Ciklus tribina ALENA ŽUNIĆA: PAR NATUKNICA ZA BUDUĆE VRIJEME – razgovor sa HRVOJEM NJIRIĆEM

30.05.2017. u 19:00 h utorak

Na sljedećoj arhitektonskoj tribini sugovornik Alena Žunića bit će Hrvoje Njirić, jedan od nekolicine međunarodno afirmiranih i višestruko nagrađivanih hrvatskih arhitekata koji će u razgovoru naglasak staviti na kulturu prostora, a prezentirat će i nekoliko ključnih aspekata budućeg razvoja arhitekture.

Klimatske promjene uvelike utječu i mijenjanju način trošenja resursa koji u domeni gradnje nisu zanemarivi. Novi oblici eksploatacije obnovljivih izvora donose  novu arhitekturu, ali i novi urbanizam. Kako se učinkovito uhvatiti u koštac s ovim izazovima?

Rast populacije također diktira promjenu paradigme. Do 2050. godine 80% stanovništva živjet će u gradovima. Kakve urbanističke obrasce primjeniti da bi se na rastuće potrebe reagiralo brzo i svrsishodno? Kako pak djelovati u sredinama poput Hrvatske, gdje opadanje nataliteta rezultira napuštanjem staništa, a jedini se rast bilježi kroz turističku okupaciju priobalja?

Razvoj digitalnih informacijskih tehnologija nije zaobišao ni područje arhitektonskog projektiranja. Svojevrsna digitokracija kroz aplikaciju BIM tehnologije i sličnih sustava sistematski uništava kreaciju i prijeti konačnim dokidanjem Arhitekture. Kako se othrvati nečemu što bi uskoro moglo postati obveznim alatom? Kako pak prigrliti potencijalno blagotvorni utjecaj društvenih mreža...?

Društvo bez vizije je društvo bez budućnosti. A budućnost profesije ovisi dobrim dijelom i o obrazovnom sustavu. Kako uspješno podučavati arhitekte i usaditi im temeljne vrijednosti kako bi promicali viziju, identitet i civilizaciju? Što učiniti s ostalim sudionicima u procesu – politikom, industrijom, javnim mnijenjem...?