jedno od ključnih žarišta razgovora, unutar kojeg će sudionice podsjetiti i na neke važne točke recentne povijesti umjetnosti s kojima mlađe generacije možda nisu upoznate.

Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja doajena hrvatske likovne kritike, te dubokih tragova koje su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa. Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista – a učinit će to i njihovi sugovornici – na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Voditelji-moderatori su članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje poštovanje doajenima struke i mlađim generacijama omogućuje da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za video-dokumentiranje njihova rada ("living memory" arhiv). Svi razgovori su snimani i montirani u obliku video intervjua te će biti javno objavljeni nakon samih događanja. Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji, odnosno u izložbenoj formi. Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.

Organizacija: Neva Lukić
Snimatelji/fotografi: Buga Cvjetanović i Luka Pešun
Za HS AICA: Silva Kalčić, predsjednica

Razgovor će se održati s obzirom na epidemiološku situaciju i upute nadležnih, te u skladu s njima. Zahvaljujemo KIC-u Zagreb na suradnji.
 
AICA: DIJALOZI financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te Ureda za kulturu grada Zagreba. Zahvaljujemo KIC-u Zagreb na ustupanju prostora za razgovore.