Ciklus tribina Alena Žunića / Borka Bobovec o arhitektu Miroslavu Begoviću

30.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Gošća Borka Bobovec

U okviru predavanja doc. dr. sc. Borka Bobovec prezentirat će Begovićev opus i kontekst vremena u kojem je djelovao. Mladog Begovića vrlo rano zapazio je Kauzlarić i uveo ga u svijet arhitekata koji su oblikovali prostor i društvene smjernice druge polovine dvadesetog stoljeća. Fin, uglađen, u besprijekorno skrojenim odijelima brzo se pozicionirao na arhitektonskoj i društvenoj sceni, a vremenom kroz rad na fakultetu oko sebe okupio grupu arhitekata koji su ga pratili na projektima.
Opredijeljenost za znanstveni pristup, koji je sam po sebi dugotrajan, uz sklonost stalnim promjenama i tvrdoglavost u namjeri da iz projektnog zadatka i trenutka u kome stvara izvuče maksimum, činile su ga teškim suradnikom. Promjene na projektima znale su biti zaustavljene tek rečenicom nekog od suradnika: „Zatuširano je profesore, ne može se više mijenjati.“, što je uz otpuhivanje dima iz sveprisutne lule prihvaćao i kretao dalje.
Tijekom gotovo pedesetgodišnje prisutnosti na arhitektonskoj sceni nametnuo se kao vrstan pedagog i ustrajni borac za implementaciju suvremenog u postojeći urbani kontekst, bez lažnog dodvoravanja, kako javnosti, tako i struci. Iza sebe ostavio je projekte, ali jednako tako i trag koji se osjeća u radu svih njegovih studenata koji su u polumraku predavaonice na trećem katu gledajući slajdove upijali riječi, stavove, odnos prema životu i arhitekturi.

undefined

Ciklus tribina Alena Žunića podupire Njuškalo.
Ponosni sponzor kulture i umjetnosti.