Ciklus tribina Alena Žunića DVA ARHITEKTA – RAZGOVOR S TOMISLAVOM ĆURKOVIĆEM I ZORANOM ZIDARIĆEM

13.12.2018. u 19:00 h četvrtak

Već gotovo tri desetljeća arhitektonski ured Dva arhitekta predstavlja jedan od najrelevantnijih hrvatskih biroa za projekte u domeni individualnog stanovanja. Dok je u Hrvatskoj 80% dozvola za gradnju namijenjeno obiteljskim kućama često upitne kvalitete, Dva arhitekta su uspjeli 'odskočiti' svojim prepoznatljivim arhitektonskim rukopisom, visokom razinom inovativnosti i kreativnosti. 

Iz zavidnog repertoara ranih projekata interijera do recentnih vila i obiteljskih kuća, osnivači ureda, arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić pokazat će neke od svojih istaknutih realizacija, a kroz razgovor će se detaljnije ispitati koji su izazovi u djelovanju današnjeg arhitekta, posebno u okruženju gdje sve češće investitori (misle da) znaju više od struke. Kako se snalaze u najezdi brojnih, naizgled, atraktivnih vila i kuća koje dominiraju popularnim web stranicama kao što su ArchDaily ili Dezeen? I kako uopće educirati klijenta o vrijednostima dobre arhitekture?

Uspješnost njihovih projekata višestruko je potvrđena u domaćim okvirima brojnim stručnim nagradama (npr. Bernardo Bernardi, Drago Galić, Nagrada grada Zagreba), a njihov rad je prepoznat i na internacionalnoj razini priznanjima kao što su Cemex Awards, Wienerberger Brick Award, The Plan Awards, American Architecture Prize i World Architecture Festival. Redovito su publicirani i prisutni u arhitektonskim časopisima u Hrvatskoj, ali i izvan lokalnih granica regije. U KIC-u će široj publici pokušati objasniti što je za njih arhitektura, kako stvaraju dojmljive kreacije i što su osnovni postulati njihova djelovanja. 

Kroz razgovor s voditeljem tribine Alenom Žunićem i pitanjima iz publike stvara se dijalog kojim napokon i javnost izvan uže struke zainteresirana za kulturu izgrađenog prostora ima priliku pobliže upoznati neka od istaknutih imena naše arhitektonske scene.

undefined