AICA: DIJALOZI - razgovor s Antunom Maračićem

20.10.2020. u 19:00 h utorak

Nakon razgovora s Tonkom Maroevićem u lipnju, u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) predstavljamo Antuna Maračića, autora mnogih tekstova o umjetnosti, više knjiga i monografija te televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima. Kao autor kustos osmislio je i postavio veliki broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti, a kao multimedijski umjetnik priredio je pedesetak samostalnih izložbi, izveo više akcija i performansa te sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U razgovoru koji s njim  vode Iva Rada Janković, Boris Greiner te Karla Pudar, bit će riječi o njegovom radu kustosa i umjetnika, o iskustvu vođenja galerija,  o pisanju tekstova o umjetnosti, recenzija, kritika, predgovora, polemika...  Naime, u svim segmentima tog bogatog i mnogostrukog djelovanja koje traje više od četiri desetljeća, kao i u prostorima u kojima radi i/ili živi, Antun Maračić ostavlja snažan trag, boreći se protiv letargije mainstreama i usmjeravajući pozornost javnosti na živu prisutnost suvremene umjetnosti.

Razgovor s Antunom Maračićem održat će se gotovo istodobno s objavom njegove knjige tekstova o umjetnosti Pro i protiv, u izdanju HS AICA i Durieuxa, a povodom dodijeljene mu Godišnje nagrade HS AICA krajem 2017. godine. Knjiga je izbor tekstova objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku te katalozima izložbi, koji su nastajali od 1980. godine do danas.  

Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja doajena hrvatske likovne kritike, te dubokih tragova koje su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa. Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista – a učinit će to i njihovi sugovornici – na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Voditelji-moderatori su članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje pažnja doajenima struke i daje se prilika mlađim generacijama da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za dokumentiranje ("living memory" arhiv) i refleksiju o njihovom radu. Svi razgovori bit će snimani i montirani u obliku video intervjua te javno objavljeni nakon samih događanja. Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji. Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.

Organizacija: Silva Kalčić 

Snimatelj/fotograf: Bojan Mrđenović

AICA: DIJALOZI financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH. Zahvaljujemo KIC-u na ustupanju prostora za razgovore.