BETONSKI SPAVAČI: BUĐENJE PAMĆENJA

10.04.2024. u 20:00 h srijeda

Susret s autorima i proizvođačima kapitalnog tv djela prilika je za rekapitulaciju značenja i znakova ovog velikog poduhvata grupe posebnih kreativaca.
 
Dokumentarna serija Betonski spavači u svoje tri sezone po četiri epizode razvija priču o odnosu arhitekture i promjenjivog društvenog konteksta na teritoriju koji je nekada objedinjavala Jugoslavija. Serija je fokusirana na arhitekturu i urbanizam nastao u socijalističkom periodu koji su obilježeni idejom nesebičnog društvenog doprinosa i optimističnom vjerom u bolju budućnost.
S promjenom društvenog konteksta, građevine i dijelovi grada naslijeđeni iz perioda socijalizma postaju poput zagonetke i izazova. Betonski spavači poniru u konfliktnu urbanu stvarnost i nerazriješene ideološke prijepore i pronalaze tragove optimizma. Velike, ponekad i naizgled pretjerane ambicije arhitekture socijalizma vjerodostojno su pokazale kako arhitektura gradi društvo i kako prostorni okvir može biti pokretač izgradnje institucija i urbanog života..
 
Odgovorit ćemo na pitanje kako se serija tematski razvijala kroz tri sezone, zašto je Zagreb nedovršeni grad i kako je bilo moguće realizirati ovaj projekt u vremenima notorno  nesklonim kulturi i pamćenju podjednako.
 
Sudjeluju: Saša Ban, Nevenka Sablić, Dana Budisavljević, Miljenka Čogelja i Maroje Mrduljaš, te moderator: Silvestar Mileta
Ulaz je slobodan.
 
Serija Betonski spavači (zasad nedostupna na platformama):
 
Autori koncepta i scenaristi serije: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić
Redatelj: Saša Ban
Voditelj: Maroje Mrduljaš
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Montažerka: Nina Velnić
Skladatelj izvorne glazbe: Nenad Kovačić
Producentica: Dana Budisavljević, Hulahop
Produkcija: Hulahop za HRT